Броени дни до фестивала A to JazZ 2024. Очакваме над 30 изпълнители от цял свят между 4 и 7 юли


Броени дни до фестивала A to JazZ 2024. Очакваме над 30 изпълнители от цял свят между 4 и 7 юли

1218

Броени дни делят меломаните от най-посещаваното градско събитие за годината - фестивалът A to JazZ, който ще изпълни столицата с музика от 4 до 7 юли.

Вдъхновение на тазгодишното издание е приносът на мащабните културни събития за развитието на града и взаимовръзката "фестивали и градове", която показва на практика как емблематичният Южен парк 2 всяка година се превръща в най-живото и предпочитано културно пространство в столицата. Точно там тринадесетото издание очаква най-многобройния си лайн-ъп от изпълнители от цял свят, подкрепя местните приложни артисти и занаятчии с най-големия арт-базар досега. Фестивалът разширява ангажимента си за устойчивост с нови и по-добри модели за управление на отпадъците, намаляване на въглеродния отпечатък и свеждане до възможния минимум на употребата на еднократна пластмаса по време на събитието.

Под мотото "ангажирани с устойчивостта" всяка година фестивалът развива нови и по-мащабни процеси за опазване на околната среда и провеждане на събитието с минимален отпечатък и максимално отговорно отношение към града и природата. Организаторите надграждат вече установените навици на публиката за разделно изхвърляне на отпадъците, употреба на многократни фестивални чаши и използване на чисти форми на придвижване до събитието — транспортът на артистите е изцяло електрифициран, а посетителите са стимулирани да дойдат пеша, с обществен транспорт или с колело, за което има изграден специален велопаркинг. За да има минимален негативен отпечатък върху природата, фестивалът изисква използването на екологични опаковки от партньорите от фестивалната зона с храни и напитки, както и специална система за депозиране на пластмасови бутилки и метални кенчета. От тази година A to JazZ въвежда и измерване на своя екологичен отпечатък и през следващите три години ще следва подробен план за поетапно въвеждане на най-добрите практики за устойчивост на фестивалите в Европа. Темата е широко застъпена и в паралелната конферентна програма към фестивала Music Talks, в която ще споделят своите добри практики мениджъри по устойчиво развитие на някои от най-големите фестивали, сред които Coachella, Primavera Sound, Glastonbury, O.Z.O.R.A и други.

И тази година A to JazZ има силен образователен приоритет и освен сцена за световна музика, събитието цели да служи като платформа за подкрепа и популяризиране на местни занаятчии и творци сред хилядите посетители на фестивала. Тазгодишният арт базар ще представи най-многобройната селекция от български хендмейд производители досега, както и новата идентичност на официалния мърч на фестивала. Всички посетители ще могат да научат повече за устойчивия начин на живот и екологичните материали, да закупят ръчно изработено изделие, подкрепяйки развитието на местни брандове, както и да обновят фестивалната си визия за предстоящата наситена музикална програма.

"При A to JazZ фокусът винаги е бил музиката и сцената. Всичко останало е съпътстващо и уникално допълнение към това преживяване, което се разви през годините и направи емблематичната паркова локация още по-любима за гражданите и гостите на града ни. Така заедно с всички участници, партньори и Столична община с годините разширяваме нашата публика и я правим по-отговорна и свързана с градската среда, идентичност и култура", споделя Петър Димитров, основател на A to JazZ.

Програмата на фестивала тази година включва над 30 изпълнители, сред които величия като Chico Freeman и Антонио Фарао в проекта Mccoy Tyner Legends, Cyrille Aimée, Knower, Kinga Glyk, Austrian Syndicate, шоукейс таланти от целия свят и български артисти с най-новите им джаз албуми. С уникалната публика и атмосфера, които събитието привлича в парка, както и с международната си комуникационна кампания, фестивалът ще продължава да подпомага развитието на културния и туристически имидж на София, износа на български творчески продукти и културния живот на града.

Южният парк II ще се превърне в мащабна сцена за уърлд музика, нови български артисти и утвърдени джаз таланти с над 30 изпълнители и авторска музика от САЩ, Франция, Полша, Испания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Австрия, Конго, Бенин, Великобритания, Мароко, Турция, Гърция, Китай и други точки на света. Акценти от българска страна са дебютиращите Postcard, Новините в джаза с Михаил Йосифов, модерният фюжън проект Frantik Zen с изпълнители от България и Испания, и много други. Фестивалният парк посреща посетителите и с редица целодневни активности - традиционната арт зона с най-много артисти и изложители от всички издания до сега, инсталации, вдъхновени от градската среда и култура, както и детските образователни музикални срещи, спортни активности в джаз ритми и легендарните джем сешъни в РЦСИ "Топлоцентрала".

Първият ден е посветен изцяло на шоукейс талантите, избрани да представят своите музикални проекти тази година сред повече от 200 артисти от 29 държави. Фестивалът открива дванадесет таланти за публика и международни делегати сред които полската група Chrust, съчетаваща модерни етно мотиви, чувственото дамско трио Sinafi от Истанбул, саксофонистът с фолклорни мотиви Александър Михайлов, португалският китарист Manel Ferreira, вълнуващите дъб, груув и джаз музиканти от Kosmo Sound и неповторимият афро стил с блус и фънк нотки на Serge Ananou.

На 5 юли Postcard ще представят дебютния си албум "Stories" с авторска музика на всеки един от музикантите, а Александър Славчев ще се качи на сцената с дебютния си соул албум. Откритието на полската джаз сцена Kinga Głyk ще изсвири своя пети диск, продуциран от основателя на Snarky Puppy Майкъл Лийг. В събота музикалната селекция ще преведе зрителите през няколко жанра в модерен синтез и съвременно звучене с Георги Илиев и неговия алтернативно-експериментален проект Mista Future, PeYotoff на соло китариста Петър Йотов и бандата Austrian Syndicate. Фестивалът ще завърши с етно ансамбъла YIK-CCN от монголските степи от Пекин, музикалната формация на виртуозния тромпетист, аранжор и композитор Михаил ЙосифовНовините в джаза, и философския поглед върху музиката на каталунския саксофонист Арнау Гарофе Фарас с проекта му Frantik Zen, който от години живее и твори в България.

Всяка вечер музикалната градация завършва с легендарно изпълнение от хедлайнърите на тазгодишното издание – трибют проектът McCoy Tyner Legends, посветен на пиано гения Маккой Тайнър (петък – 5 юли), представен от легендите Антонио Фарао, Чико Фрийман, Стив Туре, Авери Шарп и Рони Бъридж. Несравнимата Сирил Еме, израснала под звуците на фестивала на Джанго Райнхард, ще представи най-новия си албум "На ръба" (6 юли). Последната вечер ще закрие изпепеляващото дуо Knower, оглавяваща ново музикално движение в Ел Ей, начело с номинирания за "Грами" барабанист-продуцент Луис Коул и певицата Женевиев Артади, но в цял състав от 6 души на сцената (7 юли). Безспорно тази година музикалната програма на A to JazZ е по-цветна от всякога.

A to JazZ се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерството на културата, Министерството на туризма, националния фонд "Култура", Италианския културен институт, Френския институт в България, институт "Сервантес", Полския институт в София, Европейската шоукейс платформа за уърлд музика "Upbeat" и Европейския съюз

A to JazZ е член на Yourope - Европейската фестивална асоциация и Европейската джаз мрежа

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички