Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София


Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София

1252

Акира Саката - един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) ще свири за първи път в България по покана на "Аларма Пънк Джаз"заедно с най-новата си формация от ЕвропаЕntasis.

Концертът е в столичния клуб "Сингълс" (НДК, вход А4) от 21.00 ч. тази неделя, 28 юли.

Акира Саката е роден в Хирошима на 21 февруари 1945 г. - само половин година преди бомбардировките. Преди саксофона в живота му хронологично са кларинетът и морската биология. На кларинет свири и до днес (и то как!), а морската биология присъства като вдъхновение в музиката му през годините (виж албума "Silent Plankton" от 1991 г. например). Мести се през 1969 г. в Токио, а първата голяма група, с която излиза на световната сцена, е триото на пианиста Йосуке Ямашита, от което е част между 1972 и 1979 г. След участие на сцената заедно с Last Exit на Бил Ласуел и Петер Брьоцман през 1986г. (има го документирано в концертния албум "The Noise Оf Trouble: Live In Tokyo" със специални гости Акира Саката и Хърби Хенкок), Ласуел става продуцент и басист на следващите му няколко албума.

През годините сред най-интересните му колаборации можем да изброим триото му Arashi с норвежкия барабанист Паал Нилсен-Лов (свирил и на "Аларма ПънкДжаз" с The Thing през 2012 г.) и шведския басист Йохан Бертлинг (Fire!, Fire! Orchestra), албумите му с Merzbow, с DJ Krush, с Джим О'Рурк, с Chikamorachi на Дарин Грей и Крис Корсано, с Масахико Сато, участията на Хамид Дрейк, Фред Лмберг-Холм и Нейт МакБрайд в негови записи, по-обширните формации (често инициирани от Ласуел) заедно с Брьоцман, Антон Фиер, Тошинори Кондо и Тацуя Йошида (също представян от "Аларма" на живо в три български града през зимата на 2017 г.).

С живеещия в Брюксел италиански пианист Джовани ди Доменико има няколко албума в няколко различни конфигурации (от дуо до квартет) през последното десетилетие, а в годината преди пандемията се появява и първата версия на квартета Entasis - с Йотис Дамианидис (електрическа китара) и Христос Йерменоглу (барабани). Същата година излиза и албумът им "Hōryū-ji".

През 2022 Entasis вече са квинтет и се отправят на голямо европейско турне с последващ троен албум "Live In Europe" с концертни записи от Солун, Бюксел и Падуа. В групата заедно със Саката-сан вече освен Йотис и Джовани са контрабасистът Петрос Дамианидис, брат на Йотис, и новосадският барабанист Александър Шкорич (заместил починалия по време на пандемията Йорменоглу) - и двамата вече са познати на българската публика от краткото турне на квартета им с американския саксофонист Джон Дайкман тази пролет.

Концертът на 28 юли е веднага след знаковия фестивал за авангарден джаз в Никелсдорф (Австрия) и е специален, защото е част от съвсем кратко европейско турне (от 4 дати) и последен за формацията в Европа преди планираните за догодина концертни чествания на 80-ата годишнина на маестрото. Фрий джаз саксофонисти от такава величина през последния четвърт век в България са идвали само двама - Матс Густафсон и Джон Дайкман, а от поколението на Акира Саката... той е първият толкова изтъкнат гост от много, много години насам.

Освен музикант, Акира Саката е писател и актьор.

Билети за концерта има в системата на EpayGo ТУК:https://epaygo.bg/4077203380 на касите на EasyPay. Първите 30 са по 30 лв. После стават по 35 лв. И накрая (в деня на концерта) ще са по 40 лв. На концерта ще бъде обявен и следващият голям японски авангарден джаз музикант от същото златно поколение, който ще гостува на "Аларма" през есента.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/493499966429836

Повече информация:
https://www.facebook.com/alarmafest
http://www.akira-sakata.com
 

YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=UGnfZhQFIh8&t=2264s – с Entasis
https://www.youtube.com/watch?v=NwAky8wjFfc&t=1060s – с триото Arashi
https://www.youtube.com/watch?v=ahash-aR3Zs– с Петер Брьоцман
https://www.youtube.com/watch?v=boBObIIZ9Jo – с авторска интерпретация по "Summertime" на Гершуин

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички