Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Почина легендата на италианската музика Тото Кутуньо


Почина легендата на италианската музика Тото Кутуньо

1976

Тото Кутуньо, с чиито хитове израснаха няколко поколения българи, почина на 22 август.

80-годишният певец  - "Италианецът" на всички времена, е издъхнал в миланската болница "Сан Рафаеле", където е бил настанен. Тъжната вест беше обявена от мениджъра му Данило Манкузо, който обяснява, че "след дълго боледуване певецът се е влошил". Той се бореше с рак на простатата.

От звукозаписната компания на артиста Carosello Records излязоха с изявление: "Малко повече от месец след своя 80-и рожден ден ни напуска един от най-прочутите италиански артисти за всички времена. Певец и композитор с повече от 100 милиона продадени копия от албумите му, най-известният представител на италианската музика по света, който разнасяше традицията на италианската песен в чужбина, артист с изключителна кариера, който ще продължи да ни вдъхновява и обединява".

Салваторе, както е рожденото име на Кутуньо, е роден във Фосдиново, Италия, на 7 юли 1943 г. в семейството на военноморски подофицер. Започва да се занимава с музика от малък. Баща му  свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно свири и на акордеон, пиано и саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера. Става известен първо като композитор  - автор е на повече от 250 песни, и чак по-късно придобива известност като певец. Започнал като барабанист в триото на джаз пианиста Гуидо Мансуарди, до 30-годишна възраст работи в увеселителни заведения в Милано с различни поп проекти. В началото на 60-те години сформира диско групата Албатрос с Лино Лозито и Марио Лимонели. Свири в различни други формации и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира. Музикалната му кариера започва през 1970 г., когато работи като композитор, включително и за Адриано Челентано, чийто глас имитираше до съвършенство в различни шоу-програми, Далида, Мирей Матийо, Джони Холидей, Клод Франсоа, Жо Дасен, Мигел Бозе, Луис Мигел, Доминико Модуньо, Рики е Повери. Започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Той предлага на продуцента на Жо Дасен - Жак Пле, песента "Africa" за "L'ete indien", която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Негови песни изпълняват още Нанси Синатра, оркестрите на Рей Кониф, Джеймс Ласт и Пол Мориа. Дори Рей Чарлз.

През 1976 г. Кутуньо участва с Албатрос за пръв път в "Сан Ремо", като се класират на трето място. След още един хит обаче групата се разпада и певецът започва успешна солова кариера. През 1980 г. печели първа награда от 33-ото издание на същия фестивал като индивидуален изпълнител с песента "Solo noi". Същата година е удостоен с приз за оригинално изпълнение от фестивала в Токио. Въпреки че през 80-те участва неизменно в "Сан Ремо", най-представителният конкурс за италианска песен, не успява да спечели първата награда, но неговите песни са винаги сред отличените, а той - сред любимците на публиката. Завинаги обаче го свързва с този фестивал може би най-популярната му песен "L'italiano", представена през 1983 г. Тогава тя се класира едва на пето място, но светкавично се превръща в световен хит. "Написах "L'italiano" за Челентано, но той я отказа. И до днес не мога да повярвам...", споделя Тото в свое интервю. "L'Italiano" с включената титулна песен, която става най-големият негов международен хит, излиза през 1983 година. Песента, която се приема като втори национален химн на Ботуша, е продадена в над 100 000 копия. Милиони чужденци може никога да не са чували "Братя от Италия", но поне припева на "заместителя" го знаят наизуст.

Кутуньо се е състезавал в конкурса на "Сан Ремо" 15 пъти - рекорд, който споделя с Ал Бано, Пепино ди Капри, Милва и Анна Окса.

През 1990 г. печели "Евровизия" с "Insieme" в Загреб, а през 2021 година предаде щафетата на рокаджиите Манескин. Той е сред най-успешните италиански изпълнители, композитори и автори на песни. По света са продадени над 100 милиони негови тави и дискове. Колекционира плочи, има над 3 500 екземпляра.

Песните на Тото Кутуньо са прости и мелодични, а текстовете отразяват всекидневието на обикновените хора, нерядко са свързани и със социални проблеми. Осъществява множество концертни турнета в Западна и Източна Европа, между които нееднократно и в България

Изнася рецитал и на "Златният Орфей" през 1993 година.    

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички