Памет и спомени за Виктор Цой и най-новото около Тарас Чубай и Плач Еремиев в предаването на Ивайло Кицов "Плешивото куче" тази събота


Памет и спомени за Виктор Цой и най-новото около Тарас Чубай и Плач Еремиев в предаването на Ивайло Кицов "Плешивото куче" тази събота

1834

В поредния епизод на предаването "Плешивото куче" тази събота:

• "За всичко, което е свято", актуалната песен на украинския музикант и поет, певец и композитор, лидер на харизматичната рок група Плач Еремиев (Плач Єремії) Тарас Чубай (на снимката). Модерният бард на нов глас след 11 години творческа пауза с анонс към следващ албум на състава. Изданието ще включва пиеси по стихове на Костя Москалец, украински поет, прозаик, преводач, литературен критик и - не последно място, музикант, който отбеляза славен 60-годишен юбилей миналия февруари. Тарас Чубай, вдъхновен от "Плач Иеремиев" - книга от Стария завет на Библията, включваща поетични оплаквания на унищожението на Йерусалим през 586 г. пр.н.е. В Танаха се повява в Кетувим редом до "Песен на песните", "Книга Рут", "Еклисиаст" и Книга Естир, но няма строга подреденост. В християнската Библия е след Книгата на пророк Йеремия, тъй като пророк Йеремия се приема за автор и на двете творби. Бардът, създал произведението "Крайслер-Империал" за симфоничен оркестър, определено от него като поезо-опера, и автор на творби със силна нежност, народен артист на Украйна.

• Изгревът на германската вокално-инструменталната формация Идеал като подгряваща на знаменитата британска група Баркли Джеймс Харвест пред 15 000 души на концерта ѝ пред Райхстага на 30 август 1980 г. 40 години от сценичния  дебют на Анете Хумпе, Ернст Улрих Дайкер, Франк Юрген "Еф Йот" Кругер и Ханс Йоаким "Ханзи" Беренд. Мястото на берлинския квартет в пантеона на дойч-рока.

Горан Брегович, най-известният босненски музикант, кръстникът и иконата на балканската музика, рок звездата на бивша Югославия от класиците Биело Дугме - ако има нещо като музикален магически реализъм, то короната на негов създател безспорно ще бъде присъдена на Брегата. Защото със звуци той разказва истории, които веднага припознаваме като балкански, но никога не бихме открили дори и да пребродим пеш целия Балкански полуостров. И днес музиката на Брегович продължава да звучи като пир по време на чума - любов на фона на война, смърт насред сватба, мирис на барут и цигански оркестър. Балканският мариачи - отроче на майка сръбкиня и баща хърватин, разбива на пух и прах всички смешни регионални шовинистични тези, че животът заедно е невъзможен.

• В нощите на скъпите покойници с Виктор Цой. Памет за митичния певец и композитор - една от най-запомнящите се фигури в рок-музиката на СССР, фронтмен на група Кино, сред пионерите на пънка и ню уейва в Русия. Дипломираният дърворезбар Витя Робертович, който пренесе чувствената си лудост и на голям екран, към безсмъртието със съставите Палата №6, Гарин и гиперболоиды, Кино, ролите си в киното и... Перестройката. Трябваха ни епохи да прогледнем, че на Запад Михаил Горбачов - последният съветски лидер, който сложи край на Студената война и впоследствие спечели Нобелова награда, и с когото започна разпадът на Съветския съюз и на целия Източен блок, беше героят на нашето време, докато в Русия го имаха за Юда Искариотски. Разминаване в оценките, което често се случва при великите мъже и ярки хора. Например грузинският реформатор Михаил Саакашвили на Запад беше ангел, но в самата Грузия - престъпник. Йосип Броз Тито се подвизаваше яко месия в Сърбия, но го сочеха като комунистически злодей в родната му Хърватия. Чърчил беше чудовище в Индия, Александър Македонски – в Средна Азия, а Наполеон - самият Антихрист в Русия и Великобритания.

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: Уикипедия

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички