Калин Вельов с Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет в афиша на "Jazz Велинград" 2024


Калин Вельов с Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет в афиша на "Jazz Велинград" 2024

1585

Третото издание на "Jazz Велинград" – фестивалът за културата в образованието, диалог между поколенията и връзка между регионите, ще се състои тази седмица с фокус танца.

Той ще събере професионални музиканти от страната с любителски състави от града и ще представи съвместни проекти на откритата сцена на централния площад "Николай Гяуров" на 9 и 10 юли. Основни участници тази година са Калин Вельов с Amazon Dance Project (на снимката) и Теодосий Спасов фолк квинтет. Концертите ще бъдат предшествани от образователни и обучителни събития. Всички събития в програмата са с вход свободен.

На 9 юли "Jazz Велинград" започва с работилници на Калин Вельов с перкусионистите от Младежката музикална формация и на хореографката Елена Бали с танцьорите от клуба за спортни танци "Импулс 2002". Те ще се проведат в ЦПЛР – ОДК – Велинград, при който работят двата състава, участвали и в първото издание на фестивала. В концерта от 20.00 ч. същия ден на Калин Вельов и Amazonia ще се включат и младите таланти на Велинград, за да поднесат подготвените съвместни изпълнения. Amazonia е уникален за Балканите танцов проект за латино музика, създаден от Калин Вельов. В него участват седем артисти от Европа, Африка, Латинска Америка и Карибите. В програмата им са карнавални танци с авторска хореография на Елена Бали по оригинална музика и световни хитове в модерни аранжименти с акустични инструменти и електроника. На сцената ги представят професионални танцьори и музикантите Калин Вельов – перкусии, вокали и електроника, Мария Дионисиу Аврамиди (Гърция) – вокали, и Диего да Франка (Бразилия) – перкусии. През миналата година Калин Вельов проведе първа среща с младите таланти от Младежката музикална формация, докато съставът подготвяше общите изпълнения с Нина Николина и Таня Първанова. Повече за първото издание на "Jazz Велинград", свързано с песенното наследство на България,  и второто – с етно джаза, може да видите на сайта на Jazz FM.

На 10 юли от 16.00 ч. при отворени врати в ЦПЛР – ОДК – Велинград Теодосий Спасов ще разкаже в разговор със Светослав Николов за изграждането и усъвършенстването на музикалното майсторство. Виртуозният кавалджия, вплел изкуството си в българския фолклор и джаз, ще сподели своя опит и ще разкаже истории от професионалния си живот пред любознателната публика. От 20.00 ч. в сряда на пл. "Николай Гяуров" ще слушаме фолклорните импровизации на Теодосий Спасов фолк квинтет, в който са още Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара и Генадий Рашков – тъпан. Специална хореография по една от пиесите подготвя детският фолклорен ансамбъл Чепинче с главен художествен ръководител и хореограф Аделина Пещерска към Образцово народно читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1905" – Велинград.

Фестивалът се организира от община Велинград с инициативата и партньорството на Jazz FM като част от стратегията на радиостанцията за развитие на джаз сцената у нас. Автор на програмата е програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов, подготвил реализацията ѝ съвместно с директора на ЦПЛР – ОДК – Велинград Катерина Мирчева.

Събитията са част от 51-те Велинградски празници на културата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички