КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

Почина световноизвестният саксофонист и носител на "Грами" Дейвид Санборн


Почина световноизвестният саксофонист и носител на "Грами" Дейвид Санборн

1393

Дейвид Санборн (David Sanborn), един от най-известните американски саксофонисти на своето поколение, почина в Таритаун, Ню Йорк, на 78 години, информираха световните агенции.

Причината за смъртта на музиканта е усложнения от рак на простатата. Той е диагностициран със заболяването от 2018 година.

Известен и боготворен в цял свят като един от най-великите саксофонисти на всички времена, Дейвид Санборн е артист, чиято музика вдъхновява безброй изпълнители и съчетава в уникална сплав рок-ен-рол, ар-ен-би, поп и джаз. Надарен с изключителен талант, той представя модерния звук на саксофона в съвсем ново измерение и сериозно повлиява творчеството на цяло поколение музиканти. Ако изобщо в джаза може да се говори за хитове или мелодии, които всеки би могъл да си тананика от първи път, то това са пиесите на Санборн. С годините неговите фюжън забежки отстъпиха място на по-улегналия и по-смуут тон. Не че Дейвид стана по-малко грууви, но blue-мотивите взеха доминация.

Уилям Дейвид Санборн е роден в Тампа, Флорида, на 30 юли 1945 година. Започва да свири на саксофон като тийнейджър, за да укрепи гръдните си мускули, отслабени от полиомиелит. Той е едва 4-годишен, когато за първи път хваща в ръцете си саксофон. Насочва се към алт саксофон, чийто звук обожава от дете, слушайки стари джаз пиеси по радиото. Прекарва детството си в Сейнт Луис, Мисури, където се влюбва в класическия блус и още на 14-годишна възраст свири заедно с големи имена като Албърт Кинг и Литъл Милтън. Най-голямо влияние в началото му оказва саксофонистът Ханк Крауфорд, чийто пронизващ блус, соул и госпъл тон той имитира, а след това усвоява. Санборн се присъединява към The Paul Butterfield Blues Band през 1967 г. и се появява с групата на музикалния фестивал в Уудсток през 1969 г. През 1972 г. прави соло в песента "Tuesday Heartbreak" в албума на Стиви Уондър "Talking Book". Работата му през 1975 г. с Дейвид Боуи в албума "Young Americans" и в записа на "How Sweet It Is" на Джеймс Тейлър го превръща в звезда сред сесийните музиканти.

В средата на 70-те години Санборн се включва активно в джаз фюжън сцената, като се присъединява към Brecker Brothers. В тяхната компания записва първия си солов албум "Taking Off", който днес се смята за джаз/фънк класика. Въпреки че пиесите му често се насочват към популярното звучене, Санборн е и авантюрист, който се обучава при фрий джаз играчите Роско Мичъл и Джулиъс Хемфил. През 80-те години на ХХ век е член на групата на Saturday Night Live. През 1991 г. записва албума "Another Hand", с който затвърждава джазовите си качества. В изданието участват Чарли Хейдън, Джак ДеДжонет, Бил Фризел и Марк Рибо. Санборн има шест награди "Грами", включително за албумите "Voyeur" (1981), "Double Vision" (1986) и инструменталния "Close-Up" (1988). През 90-те години на ХХ в. той свири редовно с инструменталиста на Hammond B3 Джоуи ДеФранческо и барабаниста Стив Гад. Член е на "домашната" формация на шоуто на Дейв Летърман на Пол Шафър. В програмите гостуваха Майлс Дейвис, Ерик Клептън, Лу Рийд и  много други светила. През 2010-те години Санборн е на турнета с басиста Маркъс Милър и кийбордиста Джордж Дюк.

Има осем златни и един платинен албум. Последният му диск е "Time Аnd Тhe River" (2015).

Саксофонистът изнесе запомнящ се концерт в афиша на фестивала Sofia Music Jam в зала 1 на НДК през октомври 2008 година.

Снимка: All About Jazz 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички