Танго без граници в Европейския музикален фестивал


Танго без граници в Европейския музикален фестивал

3964

Един от акцентите в "Европейски музикален фестивал" 2014 предстои на 9 април.

С програмата "Танго без граници" у нас ще гостува ансамбълът Тангуарда, съставен от първокласни музиканти от различни части на света, обединени от любовта си към тангото. Основна фигура и създател на групата е българската пианистка Мария Мартинова (на снимката).

В концерта, който ще се състои в столичната зала "България" от 19.30 ч. ще участват и танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар. Една от ярките фигури в ансамбъл Тангуарда е изпълнителят на бандонеон Марсело Нисинман, роден в Аржентина, изключителен инструменталист и композитор, който поддържа и развива наследството на своя ментор Астор Пиацола. Свирил е с музиканти като Гидон Кремер, Гари Бъртън, Фернандо Суарес Пас, а също с Оркестъра на Филаделфия, ансамбъл Britten Sinfonia, WDR Big Band, Камерен оркестър Arpeggione, Orchestre National des Pays de La Loire, Белградската филхармония, както и с диригентите Шарл Дютоа, Винс Мендоса и Джон Акселрод. През 2009 Нисинман създава своя квартет Tango Factory. Работи много активно с немската певица Уте Лемпер от 2011.

Другите участници в Тангуарда са цигуларят Даниел Роуланд, чиято ранна кариера му носи международна известност на солист и диригент, както и Винфрид Холценкамп – един от най-търсените басисти в Европа. Селин Руис и Жереми Бребар работят заедно от 2012 и редовно танцуват с много танго ансамбли, сред които и Тангуарда. Селин Руис започва кариерата си в средата на 90-те години. През 2000  тя се запознава с аржентинския танцьор Демиан Розентал, с когото прави танцова двойка и участва във всички големи международни фестивали за танго – Буенос Айрес, Сиатъл, Истанбул, Сеул и други. Жереми Бребар работи първоначално като актьор, преди да се срещне с аржентинското танго и да започне да се занимава професионално с танци. Работил е в спектакъла Flamenka в Lyric Theater в Лондон през 2008 и танцува със Sexteto Mayor в Casino de Paris през 2009.
 
Концертите с танго са запазена марка за програмите на "Европейски музикален фестивал". До момента във форума са гостували някои от най-добрите състави за танго в света: Тангисимо (Франция), La Orquesta Tнpica Imperial (Аржентина), Белганго (Сърбия) и други.

Билети за концерта "Танго без граници" могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

"Европейски музикален фестивал", представен от агенция "Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014.

Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички