Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Британската група Oasis сензационно се събира за турне догодина


Британската група Oasis сензационно се събира за турне догодина

1112

Братята Ноел и Лиъм Галахър са оставили зад гърба си своята дългогодишна вражда и ще се съберат отново на сцената за първи път от 2009 година.

Те потвърдиха реюниъна на легендарната група Oasis, която има обявени концерти във Великобритания и Ирландия през 2025 година. Според британските медии се очакват да бъдат добавени още дати и в САЩ.

"Оръжията утихнаха. Звездите се подредиха. Голямото чакане приключи. Елате да видите. Няма да го дават по телевизията" - така лаконично скандалните братя съобщиха за своето завръщане чрез сайтовете си в социалните медии. Лиъм намекна за евентуално събиране на бандата по време на участието си като хедлайнър на фестивала в Лийдс миналия уикенд. Той каза: "Това е много интересно, нали? Това е много интересна ситуация, в която се оказахме", преди да започне да изпълнява "Half The World Away" на Oasis. След това на екраните се появи датата 27 август 2024 г. и час - 8 сутринта.

Вестта дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis "Definitely Maybe", издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди да се разпаднат във Франция.

Най-вероятно Oasis ще ударят хедлайн на знаменития фестивал  "Гластънбъри", но тази информация все още не е официално потвърдена. "Всички спекулации за това събиране могат да станат малко уморителни. Съществува обаче истинско усещане, че "Гластънбъри" следващото лято ще бъде твърде голяма атракция за Лиъм и Ноел, за да откажат. Те са били уведомени за мястото на хедлайнър, което е отворено за тях следващото лято. Сега всичко зависи от тях. Това изглежда по-възможно от всеки друг път от години насам", заяви вътрешен източник на Contact Music.

През октомври 2023 г. Лиъм Галахър извести, че се отправя на турне с музиката на Oasis и тогава феновете окончателно се разделиха с надеждата, че някога ще видят тази група отново заедно. В момента Лиъм е на лятна обиколка в Обединеното кралство със свой бенд, в който е и оригиналният ритъм китарист на Oasis Paul "Bonehead" Arthur. Началото на турнето беше поставено в Шефийлд на 1 юни.

14 са анонсираните догодина концерти. През юли и август Oasis ще свири в четири британска града - Лондон, Манчестър, Кардиф и Единбург и в ирландската столица Дъблин. Билетите влизат в продажба тази събота, 31 август.

Ето и точните дати на турнето от афиша (на снимката):

4, 5 юли -  стадион Principality - Кардиф  
11, 12, 19, 20 юли - Heaton Park - Манчестър
25, 26 юли и 2, 3 август - стадион Wembley - Лондон
8, 9 август - стадион Murrayfield - Единбург
16, 17 август - Croke Park - Дъблин

Групата се разтури след задкулисна кавга на фестивала Rock en Seine в Париж на 28 август 2009 година, когато дори не стигна до сцената, след като Лиъм повреди една от китарите на по-големия си брат, което накара Ноел драматично на напусне. След сбиване с него в Мюнхен през 2002-а фронтменът загуби горните си резци.

Oasis изплуват от неизвестността през 1994-та и стават една от най-успешните и най-критикувани британски групи на 90-те. Заедно с имена като Блър и Суейд те бяха отговорни за завръщането в класациите на добрия стар китарен рок. Взеха по нещо от почти всяка добра английска рок банда от миналото и явно това е част от чара им.

Групата е основана в Манчестър от Лиъм Галахър (вокал) и съучениците му Пол Артърс (китара), Пол Макгигън (бас) и Тони Маккаръл (барабани). После обаче братът на Лиъм, Ноел, решава да се върне в родния град, след като няколко години е бил китарен техник на групата Инспайръл Карпетс. И влиза в бандата с условието да има пълен контрол над всичко - като най-опитен. Нещо, което ще донесе на всички много главоболия. 

По време на едно от многобройните си клубни участия, братята успяват да приклещят мениджъра на Creation Records Алън Макгий да чуе демо записите им. Така се сдобиват с договор и скоро след това излиза дебютният им сингъл "Supersonic", получил шеметен успех.

Първият им албум "Definitely Maybe" (1994) става най-бързо продаваният дебютен албум в британските класации и влиза там направо под № 1. С растящата им популярност се повишава и напрежението между братята, които често решават противоречията помежду си с юмручни схватки. След 1994-а двамата повече не дават съвместни интервюта, тъй като обикновено те завършват с бой помежду им... По време на американското турне същата година Ноел напуска групата – за кратко, но не за последно, както сочи историята. Oasis се разделят и с Тони Маккаръл, заменен зад барабаните от Алън Уайт, и през 1996 г. радват феновете с още по-успешния втори албум "(What’s The Story) Morning Glory"? 

Милите братски отношения между Ноел и Лиъм започват редовно да пълнят страниците на жълтите вестници, особено след като бандата отменя американското си турне и след двата ѝ концерта на фестивала в Небуърт, които поставят рекорд за най-посетен лайф на открито в историята на Великобритания. Третият им мегауспешен албум "Be Here Now" окончателно ги утвърждава като суперзвезди на рока и от двете страни на Атлантика, макар че се продава по-слабо от първите два. Отношенията между братята обаче си останаха все така взривоопасни. Те се караха, биеха, сдобряваха и разсърдваха по-често, отколкото вероятно сменят бельото си. "Същото си е, каквото беше и през 1994-та - по думите на Ноел отпреди няколко години - Когато започвахме, амбициите ми бяха да имам самолет, маймунка, къща с басейн и вила в Ибиса. Вместо маймунка получих Лиъм".

Както MySound.bg писа, братя Галахър бяха сред артистите, номинирани за Залата на славата тази година, но не попаднаха в списъка.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички