Една година дълбоко и тъмно с Platform


Една година дълбоко и тъмно с Platform

3890

Отдавна не поддържаме всеобщото становище, че зрелостта е дело на годините. Разбира се, те са фактор, който си тежи на мястото, но в никакъв случай решаващ за успеха в дадено начинание. И веднага ти даваме пример като по учебник с нотка предистория.

Годината е 2008 и в главите на няколко ентусиасти с нарастващ интерес към електронния звук се зачева идеята за Platform Music – общност, която да промоутира и представя едни от най-големите имена в дъбстепа както на родната, така и на световната клубна сцена. Тласъкът за цялата врътка идва от Мартин (JamezBongg), който е основната движеща сила на организацията. Следват години на затишие, в които на екипа сякаш не му връзва и Platform остава глас в пустиня. Знаеш обаче и оня за тихите води.

Така е до края на 2011, когато проектът официално прохожда и бялата страница започва да се изпълва със съдържание. Още с първите си крачки артистите ясно показват, че второто място на българската ъндърграунд сцена не ги устройва. Броени месеци след подновяването на своята дейност се обособяват като лейбъл, създават първата българска дъбстеп компилация и популяризират страната ни отвъд българския хоризонт в Македония, Хърватия и Косово. В рамките само на една година поривът им води у нас световни величия от дъбстеп културата като Distance, Youngsta и Darkside, а през лятото разцъкват и на Spirit Оf Burgas 2012, където Caspa (Каспа) също им връща един пас.

Изобщо, ясно ти е, че Platform далеч не са неопитни играчи и няма да ги завариш по долни гащи, съдейки по непоколебимото развитие и растеж до момента.

На купона за рождения си ден в парти център "4 км" лейбълът остана верен на минималистичния и по-дълбок трайбъл звук, насочен към узрелите в музикалната стилистика "Deep, dark and mysterious", както обича да се изразява MC Toast в ежеседмичната емисия minimal Mondays по Rinse FM.

Ъндърграунд, мейт. Навит ли си?

За своята годишнина от Platform стилизират вечерта както с много дъбстеп, така и с хип-хоп. Най-напред на сцената излязоха две от най-прогресивните имена на британския ъндърграунд - Dabbla Ldz и Stig Of The Dump (a.k.a. Stig Of The Dubs). Емситата, наред със сериозния набор от рими в джобовете, са и адските откачалки. Още с появата си Стиг засвидетелства своята любов към феновете: "You’re my motherfuckers tonight. Fuck off!" Той вече има едно записано участие на родна земя през 2007.

Не му пука особено къде се намира в следващия куплет стига той да води при Мери, любовта към която циркулира в голяма част от творчеството му. "All the weed smokers put your motherfuckin’ hands in the air! This is dedicated to you! I fuckin' love marijuana!". Въпреки внушителните размери на Стиг, Дабла не остава в лирическа сянка и също подема: "Middle finger to the system! Smoke a bag of weed and shout!" Както виждаш, двамата не страдат от творчески запек и свиват на поразия.

Макар тази вечер дъното на чашата да бе най-добрия им приятел, пламъкът на творческия си успех Дабла и Стиг дължат на съвсем по-трезви изпълнения. "Големият човек" на два пъти вижда фасона на spoken word-турнира UK EOW, а колегата му по куплет не остава по-назад и жъне успех след успех на Oстрова. Редом с "Pussy, pussy, alcohol and weed", което им е насърце, двамата призовават: "Spread love, not war. Peace, love and unity!"

За да удари едно рамо на Platform Скилър (Skiller) също намери място сред изпълнителите. Световният шампион разбърка римите на емситата и ги остави с отворена уста. Иди си търси строфите сега.

Директно от Манчестър гостува и едно от новоизгряващите имена в съвременната дъбстеп музика – Biome. В продукцията си се отличава с по-дълбоко и тъмно звучене, проекция на уникалния минималистичен стил, оформящ траковете му. Не e нужно да ти казваме, че фокусът на партито се завъртя около него, а на няколко емблематични парчета Стиг и Дабла бяха длъжни да се кротнат. Ако ние държахме микрофона, от уважение бихме отказали да редим пред Biome. На фона на дълбоките бас линии римите не срещаха съзвучие и трябваше да бъдат съкратени, давайки пространство на автентичния саунд на таланта.

При положение, че зацикляш с него, Platform резват едно парче и за любителите на по-тежкия и динамичен дъбстеп. Бадклаат (Badklaat) (на снимката) е фигура, превърнала се в знакова за българската клубна сцена поради двата неуспешни опита той да бъде привлечен у нас. Недоверието към подобно участие неизменно се бе настанило в диалога между фенове и организация още с обявяването на лайн-ъпа около месец по-рано. До последно не се знаеше дали този път на диджея ще му се отвори парашутът или отново ще офейка с трол фейс. След Biome обаче Бадклаат направи своя дебют на родна земя и разтърси множеството, преминавайки в бързата лента.

Огромното закъснение в началото на партито, настъпилото объркване и липсата на точен лайн-ъп не попречиха събитието да премине под знака на добрата атмосфера, затвърждавайки едногодишния триумф на лейбъла. Тъкмо в такива моменти съпортът от наша страна следва да бъде най-силен.

За времето, в което артистите от Platform го възродиха, той зае основно място в пътя на развитие на българската електронна музика, създавайки колаборации и съвместни проекти с някои от най-изявените имена в страната като Рут Колева и Балкански (Баlkansky). През следващите месеци ще очакваме повече родно продуциране, част от което вече е в ход.

Най-доброто е отвъд хоризонта, а екипът на Platform няма намерение да спира.

Move Forward!

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички