Любовният туист на Банско


Любовният туист на Банско

3558

Петнайсетото юбилейно издание на джаз фестивала в Банско беше открито тържествено вчера в 19.30 ч. от д-р Емил Илиев, президента на БългарияРосен Плевенлиев, и американския посланик Джеймс Уорлик.

Площадът беше абсолютно пълен, джазово настроение витаеше във въздуха и когато на сцената излязоха музикантите от Биг-бенда на БНР, публиката избухна в бурни аплодисменти.

По-голямата част от афиша в първата вечер бе с български акцент. Камелия Тодорова първа се присъедини към бенда за няколко джаз стандарта, като "Get Happy" например, но представи и своята прочута пиеса "Летят последните таксита". Примата излезе на сцената с дъщеря си Рейчъл, която дори изпълни едно солово парче. Българският Франк Синатра - Васил Петров, също се изяви в съпровод на бенда.

След това в светлината на прожекторите са появи триото на Марио Станчев. Българинът, жиеещ вече близо 20 години във Франция, но покорил не само тамошната, а и световната джаз сцена, сега бе поканил категорични родни професионалисти. Веселин Веселинов – Еко, който винаги е свирил с най-добрите музиканти, беше на баса, а Димитър Семов - на барабаните. И докато американският посланик се редеше на опашката за българска наливна бира, триото даде най-доброто от себе си. В репертоара му бе и класиката "Round Midnight", която умълча публиката и я пренесе в едно друго пространство.

Дебют на сцена направи и 19-годишната Кристина Кирова. Тя излезе шейсетарски тоалет и заложи на стандарти от същата епоха. Естествено, на сцената оживя и незабравимата Бренда Лий оживя на сцената. "You Bring Me Sunshine", "Let’s Jump The Broom Stick" и "I Am Sorry" прозвучаха леко неуверено. Но момичето е определено даровито. То бе акомпанирано от прекрасните музиканти от Old Gold Band с автентично ню орлеанско звучене. Саксофонистът Атанас Хаджиев, който се изявява и като вокалист, "Tu va fa L’americano", след което изпълни няколко дуета с Кристина Кирова, между които "Hey Нoy, Hey Girl" и "Down The Mississippi River". Прозвучаха и парчета на Луис Прима, но истинска изненада се оказа краят на тяхното изпълнение - любимата българска песен "“Пусто лудо и младо" в аранжимент на Атанас Хаджиев, който разкри и умението си да свири на гайда.

Финалът на вечерта отново беше запомнящ се.

На сцената излязоха Дойл Бенд от Великобритания. Както писахме вече, Мик Дойл се влюбва в Банско миналата година, когато като гост на фестивала вижда лудите танци на българските фенове на суинга. В тяхна чест той написва парчето "Bansko Jazz Lovers", което той изпя специално за журналистите и кмета на Банско на пресконференцията по-рано същия ден.

Оказва се, че групата се е събрала едва преди една-две седмици, а музикантите са репетирали едва три пъти преди изявата си в Банско. Бихме казали, че е било достатъчно, защото бендът успя да събире пред сцената най-запалените джаз почитатели, които останаха там до късните часове.

На сцената дефилираха много стилове, но с джаза за основа. Гостите започнаха убедително с "Lean Оn Me" и "What I’d Say" на Рей Чарлс. Въпреки не дотам енергичния такт на музиката, множеството англичани в публиката изскочиха пред сцената във възторг и заприканваха българските си колеги да танцуват под ритъма на бенда. Последваха "Is You Is", "Bansko Lovers Twist", "Frank And Jonny" на Елвис Пресли и вечната "Georgia Оn My Mind".

Вечерта не завърши на сцената на площада, а продължи до сутринта в бара на хотел "Бъндера". Веселин Веселинов – Еко, Димитър Семов, както и част от Дойл Бенд държаха публиката будна до ранните часове, опитвайки се да  удължат насладата от вечерта възможно най-много с джем сешън.

И аз бях там, и аз слушах джаз…

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички