Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath
Фестивалът на Цацата се завръща в Кранево. Специални гости: Boney M Experience
Thе Smile - супергрупата на Том Йорк, с нов албум на концерта в София

Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"


Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"

734

Организираният от Jazz FM радиопътуващ фестивал "Джаз в цялата страна" ще събере над 60 артисти от Стара Загора в своето трето издание.

Събитието предстои в античния форум "Августа Траяна" и в регионалната библиотека "Захарий Княжески" на 15 и 16 юни при вход свободен. Обществеността и гостите на града, както и радиослушателите и онлайн потребителите ще се срещнат с най-младите таланти, големите имена и известните състави на града на липите. В четири събития фестивалът ще представи и партньорите си Държавна опера Стара Загора със спектакъла "Джазоспекция" и проекта в подкрепа на деца със специални потребности "Ние сме музиканти", учебното заведение за млади дарования – Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", а също и Центъра за подкрепа за личностно развитие, както и НЧ "Родина – 1860".

В програмата ще се включат и Общинският бигбендСтара Загора, групите Project 7, Overground Brass Band и Mike Sax & X Key. Ще се изявят таланти от града и от цялата страна, включително призьорите в Националния конкурс за млади джаз изпълнителина НУМСИ "Христина Морфова" – Стара Загора. Фестивалът на Jazz FM ще даде сцена на наградените през тази и отличени през изминали години участници, сред които много стипендианти на Министерството на културата, както и наградени преподаватели. Ще им акомпанира Мирослав Турийски – пиано, а в отделни изпълнения ще се включат и басистът и член на екипа на Jazz FM Владислав Мирчев, и лауреатът на конкурса – барабанистът Ивайло Манев. Специален участник в някои от песните ще бъде тромпетистът Михаил Йосифов. По традиция изпълнения ще поднесе и Надя Тончева, която ще пресъздаде песен на Антонио Карлос Жобим и джаз стандарт с квартет, в който специално участие взима китаристът Живко Велев. В конкурса тази година се включват рекорден брой младежи – 32-ма индивидуални участници и 4 формации.

НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години от своето създаване, като от класовете по поп и джаз пеене, водени от Павел Цонев и Паолина Малешкова, а и класът по китара, ще прозвучат джаз стандарти, значими произведения от Хърби Хенкок, основополагащи песни на Бийтълс и хитове на Майкъл Джексън, с чиято интерпретация учениците израстват. Старозагорският талант Ивайло Манев ще представи свой специален проект за събитието на Jazz FM, заедно с неговия преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" проф. Христо Йоцов. За първи път на сцената заедно ще застанат старозагорците Ивелина Цонева и Даниел Николов, възпитаници на НУМСИ "Христина Морфова", които сега са част от вокална група Спектрум.

Друг акцент в програмата са поетите на Стара Загора, а именно шлагери на Петър Ступел и Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев, които ще изпълни Мими Николова, а песен по "Тихият пролетен дъжд…" на Николай Лилиев с композиция на Красимир Милетков ще поднесат младите певци от вокална студия Траяна ГЛАС с ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева. Самата група Траяна ще е в центъра на една от музикалните срещи. В присъствието на дългогодишния ръководител, оформил облика ѝ на акапелна формация – Кирил Тодоров, за наследството на формацията ще разкажат Лиляна Дойчева и Надя Тончева, свързали голяма част от творческия си път с тази група. На събитието ще бъде прожектиран за първи път на голям екран филма на Станчо Станчев от bTV за 35-ата годишнина на Траяна, който той специално засне за поредицата "Филми за джаза" на Jazz FM с оператора Мария Проданова. Ще бъдат показани и неизползвани във филма кадри с разказа на Кирил Тодоров, както и снимки из живота на групата от лични колекции. Картината ще допълнят филмът на Таня Доганова-Христова с музикални импресии по песни от единствената плоча на групата, както и още един документален филм и два видеоклипа, заснети също от БНТ.

Другата музикална среща ще е за джаз историята на Стара Загора. В нея документи от един век назад във времето ще покаже краеведът Снежана Маринова, а началникът на Териториална дирекция "Държавен архив" – Стара Загора Калина Маджарова ще разкаже за кореспонденцията в картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова. Ще научим повече за старозагорския Градски духов оркестър и за Симфоничния оркестър на НУМСИ "Христина Морфова".

При лошо време събитията от античния форум ще бъдат преместени в залата на Държавната операСтара Загора.

Фестивалът се провежда в партньорство с община Стара Загора, Държавната операСтара Загора, НУМСИ "Христина Морфова", регионалната библиотека "Захарий Княжески", Държавен архивСтара Загора, ЦПЛР, НЧ "Родина – 1960".

Повече за "Джаз в цялата страна" - на www.jazzfm.bg и на страницата на събитието във Фейсбук.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички