Младежкият фестивал The Bridge с най-силното си издание досега


Младежкият фестивал The Bridge с най-силното си издание досега

5423

Има събития, които хей така - едва ли не от нищото, се превръщат в мания, а години по-късно стават култ.

Едва ли членовете на актуалната българска рок група Good Music Society (някога Аявис (Ajabez) са предполагали през лятото на 2010, че захващайки се с младежкия фестивал The Bridge, ще заемат толкова важно място в културния живот на най-бедния към днешна дата град в Европейския съюз.

Аз лично се докоснах до пулса на The Bridge миналата година, но истински се потопих в атмосферата миналата седмица, между 15 и 22 юли. Има някаква неописуема романтика в летните лагери. Дори десетилетия след пионерските такива.

С рекорден брой участници, 16 арт-работилници и смазващо добра организация, третото издание на Младежкия фестивал по изкуствата стартира във Видин при над 40- градусова жега. Млади хора между 14 и 20 години пристигаха в лагера от Стара Загора, Пловдив, София и къде ли не, екипирани с палатки и заредени с усмивки.

Жив "Уудсток" в модерна версия на метри от фамозната крепост "Баба Вида". Навсякъде китари, барабани, флакони за графити, хартия и картони за арт-инсталации, диджейски джаджи и топки за всички видове спорт.

Не си и помисляйте обаче дори и за грам анархия. Мишо Стефанов (фронтменът на Good Music Society) и хората му са създали железен ред за три години. В The Bridge всичко е чак стряскащо подредено. Палатките на момичета и момчета са разделени в противоположните краища на кампа, графикът за почистване е бетонен (за цяла седмица тревните площи останаха в перфектно състояние), достъп до лагера само за хора със сини гривни, правила за безопасност, противопожарни инструкции, денонощен лекарски и полицейски контрол... Всичко работи тихо и кротко. Като огромен олдскуул стенен часовник.

С британския диджей и бас китарист Джим Хоукинс предварително се бяхме разбрали да помогнем с каквото можем на нашите по-млади (дори много по-млади) приятели за The Bridge. Джим се развихри солидно, докара си караваната в лагера, а след като стана ясно, че DJ Сава няма да може да пристигне по здравословни причини, мистър Хоукинс пое обучението на децата от "паралелката за диджеи".

Едно от най-атрактивните имена от страна на менторите беше това на певицата от X-Factor Bulgaria Михаела Филева. Тя се зае с обучението на 15-тина бъдещи родни таланти, пожелали си да се докоснат до микрофон, сцена и аплодисменти. Ден преди финала на The Bridge, Михаела с част от групата й дори успя да запише песен ("Потърси ме") в домашното студио на местната рап звезда Jims, който се включи активно във фестивала в помощ и с участие в ретро партито на моя милост в петъчната нощ.

На това събитие пък се оказа, че 14-15-16-17-годишните в никакъв случай не са зазидани само и единствено към хаус-туп-тупането, а се размазват от фън и върху парчета от Елвис Пресли до Лени Кравиц (Lenny Kravitz).

Аз лично, като пряк свидетел, ще запомня младежкия фестивал по изкуствата The Bridge със следните факти:

Огромният динозавър Ти-Рекс (Кекс), направен от картон и вестници, веселите скечове на момчетата от стенд-ъп комеди секцията, двата кашона сладолед, изпратени от кмета на Видин – г-н Герго Гергов, във възможно най-подходящия и горещ момент, активното съдействие на общината по време на целия лагер, оживяването на класните стаи на 4-то училище в града, страхотното графити-пано (върху найлон) с надпис "Дъ Бридж" в градския парк и участникът с гипсиран крак и патерици, който по цял ден висеше все до хората, които се опитваха да ходят по въже!?

Само два леко неприятни момента се появиха по време на фестивала. Бояна "Бо" Желязкова (Good Music Society) загуби гласа си още в началото от солидно недоспиване, и един инцидент с едно припаднало девойче от жегите, което за минути беше откарано с линейка. И - хепи енд.

Точно цяла седмица в главата ми се върти следният въпрос: защо The Bridge да не е цяло лято в рамките на 3-4 месеца?. Така де! След като нещо се "харчи" добре, защо да не стане "вълча порода"? Дори ден преди закриването, продължаваха да прииждат нови и нови млади хора с палатки на гръб, плащаха символичната такса и кротко се настаняваха. Това обаче не беше всичко, ами случайни гости на града също започнаха да опъват палатки отвъд оградата на лагера.

Изключително силно и важно събитие в летния живот на Северозападна България е фестивалът The Bridge! Доказа го и близо 4-часовият заключителен концерт на сцената пред сградата на общината, започнал с кратки сетове на тримата най-добри млади диджеи от "диско-работилницата". Последваха над два часа танци, смели хореографии, песни и формации в почти всички популярни стилове на музиката, където новият хит, посветен на The Bridge – "Потърси ме", мощно обра овациите.

За финал, както всяка година, един супернадъхан и много качествен концерт на Good Music Society (на снимката). Може да се каже твърдо, че Мишо, Бояна, Стоян, Ачо и Васето са вече видинска група. През последните три години, те свирят в "най-забравения град" средно по 6-7 пъти годишно, а песните им са тотални хитове. Хлапетата ги обожават, защото какво по-голямо удоволствие твои "даскали" да са модерни рок музиканти?

Специално за MySound.bg Михаил Стефанов заяви, че още след два дни се заема с организацията на The Bridge 4 за лятото на 2013. Почти сигурно e участието на нов солиден спонсор, с чиято подкрепа фестивалът ще качи поне още десет нива като организация, участници и условия догодина.

Питам Мишо защо е избрал точно Видин в началото, а той отговаря, че му се сторило най-яко и екстремно предизвикателство, а и мисията на The Bridge е именно да върне млади хора чрез силата на изкуствата в опустяващи райони.

Е, как да не ги обичаш и да не си им благодарен!

С откровено нежелание пускаме Good Music Society да си тръгнат от Видин, нищо, че ще се видим в София само след броени седмици.

Складираните няколко тона положителни емоции ще захранват младите хора на Видин и гостите на феста до другото лято, когато The Bridge ще изкачи поредното стъпало към заветната категория "култ"!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички