Чистият джаз на връх Перелик за финал на Джулай Джаз Смолян 2009


Чистият джаз на връх Перелик за финал на Джулай Джаз Смолян 2009

5707

Най-интересното от програмата на фестивала "Джулай Джаз - Смолян" 2009 година е оставено за края.

Разнообразната програма от заключителната седмица е с концерти на артисти от четири континента, спектакъл и изложби – фотографии и комикси.

Черешката е на 2191 м – връх "Перелик", където на 25 юли звездите на фестивала ще свирят през цялата нощ. Акустично, без електричество и озвучаване – само слама, огън, свещи и топли дрехи.

И тази година организаторите няма да изменят на идеята музиката да помогне за възстановяването на планината.

В програмата  е изпълнението на Моника Акихари, която пее на родния си харуку. Това е език с леки отворени гласни и мелодични срички, които идеално пасват на нейния дълбок и топъл глас. Вокалистката също ще има възможност да се убеди лично в комфорта на Opel Insignia, но този път в неговата версия на атлетично спортно комби Sports Tourer.

Друг акцент е участието Маргьорит Шурсдма и Бодуров ансамбъл и специалният им проект BLOOM. От 2002-а тя работи с българския пианист, композитор и продуцент Димитър Бодуров. Техният дебют "With The Whisper Of A Morning" (2006) е комбинация от джаз стандарти, поп и авторски композиции. Албумът излезе миналата година, а от 5 години Димитър Бодуров работи върху интеграцията на автентичната българска народна музика с класическата и джаз музиката.

В афиша са още A Fulla’s Call; Петър Салчев и Борислав Вълчев; Мелих Гюзел и приятели; Димитър Льолев с "Програма за пет саксофона"; Берковската духова музика; Красимира Чуртова – гайда и вокал и др.

Балите слама, които ще пазят публиката от планинския вятър, след концерта ще бъдат отново разстлани по наранения ландшафт на планината. И така, година след година, докато музиката трайно се засели на тази височина и вдлъбнатините, направени от военните машини, се изгладят.

Вчера се изяви A Fulla’s Call. Групата обедини музиканти от Сенегал, Франция, Германия и Иран. Водеща фигура в бандата е Омар Ка. Самобитен талант, тръгнал от прашните улици на Дакар и стигнал до световните джаз сцени с три албума зад гърба си и множество участия на престижни фестивали. Представяйки групата, лондонският музикален гайд "Froots" пише: „Пустинният блус среща бийта на Дакар”.

Днес от 20.00 ч. в амфитеатъра в Смолян ще прозвучи Дебора Картър с музикантите Марк Зандвелд – бас; Димитър Бодуров – пиано и Атанас Попов – ударни. Джаз, латино, блус, госпъл и теми от Хавай, Япония, Испания са част от музикалните коктейли и житейските пътища на Дебора. Тя е още вокалист, композитор и аранжор, обиколила надлъж и нашир света, за да сподели таланта си.

„В тази епоха имаме голямата привилегия да виждаме отворените врати към други култури и перспективи”, казва тя за себе си. Дебора Картър и Марк Зандвелд ще пристигнат в Смолян с избрания за Автомобил на годината 2009 в Европа "Opel Insignia", спечелил и множество други награди за новите технологични стандарти, които поставя в класа си и за изискания си дизайн – съчетание на скулптурна артистичност с немска прецизност.

Два часа по-късно - от 22.00 ч., на същото място ще свири Асен Дойкин квартет. От няколко години насам българският музикант живее и работи в Америка и всяка среща с него и изкуството му е интересна за родната публика. Ще излезе на една сцена с Мартин Дойкин – контрабас; Димитър Льолев – саксофон; Colin Stranahan – ударни, носител на престижни награди, като инструменталист и композитор.

За повече информация: www.julyjazzbg.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички