Вижте кои групи и изпълнители ще пеят на бургаския Джулай
Сребърен медал за кавалджията Владимир Величков от Глобалните музикални награди: "Пробуждане"
Tungevaag, Mairee и Suark се присъединяват към кралете на Tomorrowland Dimitri Vegas & Like Mike
Карла Кьолнер за пръв път с Биг бенда на БНР, закриват концертния сезон
Турнето на Мария Илиева "100 причини" започна с впечатляващи концерти в Стара Загора и Варна
Sofia Live Festival, или постигането на Баланса
Носителят на шест награди "Грами" Джейкъб Колиър ще пее в НДК и ще запише песен с Мистерията на българските гласове
Най-мащабното концертно шоу на Графа тръгва на лятно турне
Голямо лятно шоу от Смоуки под звездите в Пловдив
Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenpehtamin в Пловдив, София и Велико Търново
The Smile – голямата вълна
40 Years Of The Apocalypse с Vader в България. Bio-Cancer и Warside преди дет метъл ветераните на 23 юни

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София на 22 и 23 май: туарегски рок-ен-рол


Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София на 22 и 23 май: туарегски рок-ен-рол

1120

В седмицата, в която светът чества Деня на Африка, от "Аларма Пънк Джаз" предлагат не един, а два камерни концерта на Омара Моктар - Бомбино - "туарегския Джими Хендрикс от Нигер" и неговата група със смесена електро-акустична програма в зала "Сингълс" (НДК, вход А4).

22 май (сряда) – 21.00 ч.

23 май (четвъртък) – 21.00 ч.

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат limited edition за по 180 човека всеки – на 22 май (сряда) и на следващия ден – 23 май (четвъртък). Поканата, както и миналия път, идва от платформата за нова африканска музика "Афровизия" и фестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР.

Омара "Бомбино" Моктар е роден през 1980 година в Тидене, на 80 км. от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) от 1990 г. семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 г. се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino – в концертен албум от серията Guitars From Agadez на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007 г., избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо. Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект с музика на Ролинг Стоунс, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс.

"Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ", коментира Бомбино.

В Буркина Фасо Бомбино среща и филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010 г. след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма "Agadez, the Music and the Rebellion".

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му "Nomad" (2013) (https://bombino.bandcamp.com/album/nomad), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Бордело и Амаду & Мариам, a шестият му студиен албум "Deran" (2018) (https://bombino.bandcamp.com/album/deran), записан в студио, собственост на краля на Мароко, е номиниран за "Грами" в секцията "Най-добър уълрд мюзик албум".

В София Бомбино идва в класическо "афро-Джими Хендрикс трио" - с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и перкусии, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) + втори китарист: Кауисан Мохамед Алхасан. Музиката, която ще свирят, е от най-новия им албум "Sahel" (2023) (https:// bombino. bandcamp.com/album/sahel), като в програмата и на 22 май, и на следващия ден – 23 май, ще има както бесен пустинен рок-ен-рол като през ноември миналата година в София, така и песни за акустична китара, калабаш и джембе като в най-новото участие на групата в сешъните на KEXP.

Концертите са посветени и на Деня на Африка, който се пада в същата седмица (25 май, събота) и ще бъде отбелязан със специално събитие (https://www.facebook.com/events/1402793414455527) пак там – в зала "Сингълс" на НДК. Подаръкът за публиката е, че и трите вечери (22, 23 и 25 май) по трима от присъстващите ще спечелят билет за следващия голям африкански концерт на "Аларма Пънк Джаз", а именно – този на Вийо Фарка Туре (https://epaygo.bg/3263238358), сина на краля на западноафриканския блус, на 2 юни в голямата зала на клуб Mixtape 5 (https://www.facebook.com/events/379827504523505). Там пък ще бъде обявена официално и есенната африканска програма на "Аларма".

Фейсбук-събитие за сряда, 22 май: https://www.facebook.com/events/326329070209016

Фейсбук - събитие за четвъртък, 23 май: https://www.facebook.com/events/738591171462595

Билети и за двата концерта има онлайн в EpayGo и физически на EasyPay. В момента цената е 40 лв. На входа преди всеки от концертите (в случай, че има останали), цената ще е 45 лв.

Билети (22 май): https://epaygo.bg/2995940307

Билети (23 май): https://epaygo.bg/1121592636

Повече:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://www.facebook.com/afrovizija

https://www.facebook.com/bombino.official

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=tDWHvq5Y11Q

https://www.youtube.com/watch?v=b1bUZztVF20

Снимка: Mads Maurstad

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички