Концерт-спектакълът "Посоки" дава началото на турнето с каузи
Триандафилос пее в памет на Василис Карас в зала 1 на НДК
Италианската звезда Лаура Паузини с първи концерт в България
Маратон с българска музика в зала "България" на 3 март
Виртуoзният джаз пианист Роман Столяр (Новосибирск/Берлин) в Пловдив и София
Португалската певица Maro пристига за първия си концерт в България
ICE MC пристига в Пазарджик на 30 март
Миро завършва турнето си Best Оf с грандиозен концерт в зала "Арена София" през април
Актьори vs LaText. Анджела Родел, Станислав Кертиков и Анета Иванова ще предизвикат литературната рок банда със свои изпълнения на стиховете от песните ѝ
Турнето "Концерти с кауза“ започва в началото на март
Полските дет/блек метъл законодатели Hate с концерт в София, родните The Revenge Project и французите Skaphos ще ударят преди хедлайнърите
Mr.Big, Axel Rudi Pell, Steel Panther, Stratovarius, Primal Fear, Rhapsody Оf Fire и Jelusick в афиша на Midalidare

Най-големият фестивал за поп и рок "София" избра своята песен. Виж победителите и всичко за бляскавата гала


Най-големият фестивал за поп и рок "София" избра своята песен. Виж победителите и всичко за бляскавата гала

1246

София отново беше музика по време на ХIII-тото издание на най-голeмия гала концерт за поп и рок музика "София", който се организира по случай празника на столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, откри събитието в зала 1 на НДК и връчи специален плакет и статуетка на фестивала за цялостен принос в българската култура на гранд дамата на българската поп музика – голямата и обичана певица Йорданка Христова.  През 2023 г.  тя отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената.

Събитието се провежда под патронажа на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова и отново събра творци в подкрепа на обществено-значимата социална кауза "Да сверим биологичния си часовник  навреме". Тя е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори, изпълнители и представители на институции на "Стената на Славата", за да запечатат звездните моменти по случай ХIII-тото издание на популярния фест. По традиция, той получи изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир. Именно затова слоганът е "За повече българска музика в национален ефир", зад който застанаха и всички автори и изпълнители.

Фестивалът се проведе в категория "конкурс за нова българска поп и рок песен". И този път фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), Кристина Матеева (изпълнителен продуцент на музикални програми – БНТ), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването "Бъди какъвто си" по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването "Музикална стълбица"), Здравко Петров – програма "Хоризонт" и платформата "Бинар" изпита "затруднение" при избора на призовите места.

Бляскавото събитие беше открито с емблематичната песен "Вечната София" на големия български композитор Иван Стайков по текст на Снежина Темелкова и в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев и Йoана Величкова.

1-ва награда получи песента "Чай от ласки" по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян, текст на Костадин Филипов в изпълнение на Нели Рангелова. Наградата връчи председателят на сдружение "Независими автори музикални и продуценти" (СНАМП) и председател на организационния екип на фестивала – Пейо Пеев.

За Нели Рангелова беше и специалното отличие за принос в българската поп музика по случай отбелязването на 45 години на сцената. Тя беше поднесена от поета и член на фестивалното жури Иван Тенев. Специална награда на медиите получи песента "Моят ден бъди" по музика и текст на Биляна Ангелова, аранжимент на Светозар Заров в изпълнение на Маргарита Хранова. Тя беше избрана от авторитетната селекционна комисия на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации "ПРофайл"), Ева Кикерезова (Българска национална телевизия), Добромир Банев (журналист, поет), Ангелина Бонева (журналист, издател и собственик на агенция "Спорт и лайф" и ЕСС-Европа), Йоани Ямазаки (вестник "България днес"), Велислав Петров (издател на списание "Травел"), Анелия Попова (информационна агенция "Блиц"), Антон Стефанов (заместник-главен редактор на вестник "Филтър"), Анита Иванова (вестник "Труд"), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg), Роксана Рок (собственик на HI LIVE), Петър Митрев (журналист), Йоланда Пелова (радио "Фокус") и Ивелина Георгиева (собственик на PR агенция "Каприз").

2-ра награда получи песента "Китарите още звънят" по музика на Илия Ангелов, текст на Живко Колев, аранжимент и изпълнение на Илия Ангелов. Отличието връчи Любомир Дамянов, композитор и член на фестивалното жури.

Конкурсът излъчи две 3-ти награди, които бяха с равен брой точки. Това са песните "Искам" по музика и текст на Емил Анчев, аранжимент и изпълнение на група Конкурент и "Шеметен кръг" по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев в изпълнение на група Реюнион. Наградите връчи Иван Тенев.

Специалната награда "Петър Гюзелев" получи песента "Любовта" по музика и текст на Христо Стефанов, аранжимент и изпълнение на група Фанданго. Наградата връчи съпругата на легендарния музикант Ефросина Гюзелева.

Награда за цялостен принос в българската поп и рок музика посмъртно беше връчена на големия композитор проф. Захари Георгиев, който тази година ни напусна завинаги. Той е автор на едни от големите хитове на редица популярни български поп и рок изпълнители. Носител е на голямата награда "Златеният Орфей". Захари Георгиев беше дългогодишен директор на фестивала "Златен кестен", член на организационния екип и на фестивалното жури на фестивала за поп и рок музика "София" 13 години. Събитието беше уважено и от поетесата, дълги години била до Захари Георгиев - Пелагия Въшин, в компанията на известния ортопед и почитател на българската поп и рок музика – д-р Николай Тивчев. Наградата връчи Жени Монева от Българкото национално радио и член на фестивалното жури на неговия внук Явор Захариев.

Домакини на събитието бяха обичаният ТВ водещ и изпълнител Драго Драганов и Мария СивковаИлиева, с живи включвания бекстейдж. От там публиката стана свидетелка на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстваха всички екипи. В компанията на творците, специални гости бяха основателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева и председателят на фондацията адвокат Мария Янева с техните деца и инициатора на информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник навреме" и изпълнител с кауза - Галя Георгиева. Като творец и жена, преминала през трудния път да стане майка, тя благодари на двете дами от фондация "Искам бебе" за подкрепата към събитието и за това, че застават зад толкова много млади двойки, които се борят да станат родители.

Каузата на събитието е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България. Популярните и млади творци – участници във фестивала, с радост и възхищение припознават благородната кауза и самите те стават нейни посланици. Мария Янева и Радина Велчева от своя страна изказаха благодарност към организаторите и творците за това, че чрез толкова висока творческа трибуна се дава повече гласност на мисията за подкрепата на жените и младите хора с репродуктивни проблеми. Те заявиха, че когато хубавата музика е съпътствана от добри каузи и дела, светът наистина става по-добър, и пожелаха повече деца, родени в България.

В конкурса за нова българска поп и рок песен бяха представени и финалистите: "Спасение" по музика, аранжимент и изпълнение на младата Божидара Симеонова по текст на Лина Борджиева; "Не се страхувай" по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение на група Хоризонт; "Утре е за други двама" по музика на Владо Димов, текст на Емилиана Стоименова, аранжимент - Красимир Гюлмезов в изпълнение на още една млада певица - Ивета Петрова; "Влакът живот" - музика и аранжимент: Иван Йосифов, текст - Божидар Коцев в изпълнение на носителя на две награди ИКАР - "Златният глас на България" - актьорът Симеон Владов; "Любовта е като старо вино" по музика и аранжимент на Димитър Гетов, текст - Джина Дундова, в изпълнение на Димитър Нинов, който е и лекар дерматолог; "Автостоп" по музика и текст на Бойко Беров, аранжимент - Искрен Пецов, в изпълнение на Искрен Пецов и Латинопартизани; "Кадилака" – автор и изпълнител на която е обичаният комедиен актьор Георги Низамов. За участие във фестивала Миро Станчев, Бранимир Недков и Дражо Бошнаков, или вокално трио Deja Vu, от Бургас представиха песента "Красива тишина" по музика на Мирослав Станчев, текст на Мирослав Станчев и Яна Вълчева в аранжимент на Стойо Стоев.

Докато резултатите се обработваха, организаторите бяха подготвили минирецитал от програмата "Звездите на независимата музика" с участието на Петя Буюклиева, дует Шик, Коцето Калки и Мартина, група Спринт, Милена Славова, Дует с Кауза - Галя Георгиева и Наско Лазаров, Невена Пейкова и дует Well.

Музикалният форум събра почитатели на българската музика, сред които много представители и колеги на творческата гилдия, народни представители и представители на държавни и общински структури, директори на учебни и детски заведения, социални услуги, болници, неправителствени организации.

Фестивалът се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" с подкрепата на Министерство на културата и сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП). Официален медиен партньор е Българската национална телевизия, която ще излъчи галата с режисьор Боян Даскалов, за да направи и зрителите съпричастни със събитието и неговите общественозначими каузи и да могат всички да се включат в избора на голямата награда - Песента на публиката.

Гласуването на Песента на публиката продължава (песните могат да бъдат слушани на Фейсбук страницата на фестивала – sofiasong@abv.bg) и ще бъде обявена в централната емисия "Новини" по БНТ в края на месеца. Средствата са в полза на кампанията.

За кампанията и за Песен на публиката:

"София 2023" подкрепи кампанията "Нека бъдем по-добри", която е фокусирана върху много важна общественозначима кауза - информационната кампания в под надслов "Да сверим биологичния си часовник навреме". Целта е информиране и превенция на младите хора и установяване на яйчниковия резерв на жените в по-ранна възраст, които изследвания дават информация за репродуктивните им възможности. Същността на инициативата е да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Песента на публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на есемес е 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, Vivacom и А1). Средствата са в полза на националната благотворителна кампания "Нека бъдем по-добри" и информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник".


 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички