Джаз легендата Бени Голсън почина на 95


Джаз легендата Бени Голсън почина на 95

304

Джаз музикантът Бени Голсън (Benny Golson), саксофонист и композитор, почина на 95-годишна възраст, предаде "Асошиейтед прес".

Смъртта му е настъпила след кратко боледуване в неговия дом в Манхатън на 21 септември, съобщи Джейсън Франклин, дългогодишен агент на покойния.

По време на музикалната си кариера Голсън работи с някои от най-големите имена в джаза, сред които Дизи Гилеспи, Лайънъл Хемптън и Джон Колтрейн. Голяма част от неговата репутация е изградена не като изпълнител, а благодарение на композициите му, сред които "Killer Joe", "Along Came Betty", "I Remember Clifford", написана през 1956 година. Тогава приятелят му - тромпетистът Клифърд Браун, загива в автомобилна катастрофа на 25-годишна възраст.

Бени Голсън твори и след като навършва 90 години. Той издаде "Whisper Not: The Autobiography Оf Benny Golson" през 2016 г. Джейсън Франклин, който работи с Голсън в продължение на 25 години, обясни, че джаз легендата спира да свири, когато заради КОВИД-19 през 2020 г. музикантите бяха принудени да преустановят изявите си. Бени Голсън обаче продължава да работи по проекти, като участва в снимките на предстоящия документален филм "Бени Голсън: Поглед отвъд хоризонта". Според Франклин музикантът е видял първоначалния вариант на филма преди няколко седмици и го е харесал. "Беше толкова щастлив, че успя да го види", каза той. Бени Голсън издава десетки албуми като солов изпълнител и като член на различни формации.

Джазменът изигра себе си във филма на Стивън Спилбърг от 2004 г. "Терминалът", в който главният герой, в чийто образ се превъплъти Том Ханкс, пътува до Ню Йорк от измислена източноевропейска страна, за да получи автограф от Голсън. Необходим му е, за да попълни колекцията от подписи на всички 58 джаз музиканти (някои от тях тогава още в зората на кариерата си), събрали се за известната снимка "A Great Day In Harlem". Така от най-великата фотография в историята на джаза, направена на 12 август 1958 г., остана жив само един. Това е саксофонистът Сони Ролинс, който е на 94 години. Актьорът и музикант Стив Мартин припомни сцената от продукцията в публикация в социалната мрежа "X" по повод кончината на Голсън и написа: "Благодаря за страхотната музика".

Бени Голсън закри славно международния фестивал в Банско през 2010 година.

Снимка: bansko-jazz.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички