Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Над 50 артисти и четири дни музика от цял свят в афиша на A to JazZ 2023


Над 50 артисти и четири дни музика от цял свят в афиша на A to JazZ 2023

2191

Фестивалът за градска култура и музика A to JazZ добавя четвърти ден в тазгодишната си програма с първия международен шоукейс модул за уърлд музика от Европа, известиха организаторите.

Дванадесетото издание на престижното събитие ще се проведе в емблематичния Южен парк 2 от 6 до 9 юли, откривайки с концерт на осем талантливи групи от Белгия, Франция, Конго, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция, избрани от международно жури. Четиридневният формат на фестивала носи не само повече музика от цял свят, но и превръща София в международна сцена за представяне на нови таланти. Специално за международната шоукейс програма у нас идват и над 20 професионалисти от едни от най-значимите фестивали в Европа — програмни директори, букъри, журналисти и музикални критици.

Дванадесетото   издание  на най-големия фестивал за градска култура и музика у нас тази година поставя акцент върху младото поколение музиканти от световната сцена.

Сред най-колоритните участници в събитието е Lakecia Benjamin - една от най-нашумелите и динамични артисти в момента, ще затвори дванайстото му издание. Звездната саксофонистката ще представи най-новия си албум "Phoenix" на 9 юли редом с талантите от българската джаз и фънк сцена Yavi, Clavexperience и Bobo & The Gang. Тя смесва  традиционен джаз с хип-хоп и соул в   харизматично изпълнение. През годините е свирила редом до легендите Stevie Wonder, Alicia Keys, The Roots, Rashied Ali, Christian Mcbride, Gregory Porter и James "Blood" Ulmer. Албумът "Phoenix" е четвъртият,  най- дългоочакван и мащабен проект на Lakecia, който тя ще представи със  своя квартет в България само месеци след излизането му. "Phoenix" е метафора за родния град на Lakecia Ню Йорк, гаснещ по време на пандемията, лична препратка към смъртта, която едва не я застига през 2021 година, и болезнен разказ за проблемите на расизма, неравенството и бедността. Дискът е продуциран от носителката на "Грами" Terri Lyne Carrington и включва   звезден състав от гости, сред които са великата  Dianne Reeves и активистът за граждански права Angela Davis. Седмици наред "Phoenix" оглавява джаз класациите, поставяйки Lakecia на корица в списанията Jazzwise и Down Beat.

В същата вечер Bobo & The Gang ще направят ексклузивна предпремиера на новия си сборник от композиции, който се очаква в края на годината. Новаторите от Clavexperience готвят запомнящо се джаз-електро-импровизационно изпълнение, а страхотният Yavi ще открие вечерта със своята банда.

Тазгодишното издание на A to JazZ с повече от 50 артисти и четири дни музика от цял свят бележи най-богатата досега програма в историята фестивала. Публиката ще има среща с легендарния Bilal и джаз-блус- соул певицата Judith Hill като хедлайнъри. Към тях се включват феноменът на китарата Matteo Mancuso от Италия и новаторът саксофонист от Словакия Nikola Bankov. Българската джаз сцена е представена от класа по вокален джаз от Националното музикално училище на Петя Станчева заедно с биг бенда на Софийския духов оркестър под палката на Васил Делиев, както и от авангардния Евден Димитров EVDN., младежите от Funkilicious и голямата музикална гордост – Криста
   
Шоукейс програмата на 6 юли пък е посветена на изключителни изгряващи артисти от уърлд музиката, сред които Fanie Fayar (Конго - Франция), Hands In Motion (Белгия), Ephemere и Duckshell (Унгария), Belonoga  (България), Alice In Wonder Band (Сърбия), Argalios (Гърция) и Tumbe (Румъния). Те ще бъдат чути не само от многохилядната публика, но и от над 30 професионални букъри, фестивални програматори и журналисти от цяла Европа като делегати  на събитието.  

Като част от Европейската шоукейс платформа за изгряващи артисти Upbeat, A to JazZ превръща сцената си в разпространител на българско и международно съдържание за европейските сцени. Тази инициатива поставя страната ни върху културната карта на Европа като динамично развиващ се пазар и разкрива нейния потенциал като източник на ново съдържание, както и като културна, фестивална и конгресна дестинация.

Пълната програма на A to JazZ 2023 е налична на уеб сайта www.atojazz.bg, както и в официалните канали на A to JazZ във Фейсбук и Инстаграм.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерството на културата, Министерството на туризма, национален фонд "Култура", Италианския културен институт в София, Европейската шоукейс платформа за уърлд музика Upbeat и Европейския съюз

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички