Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа


Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа

910

Празниците са си празници, но я вижте какво идва след тях!

Афробийт, (пост)пънк, авангарден поп, инди-джаз… каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (Всемогъщия оркестър Марсел Дюшан) от Женева ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно.

Оригиналите ще изнесат концерт по покана на "Аларма Пънк Джаз" в клуб Singles (НДК, вход А4) от 21.00 ч. на 9 май (четвъртък).

Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две маримби, два сета барабани, брас секция, цигулки, чело, контрабас и електрическа китара и е в навечерието на шестия си студиен албум.

Водещ композитор е създателят на формацията – контрабасистът Венсан Бертоле. Текстовете, които са не по-малко впечатляващи, са на Лиз Москарола, основна вокалистка и цигуларка в Orchestre tout puissant Marcel Duchamp). От 2020 г. насам Всемогъщият оркестър си има и български барабанист – израсналият във Франция Габриел Вълчев, когото в София познаваме от ритуалното му перкусионно трио Оttо.

Музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp е сравнима като език и размах с тази на други многочислени колективи като Flat Earth Society (Белгия), ICP Orchestra (Нидерландия) или Hjaltalin (Исландия), че дори и със самите Fire! Orchestra, като пънкът и виртуозността и тук по никакъв начин не си противоречат. Сред класиците-вдъхновители, повлияли естетически върху творчеството на Всемогъщия оркестър, можем да цитираме родоначалниците на импро-пънка в Европа The Ex от Амстердам, Homelife от Манчестър и Dog Faced Hermans от Единбург, без да пропускаме и френската авангардна пънк-джаз сцена, към която членовете на Оркестъра принадлежат в не по-малка степен, отколкото към швейцарската.

В момента Orchestre tout puissant Marcel Duchamp са на първото си голямo източноевропейско турне. Домакин на софийската дата - единствена за България, но пък навръх Деня на Европа, е радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" на БНР. Оркестърът е свирил както на огромни фестивални сцени за по няколко хиляди души публика (като тази на Paleo), така и в пещери, скейт-паркове, открити градски пространства и малки клубове, какъвто в случая е концертът им в София. Предизвикателството е предложено от самите тях с пълната увереност, че няма концертно пространство, което да не могат да озвучат перфектно с двата си буса с апаратура и двамата си саунд-магьосници – с единственото притеснение, че в по-малки клубове… след разпъването на всички инструменти, пултове и кабели, обикновено не остава много-много място за публика. Поради което местата в "Сингълс" в четвъртък са само 70.

Билети има на традиционните места – онлайн в системата на EpayGo: https://epaygo.bg/4923201414 , както и на касите на EasyPay. Първата партида от 20-левови билети свърши по празниците и в момента цената е 25 лв. На входа ще са по 30 лв. (ако има останали).

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/820343473483997

Вратите отварят за публика в 21.00 ч.Началото на концерта е точно в 21.30 ч., но вие заповядайте още от 18.00 ч. на терасата на "Сингълс", където ще звучи "странна и прекрасна музика", селектирана от "Аларма Пънк Джаз" в новата серия на Daydreaming Records & Books (магазина на входа на "Сингълс", където освен всички други неща за ценители, може да намерите и последните няколко броя по-евтини колекционерски билети за следващите концерти, които "Аларма" организира – на триото на "туарегския Джими Хендрикс" Бомбино от Нигер и на сина на Краля на западноафриканския блус Вийо Фарка Туре от Мали).

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://orchestretoutpuissantmarcelduchamp.bandcamp.com/album/were-ok-but-were-lost-anyway

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=Y12-InMmnr8

https://www.youtube.com/watch?v=vUMdY7vBZLU&t=198s

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички