The Voice Of Rock: Глен Хюз пее класически Deep Purple в София


The Voice Of Rock: Глен Хюз пее класически Deep Purple в София

1615

Глен Хюз, обичаният и много популярен басист и певец на Deep Purple от средата на 70-те, ще изнесе страхотно шоу, наречено Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live Celebrating Тhe 50-th Аnniversary Оf Тhe Аlbum "Burn" в София.

Организираното от "София Мюзик Ентърпрайсис" събитие ще се състои в парк-център "Юнак" на 24 юни, събота. Програмата включва целия албум "Burn", но и парчета от "Stormbringer" и "Come Тaste Тhe Band".

За мен това не е просто "информация за медиите" (или прес рилийз, казано на чист български). За мен темата е много лична (простете ми многословието)..., пише Милко Стоянов.  

Може би защото точно в средата на 70-те бях в онази най-впечатлителна тийнейджърска възраст, когато рок героите ни с огромни, дълги коси изглеждаха като богове от друга планета. Или защото лично притежавах винила на "Burn" (английско издание, не сръбско!), за който се бях изръсил цели 24 лева! Или... защото и до днес считам него и последвалия "Stormbringer" за пик в цялата кариера на Пърпъл?

Затова с огромна радост споделям с вас това страхотно попълнение в летния рок афиш на София (24 юни) – с километричното пълно заглавие: Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple LiveCelebrating Тhe 50-th Аnniversary Оf Тhe Аlbum "Burn". Хора, няма, няма по-подходящ от Глен Хюз за това емоционално пътуване с "рок машината на времето". Защото, сравнен с повечето достолепни ветерани от своето поколение, на 70 г. той сякаш... не остарява. Не е оплешивял, не е качил килограми, изглежда като рок звезда и най-изумителното – НЕ е изгубил и половин октава от забележителния си вокален размах, спечелил му престижното прозвище The Voice Оf Rock. При това – с височини на уникален screamer, които приятелят му Дейвид Ковърдейл (когото винаги ще обичам и чиито "Purple Album" беше на порядъчно високо ниво) отдавна е забравил, а за Иън Гилън... просто ще замълча. (Той отдавна би трябвало да се пенсионира.)

Всъщност, още от Trapeze Глен е с реномето на страхотен соловокалист и бас китарата му е по-скоро второстепенна грижа. Затова, както разказва той в много откровените си интервюта (разровете YouTube),  въпросът му към Ричи и Джон Лорд след поканата за Пърпъл е бил: "Ще мога ли да пея пълноценно, не само "ааа" и "ооо" в припевите?“ Те отговарят "да". Но така и така Ковърдейл изнася 80% от вокалните партии и макар че понякога делят куплети и припеви... чак сега Глен Хюз може да се развихри и да изпее тези парчета открай докрай и... както само той си може! В турнето той свири и пее целия албум "Burn", но и парчета от "Stormbringer", и "Come Тaste Тhe Вand".

МАЛКО ИСТОРИЯ...

"Беше точно преди 50 години, лятото на 1973 г., когато пишехме песните за албума "Burn" в замъка Clearwell Castle в Глостършър (историческа готическа сграда от 1727 г., скътана в гората Forest Оf Dean – бел.авт.)  - спомня си Глен. - В тази вековна сграда, в английската провинция, ние, практически нова група - с мен и Дейвид като нови членове, станахме едно цяло. Атмосферата беше наелектризирана, а средата около нас – изумителна. Всички песни бяха написани в подземната крипта, под голямата зала на замъка. Всеки ден работехме по нова песен и вдъхновението течеше неспирно. Музикално напипвахме новите идеи, после аз и Дейвид измисляхме вокалните мелодии и после – текстовете. Помня го, сякаш беше вчера".
  
Разбира се, "старите кучета", начело с Ричи, са скроили шеги и изненади за "новобранците" и – въпреки предупреждението от деликатния Джон Лорд – успяват да смразят Глен. Как? Със скрита в стаята му тонколона, от която през нощта се понасят зловещи звуци на "витаещи в замъка духове"...

Свежото вдъхновение и нова енергия дават плод и се редят едно след друго страхотни парчета – от "Might Just Take Your Life" до великия, бавен и супертежък блус рок на "Mistreated". Усещат се и първите елементи от фънка и блуса, любими съответно на Хюз и Ковърдейл (и дразнещи Ричи). "Заглавното "Burn" беше написано последно - спомня си Глен. - Върнахме се от пъба, слязохме в криптата и... магията се получи". Страхотният драйв и темпото на Иън Пейс го правят перфектното парче за откриване на концерти, способно да конкурира дотогавашия фаворит "Highway Star".

После, през октомври, албумът е записан в Монтрьо, Швейцария, с мобилното студио на Ролинг Стоунс и като осми поред студиен албум на  Deep Purple  излиза през февруари 1974 г. Въпреки че представя нов басист и напълно неизвестен тогава певец в лицето на Ковърдейл, "Burn" стига до № 3 в британския чарт за албуми, № 9 в Щатите (Billboard 200) и е № 1 в Австрия, Дания, Германия и Норвегия. И до днес той се признава за един от емблематичните, класически албуми на хард рока от 70-те, надскочил историческия си период и вълнуващ и актуален за слушане от нови и нови поколения фенове. Световният успех на турнето на Глен Хюз е поредното доказателство за това.

А той каза: "Време е да отпразнуваме "Burn". Нямам търпение да ви видя!"

Ще се видим, сигурен съм, пред сцената.

24 юни 2023 | Парк център "Юнак"

Бандата е в състав:
Глен Хюз – вокали и бас
Сьорен Андерсен – китара
Аш Шиън – барабани
Боб Фридзема – клавишни

Ветераните на българския рок Конкурент ще излязат на сцената точно преди Глен Хюз да ни отвее с класически парчета на Deep Purple. Софийските рок динозаври имат натрупан сериозен стаж като съпорт на световноизвестни имена в жанра, сред които AC/DC, Whitesnake, TOTO и дори самите Deep Purple. Участието им в това шоу е поредният достигнат връх в тяхната кариера.

Събитието ще бъде открито от младата софийска банда Electric Roxy. Тя съчетава хард рок и глем метъл в енергична, хибридна амалгама, напомняща сцената от 80-те години в Лос Анджелис, както и включва модерни звуци и влияния в тяхната музика.

Билети за събитието Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live са в продажба в мрежата Bilet.bg (вкл. и магазини "На тъмно"), както и онлайн на www.sme.bilet.bg на цени от:

- 80 лв. до 23 юни вкл.
- 90 лв. в деня на концерта, като ще се продават и на място
- 120 лв. – VIP седящи (тераса)

* Деца до 10-годишна  възраст влизат без билет, но с придружител.

ВИП: 120 лв. (седящи на терасата, с отделен вход и бар).
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички