Крал Шабака Хъчингс отново у нас: Музикална комета от бъдещето удря Sofia Live Club за бесни танци


Крал Шабака Хъчингс отново у нас: Музикална комета от бъдещето удря Sofia Live Club за бесни танци

1773

The Comet Is Coming, групата на британската авангард джаз икона Шабака Хъчингс, пристига за втория си концерт у нас, който ще се проведе в Sofia Live Club от 21.00 ч. на 12 май, петък.

Джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия и спейс рок. Звукът на бъдещето, днес. Това са най-честите етикети, с които определят междугалактическия експлозивен коктейл на Крал Шабака (виртуозния саксофонист, флейтист и кларнетист Шабака Хъчингс), Даналог (Дан Ливърс, синтезатори) и Бетамакс (Макс Халет, барабани). "Пригответе се за сблъсъка", предупреждава "Гардиън", а "Дъ Куайътъс" се съгласява, че "въпреки дълбоката връзка с фънка и духовната такава с афрофутуризма и всеки вид междузвездна музика, позната ни досега, това е едно изцяло нов, оригинален и свеж проект". Легендите не закъсняват: твърди се, че на първия импровизиран лайв на триото за около секунда всички в залата левитират на сантиметри над земята. Нещата наистина граничат с фантастика: в края на техен концерт в Германия възрастен мъж получава инфаркт и сякаш умира, но след намесата на парамедиците се връща в тялото си и става да си дотанцува бисовете, възкресен от звездните им ноти.

Каква е тази група и кога успя да завладее света и големите сцени на "Гластънбъри" и "Лолапалуза"? Да върнем лентата малко назад.

Годината е 2016, триото е номинирано за наградата "Мъркюри" с дебютния си албум "Channel The Spirits", като вместо нея печели симпатиите на редица икони, сред които Иги Поп, който продължава да ги пуска и до днес в шоуто си по BBC, и Ноел Галахър. По една щастлива случайност есенното им турне тогава (през 2016 г.) мина и през София. За един уикенд в столицата свириха две от групите на Шабака Хъчингс"Кометата" и Sons Оf Kemet отвяха неподозиращите родни меломани с енергичните си експлозивни сетове и ги спечелиха завинаги за верни последователи. Само половин година по-късно в Sofia Live Club свири и Shabaka & The Ancestors - спиричуъл джаз проектът на Шабака от ЮАР, включващ музиканти от The Brother Moves On, които пък гледахме пак там през ноември миналата година.

Днес от трите проекта единственият функциониращ и издаващ нова музика е именно The Comet Is Coming и софийската дата от глобалното турне е рядка възможност тукашната публика да се докосне до извънземната сила и вдъхновение на истинска световна джаз легенда от най-новата музикална история, чийто почитател е Камаси Уошингтън - аналогът на Шабака от другата страна на Атлантика.

Вторият албум на групата "Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery" (2019) е част от голямата миграция на проектите на Шабака към Impulse! - великият джаз лейбъл от САЩ, добил легендарен статус заради издадените от него албуми на легендата на легендите - Джон Колтрейн. Pitchfork дава на албума оценка от 7,8 и го поставя между новаторската електроника на Flying Lotus и ексцентричните афроджаз епоси от Сириус на Sun Ra. Всичко това, както и последвалото щатско турне, помага на групата да добие огромна популярност в Америка, а на албума - да продаде няколкостотин хиляди бройки. Ако дебютът е скитане между звездите, то този е оркестрирана и полирана до съвършенство антиутопия, покана за безкраен танц на постапокалиптичния дансинг.

След почти три години и няколко Ковид-вълни, излезе и най-новата колекция от звездни химни на магическото трио - записаният за четири дни в Real World Studios на Питър Гейбриъл опус "Hyper-Dimensional Expansion Beam". Какво ни предлага той? Отваряне на нов звезден портал и пътешествие в неоткрито досега измерение, движено от силата на същия онзи коктейл, но този път и с обилно добавен денсхол, плюс любимите напоследък флейти на Шабака. Добавете още брилянтната, смела и нечувана досега продукция, дело на Даналог, както и почти електронния грохот на интерпланетарната машина Бетамакс (двамата гостуваха през юни м.г. като Soccer 96, отново по покана на Stretch и Alarma Punk Jazz. Новият албум ще бъде и в центъра на сетлиста във вечерта на 12 май: не очаквайте нищо по-малко от музика, спусната директно от душата на Вселената, изсвирена безкомпромисно на ръба на физическия предел и решена на всичко, за да получи своя достоен отговор на дансинга.

Stretch и Alarma Punk Jazz постигат отдавнашната мечта на Меломаните от Последните дни да доведат отново в София едно от най-значимите имена не само на лондонската нео-джаз сцена, а и в глобален мащаб. След като в последната година и половина чухме и се насладихме на Теон Крос, Челси Кармайкъл, Soccer 96, The Brother Moves On и Джошуа Айдехен - до един гравитиращи около него - ред е да се поклоним и на Крал Шабака и неговата Комета. Или поне да потанцуваме бясно.

Не пропускайте едно от най-горещите събития в музикалния живот на столицата, приканиха организаторите.

Линк към събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/714900530144380

Линк към билетите:

https://epaygo.bg/2191820220 и каси EasyPay
 
Later with Jools Holland - "Code", първи сингъл от новия албум:

https://youtu.be/_gtcXU5VSnM

NPR Music Tiny Desk Concert - https://youtu.be/gpfpYTmohAk

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички