Какво да очакваш от новата програма на Yамато


Какво да очакваш от новата програма на Yамато

952

Японските барабанисти Ямато (Yамато), които имат зад гърба си над 2 300 представления в 51 страни, ще пристигнат в България на 29 февруари, непосредствено след преставлението си в Белград и ден преди изявата си у нас.

Както MySound.bg извести, Gamushara - The Beat Of Courage, новият спектакъл на прочутата трупа, който е част от мащабното й турне в Централна Европа,  ще се състои в зала 1 на НДК от 19.30 ч. на 1 март. Публиката ще чуе и усети устремения поход на музикантите към набелязаната цел и заедно с тях ще извърви пътя към светлината в края на тунела, поясняват организаторите от ДжаZZ Плюс. В променящия се и крехък свят, в който живеем, японските барабанисти издигат глава и призовават да потърсим и набележим целта си и да я отстояваме достойно. Техният отговор е именно Gamushara - Тhe Beat Оf Courage.

Детайлното описание на програмата, състояща се от 9 пиеси - "Зора", "Въртене", "Бъди упорит", "Екстатичен ентусиазъм", "Весело барабанене", "Да си в екстаз", "Звукът от далечното", "Боклук", "Целеустременост" в характерния за изпълнителите поетично-насърчителен стил представя една много различна насока на техния спектакъл. Хореографията, светлинното оформление и цялостната музикална концепция са дело на артистичния директор на формацията Маса Огава. И така, какво стои зад Gamushara - The Beat Оf Courage?.

1. Akatsuki (Зора)

Описва момента, в който слънцето едва се е показало на хоризанта и цялото небе е обагрено в червено. В Япония има сутрешен молитвен обичай за здраве, мир и плодородие, който хората отправят към бога на Слънцето. Преплитат се ударите на сърцето с тези на Слънцето. Ако се напрегнете и чуете звука при изгрева на слънцето, може да се заредите емоционално.

2. Kara-mawari (Въртене)

Терминът karamawari означава нещо неподвижно, което не може да се помръдне напред независимо от положените усилия. Писмените знаци, използвани за изписването на термина, означават "празен", "въртене" и "целесъобразен". Независимо че усилената дейност не носи плодове в тези времена, действията, които заместват  kara-mawari, сякаш постилат пътя към бъдещето - точно като младежите, които  влагат сърце и душа във всичко, с което се завхащат, колкото и безсмислено да изглежда.

3. Ittetsu (Бъди упорит)

В настоящето, когато безкрайната информация ни залива, човек може да се въодушеви и импулсивно да се стреми да се захване с много неща. Но когато си неспособен да се концентрираш върху същностното, което стои пред теб, се редуват безсмислини дни. Обратно на настоящето течение, терминът Ittetsu заключава в себе си дух на съхранение, с фокус върху една цел, към която е обърнато цялото внимание. Дори и да си непохватен и разсеян, духът на Ittetsu ще премине през стени, за да те просветли с лъчите си.

4. Muga-Muchuu (Екстатичен ентусиазъм)

Има ли нещо, което ти харесва? Има ли нещо наистина важно за теб? Muga-Muchuu е състояние, в което забравяш за собственото си съществуване и се посвещаваш изцяло на една цел. Колкото и тривиална да е тя, ще бъдеш щастлив, ако си намерил нещо в нея ще продължиш напред. Намери нещо, което да те прави Muga-Muchuu!

5. Rakuda (Весело барабанене)

Ямато не биха могли да съществуват без да изпълняват тази пиеса. "От включването на тази композиция в нашите представления преди няколко години, изпълнението й става все по-забавно. Това конкретно изпълнение ни дава усещане за единение с барабаните, единение, което не може да се почувства, когато свирим на тайко барабаните, поставени на земята. В единение с барабаните, нашето индивидуално съществуване постепенно се размива и се сливаме с другите членове на групата. Пътували сме по целия свят с тази пиеса, която ни позволява да се движим свободно с тайко барабаните", обясняват от трупата.

6. Ucho-ten (Да си в екстаз)

Това е моментът, в който трябва да забравим всички свои трудности и несгоди в живота. Бъди в екстаз без да си мислиш неща като: "Аз съм върхът!" или "Аз съм по-добър от всички други!", или "Богат съм!". Нищо не би могло да се постигне, ако си окован в тревогата за оценката на чуждото мнение. Първо - отдай се на звука на барабана. Той премахва твоето напрежение и те кара да полетиш. Вече си въодушевен, нали?

7. Tone (Звукът от далечното)

Когато си унил и си на кръстопът, може би трябва просто да погледнеш към небето. Отовори и затвори очи, и ще чуеш забравен, мек глас. Този глас държи нежно тялото ти сякаш изприда невидима нишка. Можеш ли да чуеш ударите на сърцето, което те е хранило, чийто удари днес са в синхрон с твоето?

8. Garakuta (Боклук)

В този свят аз съм като непотребна част в кутия с играчки. Но дори животът на тази непотребна част може да бъде вдъхновяващ. Хайде, вижте вие всички, ние сме непотребни части в същата кутия за играчки, така че нека да тракаме и тропаме заедно.

9. Gamushara (Целеустременост)

Моли се Слънцето да изгрее без страх от нощта. Наостри уши да чуеш ударите на зората: нека да забие с твоето сърце. Когато се изпълни тялото ти с енергия, съсредоточи се върху това, което трябва да направиш. Ако имаш късмет да срещнеш нещо, на което да се посветиш до степен да се прехласнеш, тогава си готов да гониш Gamushara. Запази усмивка на лицето си и не се тревожи за потта на челото си. Нека се потрудим усилено днес!

Билети за Gamushara-The Beat Of Courage - чрез мрежата на http://ticketplus.bg, на касата на НДК и в "Дюкян Меломан", както и във веригите магазини "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис".

Цените са от 30 до 80 лв.

Още - на:

http://yamato.jazz-plus.com

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички