Сурвакари прогониха злото в Пернишко


Сурвакари прогониха злото в Пернишко

3999

Жителите на десетки села в Пернишко, Радомирско, Земенско и Ковачевско изживяха вълшебна нощ.

По хилядолетна традиция, както всяка година на 13 срещу 14 януари, магията на Сурва събра врекли се в традицията маскирани и стотици очаровани от духа на този празник. Факли озариха нощта, лумнаха огньовете, които изгориха всяко зло, проглушителен звън от тежки звонци и страховити маски прогониха лошотията.
 
Едно от най-впечатляващите зрелища бе в с. Габров дол. Сурвакари от Габров дол и Светля си дадоха среща там. Това са две от най-многобройните групи, носители на престижни награди от национални и международни фестивали и конкурси. В организацията на празника се включиха и танцьорите от нашумялата формация Masters Of The Dance. За начало възрастните сурвакари от Габров дол предадоха символично традицията на своите наследници. Двамата булюкбашии кръстосаха саби и водачът на детската група обеща да съхранява традицията, предавана от векове. Повече от 20 деца, най-малките от които бяха едва 3-4 годишни, но чиито сърца вече туптят в ритъма на сурвакарските звонци, се наддрънкваха със своите бащи и дядовци. 

Самобитен ритуал – традиционна граовска сватба, представиха танцьорите. В атрактивен спектакъл артистите показаха как тече подготовката за сватбения ритуал в дома на булката и младоженеца -  как се облича и приготвя булката, как се прощава с родния си дом, как ритуално се бръсне младоженецът. Към трупата се присъедини и артист–магаре. То подкара каруцата, с която младоженецът и неговите близки отиват за булката. Разиграна бе вълнуващата среща между двамата млади и задължителните ритуали, които я съпътстват. И в сюблимния момент, когато булката се качи на каручката до своя съпруг, и двамата трябваше да тръгнат за новия си дом, ЧЕЗ не издържа на напрежението и токът в няколко села в околността изгасна. Това не попречи на майсторите на танца да извият кръшно сватбено хоро. А после нощта се озари от стотици факли, с които всеки от маскираните сурвакари от двете села се включи в зрелищното шествие. Мощен звън от стотици хлопатари огласи нощта и прогони надалеч злите духове. А страховитите маски заиграха своето лудо хоро. Накрая всички хвърлиха своите факли в приготвения за запалване огън.

Рано вчера сурвакарите обиколиха всички къщи в селото, за да наричат за здраве и берекет, а стопаните ги дариха щедро с баници и пити, орехи и сушени плодове, вино и ракия.

Виж ритуала на:

http://www.youtube.com/watch?v=15olpy9n2TA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички