Биг бендът и Студентският струнен оркестър на НМА в коледния джаз концерт Let It Snow


Биг бендът и Студентският струнен оркестър на НМА в коледния джаз концерт Let It Snow

2553

Броени дни преди Рождество Христово Биг бендът на Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" с ръководител Михаил Йосифов ще приветства публиката на Новогодишния музикален фестивал с концерта "Let It Snow". 

На 21 декември от 19.00 часа в зала №11 на НДК ( кино "Люмиер") ще суингираме с песни от репертоара на Ела Фицджералд и Франк Синатра.

Към Биг бенда в джаз концерта тази година се присъединява и Студентският струнен оркестър с диригент Райчо Христов, за да направи коледната приказка още по-вълшебна.

Посрещнете Коледните и Новогодишните празници с бъдещите музикални звезди с настроение и оптимизъм! Подкрепете с присъствието си младите изпълнители, приканиха организаторите

Билети на касите в Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg  

Биг бендът към катедра "Поп и джаз изкуство" на НМА "Проф. Панчо Владигеров" е вечно млад по възраст и дух оркестър. С дързост, любопитство и енергия младите музиканти се гмуркат в дълбоките води на жанра биг бенд – най-богата форма на джаза. В различни състави през годините, Биг бендът, ръководен от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов, има многобройни участия, сред които концерти за откриване на две от изданията на фестивала A to JazZ  (2017 и 2019), концерт в рамките на  Шестото издание на Music Elevator през 2021 г. – инициатива, създадена да подкрепя съвременната българска музикална сцена. С програмата си "Брас разходка по Коледа", Биг бендът се включи в честването на 100-годишнината на НМА "Проф. Панчо Владигеров" – юбилей, отбелязан с три концерта в програмата на Новогодишния музикален фестивал през 2021 г.

Михаил Йосифов е тромпетист, композитор, аранжор и преподавател. Той е двигателят на различни успешни музикални проекти – Михаил Йосифов секстет, Sentimental Swingers, RomaNeno Project, BA Combo, BG VINTAGE, Новините в джаза. Мишо Йосифов е един от най-търсените музиканти в България  както за студийни записи, така и за концертни участия. Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, Mezzoforte, Dephazz, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Мишел Камило, Милчо Левиев и други. От 2014 година е част от световните турнета на американската банда Pink Martini, с която свири на едни от най-големите музикални сцени. Отличен е с наградите "Кристална лира" за джаз музикант на годината на СБМТД и "Кантус Фирмус" (2009) и "Златно перо" за специален принос към българската култура. От 2010 г. е преподавател по тромпет в катедрата по "Поп и джаз изкуство" на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и ръководител на Биг бенда, а от март 2021 г. е с докторска степен по тромпет.  

Студентският струнен оркестър включва възпитаници на Музикалната академия от първи и втори курс по специалностите цигулка, виола, виолончело и контрабас. В процеса на съвместното музициране, младите музиканти неусетно стават приятели, обменят идеи, споделят музикални проекти и могат да бъдат чути като солисти на оркестъра. Те с успех представят НМА "Проф. Панчо Владигеров" в най-реномираните музикални зали на столицата.

Райчо Христов е диригент на Студентския струнен оркестър от 2009 година. Завършил е Музикалната академия – хорово дирижиране при проф. А. Белчева и оркестрово дирижиране при проф. В. Симеонов. През 1975 г. основава камерен оркестър Орфей в Перник, чийто диригент е до днес. В продължение на повече от 20 години е преподавател по камерна музика и диригент на летния музикален семинар на института "Михаелщайн" в немския град Бланкенбург/Харц. С Орфей и с други състави Райчо Христов осъществява концерти из страната и турнета в Европа. Дирижира премиерни изпълнения на произведения от български композитори, реализира студийни записи в БНР, за "Балкантон", Kreuzberg Records, PMP, Antes Edition и Records Nimbus. Участвал е във фестивалите в Суонсий в Уелс, Керкраде в Нидерландия и др. Отличен е със "Златна лира" от СБМ, а с камерен оркестър Орфей е "Музикант на годината" за 2015 г. в категорията "Юбилеи".

Снимка: Георги Петков

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички