Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Напусна ни Джак Ръсел, оригиналният фронтмен на Great White


Напусна ни Джак Ръсел, оригиналният фронтмен на Great White

1098

Джак Ръсел (Jack Russell) - съосновател и оригинален певец на лосанджелиските блус-рокаджии Great White, е починал на 63-годишна възраст, съобщиха негови близки, цитирани от "Дейли мейл".

Според групата, той е издъхнал, заобиколен от най-близките му приятели и неговото семейство, включително съпругата Хедър Ан и сина Матю Хъко. Причината за смъртта му е "деменция и множествена системна атрофия" (Деменция с телца на Леви и Множествена атрофия на системата), които са повлияли на двигателните му умения, заяви представител на Ръсел пред TMZ. Тъжната новина идва само месец, след като самият музикант обяви, че е принуден да се оттегли от сцената, защото лекарите са му поставили две диагнози. Последният концерт на Джак Ръсел се състоя в афиша на фестивала Ground Zero в Бандера, Тексас, на 6 април, припомня loudersound.

"Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството на Джак Ръсел. Надяваме се да се утешат, като знаят, че невероятният глас на Джак ще живее вечно. Любовта му към феновете и синовете му беше ненадмината, както и неговата собствена любов към рок музиката... Какво ще кажеш за човек, който е бил до теб в такова невероятно пътуване - и в доброто, и в лошото? Предпочитаме да оставим музиката да запълни празнините. Всички тези прекрасни години заедно ще бъдат съхранени близо до сърцата ни. За нас беше привилегия и радост да споделяме сцената с него. В студиото Джак беше невероятен. Винаги идваше готов да работи. И работеше здраво. Джак оставаше, докато получи най-доброто изпълнение за всяка песен, почивай в мир", завършва тъжната вест.

Джак Патрик Ръсел (на снимката) е роден в Монтебело, Калифорния, на 5 декември 1960 година. От много ранна възраст разбира, че иска да бъде рок звезда, вдъхновен от "Help" на Бийтълс, но и от гласовете на Робърт Плант и Стивън Тайлър. Great White се прочуха като едни от най-буйните и обичани от колегите си рицари на татуираната гилдия. Джак Ръсел и компания останаха много по-близо до кръвната блус група на Синдърела или Бедлендс, отколкото до холивудското позьорство. Симпатична банда, която - макар и наглед традиционно - "сприятели" музите на типичния L.A. саунд (Уорънт, Фастър Пусикет), на блусмените Олмън Брадърс бенд от Джорджия и тексасците Зи Зи Топ около една маса. И една бутилка. "Джак Даниълс", разбира се. А барманът е несравнимият и вездесъщ Лед Цепелин.

Формацията, поощрена от стабилния рокер Дон Докън, набира популярност, подгрявайки десетки колоси, сред които Джудас Прийст и Уайтснейк. Ръсел се включва в първата си група едва 11-годишен, а през 1979  г. основава Dante Fox заедно с китариста Марк Кендъл. Променя името на Great White по препоръка на бъдещия мениджър на Gun's N' Roses - Алън Нивън. Покойният остава в състава до 1996 г. Гласът му звучи в хитовите парчета "Rock Me" (1987), "Once Bitten, Twice Shy" (1989), "Save Your Love" (1989) и "The Angel Song" (1989). Албумът "Once Bitten, Twice Shy" става платинен.

След като се отдава на индивидуална кариера, издава албумите "Shelter Me" (1996) и "For You" (2002). През 2002 година той отново се присъединява към формацията и я преименува на Jack Russell's Great White. През февруари 2003 г. пиротехниката ѝ предизвиква пожар в нощния клуб The Station в Роуд Айлънд, при който загиват 100 души - включително китаристът Тай Лонгли, и са ранени 230. Същото лято съставът се отправя на благотворително турне, което продължава до 2005 г., когато Ръсел постъпва в рехабилитационна клиника след рецидив на алкохола и кокаина. През 2006 г. се завръща в събралите се отново Great White, но три години по-късно пак си тръгва заради сериозна контузия на гръбнака, получена при падане у дома. Jack Russell's Great White е активирана отново през 2011 г., а дебютният ѝ диск "He Saw It Comin" се появи през 2017 г.

Музикалният свят изразява почит не само на Джак Ръсел, а и на американския рок-ен-рол музикант Грег Кин (Greg Kihn), който почина от болестта на Алцхаймер на 75 миналата седмица.

Той е известен най-вече с хитовете си от 80-те години на миналия век "Jeopardy" и "The Breakup Song". Грег Кин бенд съчетава в звученето си фолк, класически рок, блус и поп. През 1983 г. "Jeopardy" стига до второто място в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли и се нарежда след "Beat It" на Майкъл Джексън. Парчето звучи редовно в ранните години на MTV.

Снимка: therockpit  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички