Нов фестивал в Шумен – "Деца на джаза"


Нов фестивал в Шумен – "Деца на джаза"

1306

Нов младежки фестивал с участието на Jazz FM радио ще преобрази Шумен в края на септември.

В периода от 29 септември 1 октомври ще се проведе първото издание на Младежкия фестивал "Деца на джаза", организиран от община Шумен, Общинския младежки дом – Шумен в партньорство с единственото радио за джаз, блус, соул и фънк музика. Събитието ще включва обучителен, концертен модул и съпътстваща програма, а фокус тази година ще бъде пианото.

Създадени от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов, концепцията и програмата пълноценно използват ресурсите на българската джаз сцена и отговарят на потребностите за нейното развитие. Това е първият джаз фестивал в България, който си поставя за цели да участва активно в изграждането на ново поколение вдъхновени джаз музиканти и да подобри обучението по музика чрез лекции, документални свидетелства, срещи с артисти и създаване на общодостъпни ресурси, които ще са национално достояние. Чрез новаторски подход и интегрирана програма фестивалът "Децата на джаза" ще предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна културна програма от концерти, изложби и видеопрожекции.

Всяка година във фокуса на фестивала ще бъде различен инструмент и ще се извежда нова нишка от музикалната история на Шумен в национален контекст чрез честване на бележити личности, свързани с града. Тази година ще бъдат отбелязани 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров. Ще бъде честван и приносът на Тинко Станчев, израснал в Шумен и започнал именно тук музикалните си занимания, както и на неговия син – Марио Станчев.

В обучителния модул лектори и водещи на практически занимания всяка година ще са преподаватели по съответния инструмент във висши училища в България, които са автори с активна концертна, звукозаписна и педагогическа дейност. Преподаватели през тази година ще бъдат Антони Дончев (ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград), Ангел Заберски ("Нов български университет" – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив). При отворени врати за всички интересуващи се от музиката те ще разгледат темите за изпълнението, импровизацията, аранжирането и композирането за джаз пиано. Съвместните лекции ще бъдат записани и публикувани онлайн за свободно ползване. Редовни обучаващи се ще бъдат деца и младежи от Шумен и от цялата страна, учещи във висши и средни училища и школи по изкуствата. В упражнения с преподавателите те ще усъвършенстват своите умения. Членове на групите на тримата преподаватели ще изнесат лекции и ще направят демонстрации пред шуменски деца и младежи, изучаващи други инструменти и вокално майсторство.

В концертния модул ще бъдат представени изпълнения и импровизации на преподавателите, на обучаващите се и на свързани със съответния инструмент и честваните личности артисти. Фестивалът ще представи в самостоятелни концерти оригинални проекти на тримата преподаватели Антони Дончев, Ангел Заберски и Мирослав Турийски – събития с висока художествена стойност и същевременно илюстрация на преподаденото на обучаващите се. Концертът на трио Владигерови ще се фокусира върху приноса към музиката на членове на бележитата фамилия.

Илюстрованата лектория на професор Владимир Радулов – водещ джаз пианист, преподавал в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", ще дообогати концертната програма на фестивала. С него ще свири тромпетистът Венци Благоев.

Галаконцертът на обучаващите се ще е с участието на тримата преподаватели, които на финала ще поднесат свои интерпретации на творби на Добри Войников. Всички събития ще бъдат съпътствани от разговори за пълноценното преживяване на публиката. Срещите с артистите ще са и в помощ на учебния процес, чието подпомагане е фокус на фестивала. Събитията ще се проведат при свободен вход в зала "Проф.Венета Вичева" и в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров".

Фестивалът е организиран в партньорство с Jazz FM като част от постоянния ангажимент на радиото към развитието на културната сцена и насърчаването на младите таланти, а също и за широкото присъствие на култура в образованието. Медията участва в реализацията на фестивала чрез създаването на концепцията и програмата от програмния директор на радиото Светослав Николов, който ще бъде водещ на концертите и съпътстващите събития. Богатите архивни фондове ще разказват историята на българския джаз и ще вдъхновяват по пътя на развитието. Всички събития ще бъдат записани от радиото и впоследствие излъчени в ефир. Откриването ще бъде с изложбата студентски джаз постери, създадени в съвместен проект на Jazz FM с Националната художествена академия. В музикалната програма се включват двама водещи на радиото – вокалистката и автор на песни Мирослава Кацарова и композиторът, аранжор, барабанист и диджей Младен Димитров.

С оригиналната си иновативна концепция Младежкият фестивал "Деца на джаза" ще изгражда таланта, ще вдъхновява за постижения, ще изпълва с култура образованието, ще отбелязва приноса на творческата личност към общественото развитие. С мащаба си фестивалът ще утвърди облика на Шумен като образователен и културен център чрез устойчиво, желано и очаквано ежегодно джаз събитие от национална величина.

Входът за всички събития е свободен. 

"Деца на джаза" се реализира с финансиране от община Шумен и с подкрепата на Jazz FM радио.  Реализацията на фестивала е подпомогната от ЦПЛР – ОДК "Анастас Стоянов", Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров", Държавна агенция "Архиви", Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", държавен културен институт Къща музей "Панчо Владигеров" – София, Регионален исторически музей – Шумен и други.

Повече за предстоящия фестивал "Деца на джаза" може да бъде намерена на страницата на събитието във Фейсбук
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички