КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

Култовият фронтмен на пънкарите The Pogues Шейн МакГауън почина на 65


Култовият фронтмен на пънкарите The Pogues Шейн МакГауън почина на 65

1412

Шейн МакГауън (Shane MacGowan) - автор на песни и вокалист на келтската пънк група The Pogues, почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на съпругата му Виктория Мери Кларк.

"Шейн замина, за да бъде с Исус и Мария", написа тя в Instagram.  Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан миналата седмица преди предстоящия си рожден ден навръх Коледа

Шейн МакГауън е роден в Англия през 1957 г. в семейството на ирландци, основава The Pogues през 1982 г. Ирландия остава за цял живот център на въображението и копнежите му. Той израства, потопен в ирландската музика, попивана от семейството и съседите, заедно със звуците на рока, тъмнокожите изпълнители в лейбъла "Мотаун", регето и джаза. Първият албум на групата, "Red Roses For Me", е издаден през 1984 г. и включва шумни версии на ирландски народни песни заедно с оригинални композиции, сред които "Boys From The County Hell", "Dark Streets Of London" и "Streams Of Whisky".

МакГауън е автор на много от песните в следващите два албума - "Rum, Sodomy And The Lash" (1985) и "If I Should Fall From Grace With God" (1988), като те варират от разтърсващи песни до балади като "A Pair Of Brown Eyes" и "The Broad Majestic Shannon". Съчетавайки келтски легенди и пиянство, през 80-те години на миналия век групата се превръща в политическия глас на младите ирландски имигранти в Лондон срещу Тачър и цензурата. Колоритната тайфа издава и миниалбум през 1986 г., "Poguetry In Motion" с две от знаковите парчета на МакГауън - "A Rainy Night In Soho" и "The Body Of An American". Бандата The Pogues е известна със своята традиционна музика, смесваща ирландски ритми с енергията на пънка. Най-големият им комерсиален успех е "Fairytale Of New York" - дует между Шейн МакГауън и Кърсти МакКол от 1987 година, който се превръща в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на МакГауън с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова банда, Shane MacGowan Аnd Тhe Popes, преди да се събере отново с The Pogues през 2001 г. за поредица от концерти и турнета. Шейн е известен и с песните си за ирландския живот и ирландската диаспора.

Той от дълги години се бори със здравословни проблеми и използва инвалидна количка след счупване на таза преди десетилетие. Дълго време той е известен и с развалените си зъби, докато през 2015 г. не получава пълен комплект импланти от зъболекар, който описа процедурата като "Еверест на стоматологията". "Шейн ще бъде запомнен като един от най-великите текстописци в музиката", каза ирландският президент Майкъл Хигинс в изявление. "Песните му бяха перфектно написани стихове", добави той. По случай 60-ия си рожден ден Шейн МакГауън получи награда за цялостно творчество от президента Хигинс. Поводът беше отбелязан с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с участието на изпълнители като Боно, Ник Кейв, Шънейд О'Конър и Джони Деп.

"МакГауън беше истински приятел и най-великият автор на песни на своето поколение - заяви Кейв - Много тъжен ден".

Документалният филм "Наздраве за Шейн МакГауън", посветен на епичния ирландски музикант, беше излъчен в афиша на 25-ия "София Филм Фест". 

Снимка: "Ройтерс"
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички