Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Международният фестивал за независима поп и рок музика "София" избра своята песен на 2024 година


Международният фестивал за независима поп и рок музика "София" избра своята песен на 2024 година

133

София беше музика отново по време на ХIV-то издание на най-големия галаконцерт за поп и рок музика "София", който се организира по случай празника на столицата.

Кметът на София – г-н Васил Терзиев, откри фестивала в зала 1 на НДК. Слоганът тази година беше "Мир на планетата". Тематична беше и песента, която даде начало на събитието, представена от Тюркян ИсмаилТери и вокална група Даймънд по музика на Светослав Лобошки и текст на Христина Димова.

Фестивалът е първият в България, който популяризира българския жестов език. Групата за синхронно пеене Жестим с ръководител Мария Атанасова направиха песните достъпни за хора с увреден слух. А жестовият  преводач Таня Димитрова осигури жестомимичен превод за всички хора от публиката с нарушен слух.

И този път фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), Красимир Гюлмезов (композитор), Жени Монева (музикален редактор, Българско национално радио), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването "Музикална стълбица" по БГ радио), Розмари Драгнева (Българската национална телевизия) и Здравко Петров (програма "Хоризонт") изпита затруднение при избора на призовите места.

1-ва награда получи песента "Влюбен съм", на която автор е Ивайло Терзиев, в изпълнение на Орлин Горанов. Приза връчи обичаната българска изпълнителка Йорданка Христова.

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с равен брой точки. Това са песните "Ключът е сол" по музика на Иван Кръстев, текст Джина Дундова, аранжимент - Димитър Гетов. Изпълни я Маргарита Хранова, и "Огън и спомени" по музика и аранжимент на Милен Македонски, текст - Костадин Филипов, представена от Георги Костадинов. Наградите връчи г-н Пейо Пеев – председател на сдружение "Независими автори музикални и продуценти" (СНАМП) и председател на организационния екип на фестивала.

3-та награда получи песента "Лоши, луди, неприлични" по музика и аранжимент на Васил Стоев с текст на Живко Колев. Изпълниха я Искрен Пецов и група Синдиката. Отличието връчи Иван Тенев.

Със специалната награда на медиите беше удостоена отново "Влюбен съм". Песента беше избрана от авторитетното фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (агенция за публични комуникации "ПроФайл"), Роксана Рокс (собственик на "Хайлайф медия"), Анелия Попова (информационна агенция "Блиц"), Антон Стефанов (заместник главен редактор на вестник "Филтър"), Анита Иванова (вестник "Труд"), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg, програма "Христо Ботев"), Галя Крайчовска (Българската национална телевизия), Йоан Ямазаки (в. "България днес"), Ива Атанасова (изпълнителен директор на Breaking News), Йоланда Пелова (радио "Фокус"), Владимир Христовски (редактор, вестник "Телеграф") и Ивелина Георгиева (PR агенция "Каприз"). Наградата връчи PR Атанас Лазаров.

Специалното отличие "Петър Гюзелев" бе присъдено на група Хоризонт за песента "Нямаме време". Наградата връчи г-жа Ефросина Гюзелева.

Домакини на събитието бяха обичаните ТВ водещи на сутрешния блок на Канал 1 на Българската национална телевизия Христина Христова и Симеон Иванов. А Мария Сивкова-Илиева се присъедини към тях с живи включвания от бекстейджа. Така всички в залата станаха свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като не беше пропуснат нито един творчески екип.

В конкурса за нова българска поп и рок песен бяха представени още песните – финалисти "Сътвори ме" (музика: Борислав Мирчев, текст: Мариана Добрева, аранжимент: Митко Гидишки) в изпълнение на Таня Бойчева и  Илия Ангелов; "Ако можех" на група Графит; "Живот без метроном" (музика: Борислав Мирчев, аранжимент: Алекс Нушев, текст: Мариана Добрева) в изпълнение на Александра Бачева-Сани; "Колко бързо свършва лятото" на Атлас; "Танцът живот", на която автор и изпълнител е Диана Дафова, а аранжиментът е дело на Енрико Санта Катерина; "Аз мога" с автор Евгений Симеонов в изпълнение на МариямМарго; "София - The One And Only" - автор на музика е текста е Любен Обретенов, аранжимент и изпълнение: група оХо; "Завинаги" (музика и текст: Биляна Чокоева-Ангелова, аранжимент: Георги Цветков), в изпълнение на Петя Буюклиева; "Кадифе" (музика и текст Мирослав Станчев, аранжимент - Алекс Нушев) в изпълнение на трио Deja Vu.

Сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" бяха подготвили и минирецитал извън конкурсната програма с участието на Нели Рангелова, Богдан Томов, Росица Ганева и госпъл хор, Дует с Кауза, Спринт (ветераните представиха чудесна нова песен ) и дует Well.

Фестивалът се организира от сдружение "Спринт Продакшън" с подкрепата на Столична община, Министерството на културата, сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП). Партньори са "Искам бебе" и "Жени с кауза", които благодарят на организаторите и всички артисти, затова, че се присъединяват в подкрепа на толкова много млади двойки, които се борят да станат родители. Събитието се провежда и с любезното съдействие на КС "Подкрепа" и беше уважено от вицепрезидента Йоанис Партениотис.

Медиен партньор е Българската национална телевизия, която ще излъчи галата с режисьор е Боян Даскалов, за да направи и зрителите съпричастни със събитието и неговите общественозначими каузи, сред които "Да сверим биологичния си часовник навреме", за да могат да се включат в избора на Голямата награда – Песента на публиката. Победителят ще бъде обявен в "Денят започва" и централната емисия "Новини" по Българската национална телевизия.

Песента на публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента – фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. 

Цената на един есемес e 2.00 лв. с ДДС (за абонати на Yettel, Vivacom и А1).


 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички