Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Sofia Live Festival, или постигането на Баланса


Sofia Live Festival, или постигането на Баланса

1591

Четвъртото поредно издание на Sofia Live Festival предложи експлозивната смес от български и международни изпълнители, а горещото лято на 2024 г. официално започна с тридневна музикална фиеста в "Арена София" (Колодрума) в Борисовата градина. С други думи, между  21-23 юни родната публика получи огромно количество жанрово многообразие и авторско вдъхновение за борба с жегите.    

Българското участие в първия ден на Sofia Live Festival - heptagram представи своята флуидна музикална продукция, която оставя трайно усещане за благодат. Звученето на групата е изпълнено с нежна психеделика, която се процежда от едно по-добро място и като цяло с heptagram няма нужда от натоварване  - необходимо е само съзерцание в сърцето на музиката. Вторият артист, който трябваше да застъпи по програма, беше старият познайник на българската публика Dub FX, но поради закъснение в полетите, неговото място беше заето от Selah Sue. Вече повече от 10 години тя пише собствени правила в популярната музика и белгийката наистина притежава всичко необходимо, за да си го позволи. Музиката на Selah Sue е мелодична, танцувална, достъпна, но има и оригинален, авторски почерк. Не на последно място, певицата притежава магнетизъм, присъщ на големия изпълнител, и това дава увереност на аудиторията, че е в сигурни ръце и ще стигне където трябва в своето музикално пътешествие. Това не беше първи концерт на Selah Sue в България и най-вероятно няма да бъде последен, защото тя вече има своето място в сърцата на местните фенове. Dub FX пък излезе за сета си след Selah Sue на малката сцена и закъснението му не изглеждаше проблематично. Коктейлът от хип-хоп, реге и дръм-ен-бейс на австралиеца вече е познат по нашите ширини, а неговите енергия и харизма са достатъчни, за да задържат вниманието на публиката до по-късно. След като така е било писано, няма смисъл човек да плува срещу течението, нали?

Вторият ден на Sofia Live Festival също започна със силно българско участие - при това от група, която набира скорост в последно време. Няма нищо чудно, че Woomb са най-нашумялото име в българската ъндърграунд сцена към момента, предвид че тяхната музика е замислена да надхвърли границите на родината без никакво усилие. Действително идеите в творчеството на тандема са в много широк контекст, а посланието на едно така артистично изпълнение може да докосне международна публика. В страна, където изкуството като цяло има навика да се върти в кръг, Woomb решително си проправят път навън, към слънцето. Допълнителен плюс е, че в концертите на групата има една театралност, която само подчертава предимствата на музикалното изпълнение и това прави цялостното представяне завършен пърформънс. Второто участие от този ден на фестивала пък бе запазено за артист с български корени. Даниел Стоянов от години гради кариера в чужбина като танцьор, бек вокалист и текстописец, но през 2024 г. неговото артистично алтер его Bulgarian Cartrader заяви категорично присъствието си на музикалната сцена със завоюването на наградата Music Moves Europe. Продукцията на Bulgarian Cartrader е създадена в сърцето на Стария континент, което е причината тя да бъде проводник на водещи европейски поп тенденции. В този смисъл е страхотно, че екипът на Sofia Live Festival осъществи контрабанден внос на такова количество модерни идеи. Сетът на Kovacs беше гвоздеят на вечерта на 22 юни и тя не остави съмнение в своя очевиден талант. Екстравагантната нидерландска певица има много запомнящо се присъствие и нейните гласови възможности вероятно бяха най-впечатляващите на тазгодишното издание на фестивала. Изпълнението на Kovacs се отличава със завидно самочувствие, а тръпката от един подобен магнетичен пърформънс е, че феновете бързо усещат как стават участници в нещо по-специално. От началото до края сетът на Kovacs излъчваше класа и това е класата на един истински култов изпълнител.  

Третият ден на Sofia Live Festival отведе феновете отвъд границата, навътре в хип-хоп територията, където дебнат музикални камикадзета като Жлъч/ Григовор / Гена. В творчеството на българския хип-хоп отряд няма тайни - всичко е казано с крива усмивка и очи в очи. Така налице са светкавични рими и сарказъм за масово поразяване, а посланията изискват определено ниво на осъзнаване на реалността. Едва ли е имало съмнение, че Жлъч / Григовор / Гена са в предните редици на една неравна борба за качество на нашата хип-хоп сцена, но на живо те не оставят дори бледо съмнение, че публиката е техен заложник, който бързо развива Стокхолмски синдром.

Вероятно един от най-очакваните артисти на Sofia Live Festival тази година беше легендарният DJ Shadow. И причините за това са повече от една. Американецът започва забележително дългата си кариера през 80-те и през цялото време до наши дни покрива много широк спектър от музикални жанрове. Трип-хоп, хип-хоп, дръм-ен-бейс са малка част от стиловете, които са концентрирани в една и съща творческа визия и това разнообразие е свидетелство за големия талант. DJ Shadow е един от най-важните играчи в своята категория, записвал с музиканти като Zack De La Rocha, Nas, Ghostface Killah, De La Soul, Raekwon и Run the Jewels. Именно парчето му с хип-хоп дуото "Nobody Speak" и бруталното видео към него бяха пиков момент в сета и запалиха фитила на аудиторията. Не на последно място - DJ Shadow демонстрира огромен респект към българската публика и единствената причина да не бъде осъществена по-крепка връзка бяха техническите проблеми, които не позволиха на артиста да завърши сета си.

От своя страна, Atmosphere (на снимката) направиха всичко възможно Sofia Live Festival да приключи по най-запомнящия се начин. Американската хип-хоп машина преведе феновете през истинска хронология от парчета - от "Sunshine" и "Happymess" до "God Loves Ugly" и "God's Bathroom Floor". Сетът на Atmosphere нямаше да бъде същия без фронтмена Slug, който е шоумен в истинския смисъл на думата: еднакво умел в римите, както и в комуникацията с публиката. Земното държание на рапъра и страхотната енергия, която струи от него, са основни елементи от представянето на Atmosphere, а отношението на Slug е заразно - заразно с позитивизъм и правилните послания. Където и да покълнат тези послания, те ще дадат плод, който ще бъде полезен за всички. В този смисъл, "любов" беше често споменавана дума по време на изпълнението на Atmosphere - любов между хората, любов към живота, любов към това, което правиш, за да бъде то истинско. В музиката на Atmosphere всичко е автентично, включително и краткия фрийстайл на Slug, а фойерверките бяха запазени за накрая. Големият хит на групата "Trying To Find A Balance" беше последната песен на фестивала, а балансът беше постигнат поне за една вечер.

Снимка: Елена Топлийска (скоро и стилни галерии)

Ден първи - ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички