Шестструнна утопия с трио Розенберг


Шестструнна утопия с трио Розенберг

2521

Колко е радващо да видиш фенове, търсещи (направо молещи се за) билети за стойностно събитие в България.

Това се случи и пред Sofia Live Club снощи, а причината беше първият концерт на легендарното трио Розенберг. Братовчедите Щохло Розенберг (соло китара), Нуше Розенберг (ритъм китара) и Нони Розенберг (контрабас) се изявиха в афиша на фестивалa Sofia Jazz Peak.

Легендите на циганския джаз се качиха на сцената точно в 9.15 ч., за да докоснат всеки праг от грифовете на душите ни. И го направиха... В първата част бяхме пренесени в 30-е и 40-е с незабравимите композиции на захапалия цигара  Джанго Райнхарт – "Minor Blues", "Dream Оf You", "Tears", "Hungaria", "Friday 13th" и други. Циганското лято идваше все по-близо с всяко изпълнение и неусетно юни стана август. Всеки един суинг или балада бяха изсвирени със съвършена прецизност и класа. Всеки тон имаше смисъл, а всеки такт беше гореща стъпка в пясъка.

Не знам как струните не се стопиха...

Втората част започна с една от емблематичните композиции на Стохло Розенберг, посветена на сестра му – "For Sephora" ("За Сефора") и определено атмосферата се нажежи още повече. Господи, какво правят тези мъже с китарите! Не знам дали има такова чудо като "хроматично глисандо измерение", но бях изпаднал в него до безсъзнание. За тоя световъртеж допринесе и пиесата "Limehouse Blues", която достигна "невидимо" темпо и ни направи разногледи. Чухме и лиричния шедьовър на Карлос Сантана "Moonflower". Преди края прозвуча "Bossa Dorado", a за финал роднините си намигнаха по цигански и ни оставиха в плен на класическата "Les yeux noirs". Безброй блеснали погледи като лачени обувки от 40-е и доволни усмивки в публиката, сред които усмивки мярнах тази и на Иво Сиромахов. Без да чака дълго, холандското трио излезе на бис и покани на сцената македонския корифей на рока и етното Влатко Стефановски (със шапката на снимката).

Ето това се казва изненада!

Изпаднахме в еуфория, граничеща с истерия.

Акустичните зверове ни взеха и акъла, и сърцата с цигански суинг, огледан в блус схеми, безумно темпо, безупречна техника и невъобразимо ниво.
Божествена нощ!

Истинска незабравима 6-струнна утопия, достойна за учебниците по музика.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички