Почина Клайв Бър, бивш барабанист на Айрън Мейдън


Почина Клайв Бър, бивш барабанист на Айрън Мейдън

4394

Освен с китариста на Yes (Йес) - Peter Banks (Питър Бенкс), на 13 март светът научи, че трябва да се раздели с още един прочут рок музикант - Клайв Бър (Clive Burr), бивш член на митичната метъл банда Айрън Мейдън (Iron Maiden).

Барабанистът, който страдаше от множествена склероза и бе прикован към инвалидна количка задълго, е починал в съня си на 12 март, предаде Contactmusic. Тъжната вест бе потвърдена на официалния сайт на групата.

"Запознах се с Клайв, когато напускаше Samson, за да се присъедини към Айрън Мейдън. Беше страхотен пич - човек, който живееше живота си на високи обороти. Дори в най-мрачните дни на заболяването му той не изгуби чувството си за хумор. Чувствам се ужасно - изказвам най-дълбоки съболезнования на Мими и семейството", казва фронтменът Брус Дикинсън..

Пред BBC басистът Стив Харис коментира: "Ужасна новина! Клайв беше много стар наш приятел. Чудесен човек и изумителен барабанист, който има огромен принос в ранните години на Мейдън, когато започвахме. Това е тъжен ден за всички нас в групата и за неговите близки. Съболезнования на партньорката му Мими и на цялата фамилия".

След като диагнозата множествена склероза е поставена на Бър през 2001 година, бивши и настоящи членове на Мейдън създадоха фонда Clive Burr MS Trust Fund и организираха периодично концерти за набиране на средства за лечението му и покриване на ежедневните му разходи.

Покойният се присъединява към Айрън Мейдън през 1979, като върти палките - с прочутото лого Ludwig, в първите три тави на бандата - "Iron Maiden" (1980), "Killers" (1981) и класическия не само за тази група, но и за цялото направление от Новата вълна на британския хеви метъл (New Wave Of British Heavy Metal) албум  - "Тhe Number Оf Тhe Beast", издаден през 1982, когато Бър напуска Мейдън, предавайки палките на Nicko McBrain (Нико МакБрейн).

"Той беше най-близо до моя сприхав характер навремето", не скри първият вокалист на Айрън Мейдън - Рaul di’Аnno (Пол Ди Ано), преди поредната си изява в България през 2006. Именно той изпя съпроводен от топовните ударни на Клайв "Running Free", останала в историята на хеви метъла като една от класиките на Айрън Мейдън.

"Светът на рока изгуби една от най-идейните си ритъм секции", обяви с тъга Честър Бенингтън (Chester Bennington)(Линкин Парк). "Наистина уникат",  допълва Rob Bourdon, барабанистът на нео метълите от Калифорния.

През годините Бър дра кожите за такива разнолики, но все значими формации като Trust, Elixir, Stratus, Desperado (с участието на фронтмена на Twisted Sister - Dee Snider), Samson (преди да стане член на Мейдън), Gogmagog, Praying Mantis и Alcatrazz.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички