A to JazZ отново превърна София в музикална столица


A to JazZ отново превърна София в музикална столица

1307

Тринадесетото издание на знаковия за София фестивал A to JazZ донесе незабравима емоция и превърна Южен парк 2 в притегателен център за пълноценно културно преживяване за хора от всички възрасти.

Уникалният модел на събитието предоставя пряк достъп до култура и световна музика за десетки хиляди посетители, подпомага развитието на местни музиканти и творци, и работи за утвърждаването на споделени ценности като чувство за общност и идентичност, и отговорно отношение към града и природата. Така фестът цели дългосрочно да допринася за устойчивото развитие на столицата като културен център в региона, разпространяващ нови творчески продукти за международната сцена, както и утвърждаването му като атрактивна дестинация за фестивален и конгресен туризъм.

"A to JazZ е нужен на града ни. За поредна година успяхме да доведем над 30 изпълнители от четири континента и десетки експерти от изключителни  фестивали в Европа и САЩ. Тук идват активните градски хора, тук децата правят първите си стъпки към музиката и културата, тук за четири дни даваме огромна сцена за изява на музиканти, местни бизнеси, творци и смислени  инициативи. Един истински музикален празник на София", споделя основателят на фестивала Петър Димитров.

Десетки хиляди жители и гости на столицата се насладиха на мащабна музикална селекция от световноизвестни изпълнители, изгряващи таланти и български музиканти, синтезирана в четири дни. За втора година фестивалът откри с шоукейс концерти на 12 банди от цял свят, които споделиха своите музикални проекти с публиката и гостуващите делегати, фестивални програматори и букинг агенти от различни фестивали в Европа.

Трите основни фестивални вечери представиха различни стилове от световната джаз сцена. В петък виртуозите Mccoy Tyner Legends поднесоха автентичен американски джаз, в събота огнената Сирил Еме взриви с открояващо присъствие, танцувална енергия и вокално майсторство. Експериментаторът Mono Neon закри фестивала с космическо звучене в неделя.

Музикалното пътешествие допълниха полската бас надежда Kinga Głyk, австрийските джазмени Austrian Syndicate, етно ритмите на YIK-CCN чак от Монголия и някои от най-добрите музиканти в България - изгряващите Postcard, Александър Славчев, Mista Future, Peyotoff, Михаил Йосифов и Новините в джаза и Frantik Zen. За поредна година събитието беше излъчено и пред 80 милионна международна публика, благодарение на партньорството с френския телевизионен канал за класическа, джаз и световна музика Mezzo.

Паралелно с фестивалната програма продължи разговорът с международни експерти за културния капацитет и стратегия на града и ролята на значимите събития за положителна трансформация в културен, икономически и социален аспект. "Най-силно впечатление, когато дойдох на A to JazZ, ми направи усещането за "заедност", което създават хората, музиката и парка. Този подход на съжителство между културната програма, нейната публика и среда на провеждане е сред ключовите приоритети за развитие на фестивали и мегасъбития на глобално ниво, както и за положителна трансформация и регенерация на градовете", сподели по време на конференцията Music Talks Беатрис Гарсия, експерт по международна културна политика и мегасъбития, член на Международния Олимпийски комитет и комисията за Европейска столица на културата.

С все по-големи амбиции за развитие и културна разпознаваемост на София в световен план организаторите обявиха предстоящите концерти на младия виртуоз Уил Сант от Бразилия, който започва европейското си турне от България на 10 юли, завръщането на невероятната Джудит Хил на българската сцена през ноември и A to JazZ 2025, обявен в столичния Южен парк 2 от 3 до 6 юли.

A to JazZ се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерството на културата, Министерството на туризма, националния фонд "Култура", Италианския културен институт, Френския институт в България, Институт "Сервантес", Полския институт в София, Европейската шоукейс платформа за уърлд музика "Upbeat" и Европейския съюз.

A to JazZ е член на Yourope - Европейската фестивална асоциация и Европейската джаз мрежа
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички