Духът на Боб Марли насред София


Духът на Боб Марли насред София

3377

13 ноември някак неофициално се превърна във вечер на Боб Марли (Bob Marley) в София.

Или поне така го усетихме - аз и многото хора, които гледахме документалния филм за него, прожектиран в кино "Люмиер" като част от Киномания 2012, и след това отидохме до Студио 5, за да послушаме вечната му музика.
 
Няма да цитирам песни или да наблягам на изпълнителите, които я представиха в популярния клуб, припомняйки величието на един уникален човек и вибрацията, която е предал на поколения.

Само ще препоръчам чисто по човешки: филмът за Робърт Неста Марли трябва да се гледа от всички. От тези, които знаят много неща за него; от онези, които са чували само песните му и го разпознават на снимки по дредовете; от изобщо незаинтересованите, та до такива като мен - крайните му привърженици.

Лентата разказва подробно за живота на Марли и те кара да изпиташ едновременно съжаление, възхищение, съпричастност, тъга, радост. И почит.

Ще го споменавам в сегашно време, защото това, което е оставил, живее всеки ден в много от нас и ще бъде така завинаги. Мир и любов!

Добрите намерения, чистата мисъл, искрената обич, безусловната отдаденост, вярата в доброто, музиката!  – ето на това се уповава легендарният Боб.  
Без подбуди за охолство, а с музикално послание, най-големият реге изпълнител на всички времена променя вижданията и намеренията първо на хиляди, а и на милиони впоследствие.

Величие, което превръща враговете в приятели,а ценностите - в догми.
 
Ритъмът на сърцето му бие заедно с реге мелодията. Ушите чуват неравноделните тактове, докато неговата душа  ги превръща в класически звуци.

Неговата идентичност е растафарианството. Заедно с любовта към музиката и религията, в която открива себе си, Марли дава началото на нещо ОГРОМНО. Много жалко, че разполага само с около 18 съзнателни години, в които да разгърне потенциала си и да предаде посланието си на повече хора по света.

Безгранично щастие е фактът, че това послание стига до нашата малка България. Много от нас носят идеята на Боб в сърцето си, а други са и напълно отдадени на раста начина на живот. Такива са музикантите от Roots Rocket Band. Те живеят чрез музиката и вярванията си. Точно това ни (по)казаха в тематичното продължение на вечерта, веднага след филма.

Приглушена светлина и романтична обстановка в Студио 5. Шест души, пет инструмента и ЕДНА ЛЮБОВ. Всички парчета от вечното наследство на Боб, които чухме, бяха преработени и достигнаха до нас в акустичния си (RootsRocket) вариант: омайно и благо.  

Красива вечер с позитивни вибрации!  

"Emancipate yourselves from mental slavery;
None but ourselves can free our minds
".
Боб Марли

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички