Отиде си големият басист и съосновател на Grateful Dead Фил Леш


Отиде си големият басист и съосновател на Grateful Dead Фил Леш

223

Басистът и съосновател на знаменитата американска рок група Grateful Dead (Грейтфул Дед) Фил Леш почина на 84 години.

В официалния акаунт на музиканта в Инстаграм се казва, че той е "починал мирно тази сутрин"(25 октомври - б.р.), заобиколен от семейството си. "Той донесе огромна радост на всички около себе си и оставя след себе си наследство от музика и любов. "Молим ви да уважавате личния живот на семейство Леш в този момент", се казва още в съобщението.

Причина за кончината на музиката не се посочва.

Групата, сформирана в Калифорния през 1965 годна, се разпадна 30 години по-късно след смъртта на фронтмена Джери Гарсия. Леш беше с тях от самото начало - и също така се присъедини към останалите живи членове за риюниън турнето в САЩ през 2003 г. и за прощалната серия от концерти през 2015 г.

Легендарните санфранцискански психари бяха сред акцентите в митичното първо издание на фестивала "Уудсток". Да, тогава дори "мъртвите" свиреха. Музикантите от многолюдната шайка бяха посрещнати като богове по простата причина, че бяха огледално отражение на хипи идеологията. Събрани като джем проект, без каквото и да е комерсиално отношение към музиката, те живееха заедно, и - водени от категоричния колорит, вече покойния Джери Гарсия, свиреха предимно безплатно, следвани предано от неизброимата си армия от фенове, наречена "дед хедс". Гретфул Дед бе първата група, която комбинираше над 15-20-минутни импровизации в Ла Хонда, главната квартира на Кен Киси - писател, идеолог на битничеството. "Трудно ми е да разбера какво означаваше това. Очевидно, то показа, че сме били много хора с близки мисли по онова време. Да се съберат всички те на едно място, е хубаво. Но трябва да ви кажа, че беше и голяма каша, беше неуправляемо. Дъжд, кал, недостатъчно тоалетни и храна, сцената беше мокра - всяко докосване до китарата и микрофона ми костваше електрошок... В основата все пак това беше музикално събитие, празник на музиката. Намериха се разни, дето се опитваха да видят по-дълбоко значение и да правят изводи, но не мисля, че някой бе дошъл в Уудсток да прави изявления. Те бяха там за купона, за хубавата музика. Или съм проспал историческата значимост?", споделя ритъм китаристът и вокалист Робърт Хол "Боб" Уиър.

За натюрела на групата са особено характерни инструменталните и сценични диалози, които Боб води с баса на Фил и с автентичния барабанист Бил Кройцман, превръщайки всеки гиг на Грейтфул Дед в безкраен сешън и незабравима атракция.С лайтмотив: "Открий своето блаженство!, който е широкозастъпен и в писанията на Джоузеф Кембъл. Американският професор, писател, редактор и оратор сервира  наръч от сравнителна митология с уклон към Юнг. Той вярваше, че всички митове - от "Междузвездни войни" до легендите за Граала - са част от по-голямата картина, един огромен мономит. Според Кембъл Грейтфул Дед е въплъщение на древната племенна общност. 

Единственият хит на Grateful Dead в американския Топ 10 е "Touch Of Grey" през 1987 година. Това се случва 22 години след  основаването на състава, тъй като дълги години музикантите така и не успяха да пренесат върху студиен звуконосител нито саунда, нито настроението от своите изпълнения на живо.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички