Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум


Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум

1034

Дългоочакваната дата 15 юни дари българските фенове на легендарните траш ветерани Mеgadeth с изключително преживяване в зала "Арена София".

Еднa съвсем подходящо подбранa и организиранa от Fest Team локация, предвид величието на метъл титаните. Безпощадната траш метъл емоция, подкрепена и от съпорт бандите Suicidal Angels и Cizora, беше част от  Crush Тhe World Tour 2024.

Обичан или мразен, МегаДейв остава един от най-интуитивните и неизневеряващи на себе си композитори, който претворява гнева, съкровенността и политическите си възгледи в откровена и технически издържана музикална плеяда, както и през и убедителните си, директни и изразителни текстове, така и чрез мелодично жилещите рифове и сола. Всеки концерт на Megadeth представлява една непрекъснато сбъдваща се детска мечта, като тя се надгражда с всеки следващ път. В случая ъпгрейдът беше в представянето на последния им албум "The Sick, The Dying …Аnd The Dead!".

Всичко започна около 19.10 ч. с пропускането на първите и най-нетърпеливи фенове, които след кратък спринт се озоваха на първа линия пред сцената - дали в очакване на техничните и тежки рифове на Ciroza или просто защото този галоп е добре усвоена традиция на подобни събития. Без съмнение монтанските трашъри внесоха подобаващ и добреразгряващ чил, скандирайки "Tarator". Добро впечатление направи и възпоменанието на екс-барабаниста на бандата Петър Светлинов с песента "Struggle". Яркото и силно слънце не попречи на квартета за излее галони блага злоба, претворена през олдскуул траш. Групата не криеше и усмивките си поради факта, че на тях се беше паднала честта да излязат преди световните великани в жанра.

В добрата организация на колодрума влизаха достатъчно пунктове за храна и напитки така, че опашките на тях да бъдат минимални.  А по-средата на терена се издигаше VIP-зоната с изключителна видимост към сцената. Доста родители се бяха възползвали и от безплатния вход за деца под 10 години, така че и множеството от малки привърженици на метъл музиката не бяха изключение.

След кратка пауза, в лъчите на залязващото слънце, около 20.20 ч., сцената беше завладяна от гърците Suicidal Angels, разгръщайки своята свирепа енергия с встъпителното парче "When Тhe Lions Die" от последния им рилийз "Profane Prayer". С вече добре заформен мошпит, хиляди фенове показваха отговора си с horns up. Последва и мощна серия с шредове и брутални гами от същия албум. Перфектно поднесени технични сола и адските гроу вокали на Nick Melissourgos възбуждаха прогресивно настроението на ентусиазираната публика. Огромният трансперант, олицитворяващ графично тоновете им, висеше с не по-малка тежест. Ексцентричността и харизмата на китариста Gus Drax и басиста Aggelos Lelikakis, които не заставаха и за момент на едно място, електрифицираха все повече жадните за сурова емоция тълпи. А моментът, в който зазвуча "Bloodbath", верните фенове тотално подпалиха в заразително куфеене и тези, които тепърва се запознаваха с групата. След изпълненията на "Years Оf Aggression"и "Apokathilosis" през тътнещия пулс на барабаниста Orfeas Tzortzopoulos, тонът на вечерта бе безвъзвратно поставен. Способността им да поднесат високооктанов пърформънс чрез динамично сценично присъствие, съчетани със светлините, интенгритета и кристалния звук, определено превърна шуто им в незабравимо.
 
Глътка въздух, ...още една.... глътка бира. Ехтежът на антракта след гърците беше оприличим на пост-апокалиптичен дебрис. Но това не беше краят... Имаше цял час до настъпващата ядрена зима. Дойде и сетният час: 21.30 ч. – "The Threat Is Real".  Писъци, викове и скандирания изпълваха целия колодрум в очакване на една от най-енигматичните и символични личности в световната метъл музика – Dave Mustaine. Приглушените светлини експлоадираха гръмотевично с пролога "The Sick, The Dying …And The Dead!" от едноименния последен албум на Mеgadeth. Абсолютният вече хит зазвуча с приветстващата усмивка на фронтмена при появата му сцената. Безпощадните тонове екзалтираха мигновено всички присъстващи. Онзи момент, в който съществува единствено това, което е пред очите и в ушите ти... Завладяваща единственост! Безупречни в професионализма си, Mеgadeth заплениха публиката в страхопочитание едва в самото начало на концерта. С последвалите два трака "Dread Аnd Тhe Fugitive Mind" и "The Conjuring" неподправената eнергия във въздуха възприемаше физическа консистентност, така че дори и попадналите случайно на този концерт успяха да си "наберат" от нея. Последва и т.н. своеобразен химн, композиран преди точно 33 г.-"Hangar 18", чиято огледална реакция беше гъста гора от ръце - атестат за многогодишната почтеност на групата от страна на верните ѝ съпътници. Разгръщането на доста страници от албума "Cryptic Writings" ("Trust", "She-Wolf"), както и "Angry Again" от "Hidden Treasures" ме направи изключително щастлив да бъда свидетел на тези исторически изпълнения, за които какъвто и да коментар как са звучали, би бил излишен... Докато звучаха "Sweating Bullets", "Countdown Тo Extinction" и "Skin o’My Teeth" пък нямам никаква идея какво се е случвало… Куфеенето беше от кръста, а не от врата.

Всеотдайността на тълпата към непрекъснатите взривове от сцената се изразяваше в константно ръмжене и пеене заедно с Дейв, без да се пропусне нито нота от рифовете или буква от текстовете. От отварящия акт до двата биса "Holy Wars" и "Silent Scorn" мошпитът се раздаваше в нескончаема "симфония на разрухата". Реципрочно и огледално, траш титаните връщаха в двойни дози на това, което получаваха. "Symphony Оf Destruction", която предполагаемо и хората, които нямат нищо общо с метъла, знаят наизуст, посрещна и самият Vic Rattlehead. Успяхме да се насладим и на истински китарен дуел на песните "Peace Sells" и  "Tornado Оf Souls"– там за соловото сражение допринесe Teemu Mantysaari, който се оказа перфектният заместник на Kiko Loureiro в новозавършения състав. Teemu всъщност е изключителен китарист, набирал досегашния си опит във финската банда Winter Sun, където рядко се среща песен, чиито ритъм е под 200 bmp. Това обяснява и скоростните преходи в стила му на свирене, както и находчивия му нюх към сработването му със самия Mustaine.

София беше свидетел на чутовен концерт, оставащ като истинско завещание на безмерната сила и влияние на Mеgadeth в света на хеви метъла. Отличното им представяне, съчетано с добре подбрания сетлист (несравнима разходка из класическите им парчета, както и хитове от новите издания) и незабравими моменти, оставиха неизличим печат върху всички присъстващи. За пореден път траш величията затвърдиха мястото си като едни от най-добрите концертни изпълнители в жанра. Концертът им беше сравним с триумф, прославящ успеха на перфектната бленда от носталгия и нов материал, която свързва няколко поколения в една обща любов както дългогодишни фенове, така и тепърва откриващи тази метална магия. Способността на Mеgadeth да изнасят високоенергийни и крайно характерни пърформънси с техническа безупречност, остава ненадмината и безподобна.

С този лайв Мъстейн и ко. дадоха сериозна заявка за най-отличимото метъл събитие в България през 2024 година.

Галерии със снимки на автора:

Мегадет -  ТУК

Суидсайдъл Ейнджълс - ТУК

Цироза - ТУК  

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички