Митко Щерев осъди музикант от фалшивата Диана Експрес


Митко Щерев осъди музикант от фалшивата Диана Експрес

3961

Митко Щерев осъди първия музикант от фалшивата формация, която се опита да му открадне името на групата Диана Експрес.

Плевенският окръжен съд призна за виновен в кражба на интелектуална собственост пианиста Валери Конов на 12 април. Музикантът е задължен да заплати сумата от 2 500 лв. плюс разноските по делото за нанесени морални щети на Митко Щерев. Авторът на "Осъдени души", "Адаптация" и "Стари мой приятелю" доказа със свидетели, че Конов, Максим Горанов, Николай Кърджилов, Цветан Банов и Николай Райков са изпълнявали в периода 2010 – 2013 осем от най-големите му хитове, написани за Диана Експрес. Става въпрос за "Блус за двама", "Наследство", "Есен", "Утре", "Молитва за дъжд", "Северина" и други. Те са били изпълнявани на площадите в Плевен, Долни Дъбник и Свищов, на изяви в Пловдив и Варна, Канада и САЩ. Интересен факт е, че горепосочените музиканти нямат нищо общо с "Блус за двама" и "Наследство" - най-големите хитове на групата.

На 13 май т.г. в Софийския окръжен съд за кражба на интелектуална собственост трябва да се явят Максим Горанов и Цветан Банов, а на 30 май певеца на ментето Диана Експрес Николай Райков, но в Окръжния съд на Бургас.

"Има голяма вероятност това да се случва за първи път в българския шоубизнес. Нашият закон за авторско право е перфектен. Доколкото ми е известно през 2011 в последното изменение на същия и по специално в член "96а" се обърна особено внимание на защитата на авторите, когато се използват неправомерно, или по-точно крадат техни произведения. Въпросните четирима музиканти бяха предупредени от мен още през 2010 с официални писма и нотариални покани, в които им забраних да използват мои песни. Те получиха и забрана от авторите на текстовете на горепосочените хитове, депозирана в "Музикаутор". Въпреки това М. Горанов и компания  продължиха с кражбата и последно свириха на 8 март т.г. в Козлодуй. Сами разбирате, че нищо друго не можех да направя освен да си потърся правата в съда. По повод забраните ще цитирам какво каза в пресата гуруто на групата М. Горанов: "Щерев няма как да ми забрани да изпълнявам песните на Диана Експрес”, защото той е бивш член на групата".  Коментарът за морала на този човек и колегите му оставам на читателя“, коментира Митко Щерев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички