Откриват алея на името на Митко Воев в столичната "Борисова градина". Фестивалът "Алея на Воев" събира меломаните в клуб "Маймунарника" на 21 май


Откриват алея на името на Митко Воев в столичната "Борисова градина". Фестивалът "Алея на Воев" събира меломаните в клуб "Маймунарника" на 21 май

2541

Поезията, рок-ен-ролът и смъртта създадоха заедно един от българските култове на 20-и век.

А дали само на 20-и? На 21 май е роден Димитър Воев, заради когото така наречената "студената вълна" престана да бъде просто понятие, а опит за вглеждане във вътрешното "аз" на едно цяло поколение. Нова Генерация завинаги.

Както MySound.bg нееднократно писа, през 2022 година отбелязваме точно три декади от деня, в който авангардният творец и един от символите на контракултурата в България се отправи спокоен и горд към безкрая. По този повод на 21 май на негово име откриват алея в столичната "Борисова градина".

Това се случва по предложение на общинските съветници от групата на ГЕРБСДС Малина Едрева и Димитър Вучев, подкрепени единодушно от постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. Идеята името му да носи алея в най-големия столичен парк е на инициативен комитет, който внесе в Столична община подписка, подкрепена от над 200 души. "Убедена съм че за града ни именуването на тази алея в "Борисовата градина", там където са разположени бюст паметниците и на творци и на революционери, е много подходящо място в памет на Димитър Воев" обоснова се председателят на комисията по образование и култура Малина Едрева при представянето на проекта пред общинските съветници от комисията. Алеята започва от стадион "Българска армия", преминава зад Лятната сцена на парка, пред детската площадка "Слона" и стига до алеята, успоредна на булевард "Цариградско шосе".

По повода фондация "Димитър Воев-Нова Генерация" със съдействието на издателство "Парадокс", Match Point Productions и EasyPay организират фестивал, наречен "Алея на Воев", в столичния клуб "Маймунарника" в "Борисовата градина" тази събота.

Събитието всъщност ще бъде открито в 17.00 часа в Дома на киното с извънредна прожекция на новия документален филм "Воев" на младата режисьорка Биляна Кирилова. Концертът ще започне в 18.00 ч. с участието на Константин и Никол; дует Ша-ша, формацията на Иван Юруков Терпентина, Тонодеро, Bingo Symphony Orchestra, Анимационерите, Абсолютно начинаещи и култовите Ревю. В различни колаборации ще се включат още вечният "щурец" Кирил Маричков, фронтмените на Контрол (Кольо Гилъна - бивш и Иван Гатев - настоящ), Ангел Джендема, Любо Малковски и други. На голям екран ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев.

На проявата ще се предлагат книгите "Непрочетено от Димитър Воев", "Поздрави от мен боговете" и "Цветя от края на 80-те", както и мърч и дискове на Нова Генерация и другите банди. Вход свободен.

Още за предстоящите събития - в поредното издание на "Плешивото куче". Предаването с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР  всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.  


 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички