КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи


София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

2808

По случай празника на столицата - на 18 септември, ХIII-тото издание на фестивала за българска поп и рок музика "София 2023"отново ще събере изявени творци и почитатели.

Събитието предстои в зала 1 на НДК от 19.00 часа. Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния конкурс за нова българска поп и рок песен в София.

Тази година за призовите места ще се състезават 14 песни, представени от Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов и Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов и Любена Нинова, Deja Vu и групите Фанданго, Конкурент, Хоризонт и Реюнион под съпровода на фестивалния оркестър София. Фестивалното жури и селекционната комисия на медиите в реално време и пред публиката ще дадат своите оценки. Интересни и авторитетни са и авторите на песните.

Маргарита Хранова ще изпълни песента "Моят ден бъди" по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров, а "Чай от ласки" ще предложи Нели Рангелова по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ Костадин Филипов. Утвърденият творчески тандем Илия Ангелов-Живко Колев участва с песента "Китарите още звънят", а на "Автостоп" ще ни чакат Искрен Пецов и Латинопартизани. Владо Димов тази година участва в конкурса като автор на "Утре е за други двама", аранжиментът на която песен е дело на Красимир Гюлмезов по текст на Емилиана Стоименова. Ще я изпълни младата певица Ивета Петрова. Носителят на "Икар" за дублаж - "Златен глас" и един от проекта Пеещите артистиактьорът и певец Симеон Владов, ще ни качи на "Влакът живот" по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев. Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен "Кадилака" на още един актьор и изпълнител - Георги Низамов. От Бургас ще гостува с "Красива тишина" вокално трио Deja Vu. Автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев. Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят песента "Любовта е като старо вино" в изпълнение на Димитър Нинов, който е и лекар. На сцената с него ще излезе и неговата дъщеря - певицата Любена Нинова. Дебют като автор и изпълнител на фестивала ще има младата Божидара Симеонова, която ще чуем с песента "Спасение" по текст на Лина Борджиева.

Рок групите има с какво да заинтригуват и тази година. Песните, които участват, са "Не се страхувай" на Хоризонт - дело на пианиста Димитър Бенков по текст на солиста Валери Славчев. "Искам" е авторска пиеса на соло вокалиста и основател на Конкурент Емил Анчев, а песента, която пристига от морската столица Варна  - "Любовта", е по музика и текст на Христо Стефанов в изпълнение на Фанданго. "Шеметен кръг" се нарича песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев. Ще прозвучи в изпълнение на Реюнион. В групата участва и трио ЛаТиДа

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили минирецитал от програмата "Звездите на независимата музика" Петя Буюклиева, дует Шик, Коцето Калки и Мартина, Спринт, дует Кауза (Галя Георгиева и Атанас Лазаров), дует Well със специалното участие на Йорданка Христова.

Гала концертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор професор Захари Георгиев, който беше неизменна част от фестивала 13 години и член на фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от бекстейджа, от където публиката и зрителите стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.

Фестивалът се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" с подкрепата на Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство със сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП).

Фестивалът за поп и рок музика "София" е единственият музикален форум с благотворителна кауза.

Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена с есемес на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI1, DMS BUDNI2, DMS BUDNI3 и т.н.до 14). Цената на един есемес e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, Vivacom и A1). Средствата са в полза на благотворителната кампания на Столична община "Нека бъдем по-добри", която и тази година е зад каузата на информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми "Да сверим биологичния си часовник навреме".

Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички