КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

В "Лабораторията на аптекари автори на песни" с Esperanza Spalding


В "Лабораторията на аптекари автори на песни" с Esperanza Spalding

749

Не са много жените от съвременната джаз сцена, които да носят лекота и зареждащ оптимизъм със своите композиции, със свиренето на контрабас и бас китара, с проникновеното си пеене. Това именно прави Esperanza Spalding като кръстосва музиката между Stevie Wonder и Wayne Shorter.

Esperanza е родена преди 40 години в Портланд, Орегон, с корени от афроамериканец и майка от уелски, индиански и испански произход. Още през детските си години тя разкрива музикални заложби – докато слуша лекциите по музика на майка си в колежа, у дома повтаря на пианото това, което учителят е изсвирил, включително откъси от Лудвиг ван Бетовен. Силно впечатление ѝ оказва виолончелистът Yo-Yo Ma, това я вдъхновява да се занимава с музика и започва да взема уроци по цигулка на 5-годишна възраст. Вече на 15 години става концертмайстор на Обществото за камерна музика на щата Орегон и е описвана като музикален вундеркинд, който с лекота свири и на китара, и на контрабас. Тези ѝ качества носят академични стипендии за Portland State University и Berklee College Оf Music, където учи, и така започва възхода на нейната музикална кариера.

Днес има репутацията на именит джаз музикант, носител на 5 отличия "Грами", почетен доктор на два реномирани университета (Berklee College Оf Music и California Institute Оf Тhe Arts (CalArts), бивш професор в Harvard University, с издадени 8 студийни албума, 2 концертни заглавия, две опери са с нейно участие, а 3 филма имат музикалния ѝ съпровод.

В албума "Songwrights Apothecary Lab" ("Лабораторията на аптекари автори на песни") са включени 12 музикални произведения с лечебна цел, създадени в продължение на няколко месеца от музиканти и практикуващи специалисти в различни области като музикална терапия, неврология, афроамериканска музика, суфизъм, южноиндийска музика. Вместо да използва различни заглавия, Spalding обозначава всяка композиция като номерирана "formwela", термин, който предполага нещо между песен, лечебна мантра и магическо заклинание. И още нещо: думата "аптекар" тук носи асоциации с народната медицина, каквото е било значението ѝ преди векове като знахар или лечител.

Esperanza вижда звуците като съставки, които, подредени по определен начин, може да предизвикат благотворни здравословни резултати. Тя се консултира с невролози и музикални терапевти при създаването на композициите в "Songwrights Apothecary Lab", всяка от които е предназначена да адресира специфични емоции за възстановяване на духа, за преодоляване на стрес и други несгоди, и ето какво споделя:  "Има една мисъл на саксофониста John Coltrane: "Ако някой от моите приятели е болен, бих искал да изсвиря определена песен и той ще бъде излекуван". Всички "formwela" са създадени чрез нашите изследвания, гадания, интуиция, музикално майсторство, вкус, вдъхновение и съвместни усилия за проектиране на песни, които намират конкретен благотворен ефект върху нашето обкръжение.

Това е като най-старото нещо в историята на човечеството, ние се връщаме към произхода на музиката, към нейните корени. Произходът на музиката е отговор на общуването с другите във вашата общност, в обкръжението ви. И отговорът е интуитивен! Когато си тананикате около бебе, или когато седите с някой, който скърби, и вие му припявате в унисон, или когато сте радостно развълнувани, пеете и си казвате "Страхотно"! Да, това е музиката!", завършва Esperanza Spalding.

Албумът "Songwrights Apothecary Lab", отличен с наградата "Грами" за най-добър вокален джаз, е записан с впечатляващ състав музиканти, начело със саксофониста Wayne Shorter.

Сергей Шишов ще го представи в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт", събота, 8 юни, след новините от 22.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички