Sofia Live Festival, или постигането на Баланса


Sofia Live Festival, или постигането на Баланса

1539

Четвъртото поредно издание на Sofia Live Festival предложи експлозивната смес от български и международни изпълнители, а горещото лято на 2024 г. официално започна с тридневна музикална фиеста в "Арена София" (Колодрума) в Борисовата градина. С други думи, между  21-23 юни родната публика получи огромно количество жанрово многообразие и авторско вдъхновение за борба с жегите.    

Българското участие в първия ден на Sofia Live Festival - heptagram представи своята флуидна музикална продукция, която оставя трайно усещане за благодат. Звученето на групата е изпълнено с нежна психеделика, която се процежда от едно по-добро място и като цяло с heptagram няма нужда от натоварване  - необходимо е само съзерцание в сърцето на музиката. Вторият артист, който трябваше да застъпи по програма, беше старият познайник на българската публика Dub FX, но поради закъснение в полетите, неговото място беше заето от Selah Sue. Вече повече от 10 години тя пише собствени правила в популярната музика и белгийката наистина притежава всичко необходимо, за да си го позволи. Музиката на Selah Sue е мелодична, танцувална, достъпна, но има и оригинален, авторски почерк. Не на последно място, певицата притежава магнетизъм, присъщ на големия изпълнител, и това дава увереност на аудиторията, че е в сигурни ръце и ще стигне където трябва в своето музикално пътешествие. Това не беше първи концерт на Selah Sue в България и най-вероятно няма да бъде последен, защото тя вече има своето място в сърцата на местните фенове. Dub FX пък излезе за сета си след Selah Sue на малката сцена и закъснението му не изглеждаше проблематично. Коктейлът от хип-хоп, реге и дръм-ен-бейс на австралиеца вече е познат по нашите ширини, а неговите енергия и харизма са достатъчни, за да задържат вниманието на публиката до по-късно. След като така е било писано, няма смисъл човек да плува срещу течението, нали?

Вторият ден на Sofia Live Festival също започна със силно българско участие - при това от група, която набира скорост в последно време. Няма нищо чудно, че Woomb са най-нашумялото име в българската ъндърграунд сцена към момента, предвид че тяхната музика е замислена да надхвърли границите на родината без никакво усилие. Действително идеите в творчеството на тандема са в много широк контекст, а посланието на едно така артистично изпълнение може да докосне международна публика. В страна, където изкуството като цяло има навика да се върти в кръг, Woomb решително си проправят път навън, към слънцето. Допълнителен плюс е, че в концертите на групата има една театралност, която само подчертава предимствата на музикалното изпълнение и това прави цялостното представяне завършен пърформънс. Второто участие от този ден на фестивала пък бе запазено за артист с български корени. Даниел Стоянов от години гради кариера в чужбина като танцьор, бек вокалист и текстописец, но през 2024 г. неговото артистично алтер его Bulgarian Cartrader заяви категорично присъствието си на музикалната сцена със завоюването на наградата Music Moves Europe. Продукцията на Bulgarian Cartrader е създадена в сърцето на Стария континент, което е причината тя да бъде проводник на водещи европейски поп тенденции. В този смисъл е страхотно, че екипът на Sofia Live Festival осъществи контрабанден внос на такова количество модерни идеи. Сетът на Kovacs беше гвоздеят на вечерта на 22 юни и тя не остави съмнение в своя очевиден талант. Екстравагантната нидерландска певица има много запомнящо се присъствие и нейните гласови възможности вероятно бяха най-впечатляващите на тазгодишното издание на фестивала. Изпълнението на Kovacs се отличава със завидно самочувствие, а тръпката от един подобен магнетичен пърформънс е, че феновете бързо усещат как стават участници в нещо по-специално. От началото до края сетът на Kovacs излъчваше класа и това е класата на един истински култов изпълнител.  

Третият ден на Sofia Live Festival отведе феновете отвъд границата, навътре в хип-хоп територията, където дебнат музикални камикадзета като Жлъч/ Григовор / Гена. В творчеството на българския хип-хоп отряд няма тайни - всичко е казано с крива усмивка и очи в очи. Така налице са светкавични рими и сарказъм за масово поразяване, а посланията изискват определено ниво на осъзнаване на реалността. Едва ли е имало съмнение, че Жлъч / Григовор / Гена са в предните редици на една неравна борба за качество на нашата хип-хоп сцена, но на живо те не оставят дори бледо съмнение, че публиката е техен заложник, който бързо развива Стокхолмски синдром.

Вероятно един от най-очакваните артисти на Sofia Live Festival тази година беше легендарният DJ Shadow. И причините за това са повече от една. Американецът започва забележително дългата си кариера през 80-те и през цялото време до наши дни покрива много широк спектър от музикални жанрове. Трип-хоп, хип-хоп, дръм-ен-бейс са малка част от стиловете, които са концентрирани в една и съща творческа визия и това разнообразие е свидетелство за големия талант. DJ Shadow е един от най-важните играчи в своята категория, записвал с музиканти като Zack De La Rocha, Nas, Ghostface Killah, De La Soul, Raekwon и Run the Jewels. Именно парчето му с хип-хоп дуото "Nobody Speak" и бруталното видео към него бяха пиков момент в сета и запалиха фитила на аудиторията. Не на последно място - DJ Shadow демонстрира огромен респект към българската публика и единствената причина да не бъде осъществена по-крепка връзка бяха техническите проблеми, които не позволиха на артиста да завърши сета си.

От своя страна, Atmosphere (на снимката) направиха всичко възможно Sofia Live Festival да приключи по най-запомнящия се начин. Американската хип-хоп машина преведе феновете през истинска хронология от парчета - от "Sunshine" и "Happymess" до "God Loves Ugly" и "God's Bathroom Floor". Сетът на Atmosphere нямаше да бъде същия без фронтмена Slug, който е шоумен в истинския смисъл на думата: еднакво умел в римите, както и в комуникацията с публиката. Земното държание на рапъра и страхотната енергия, която струи от него, са основни елементи от представянето на Atmosphere, а отношението на Slug е заразно - заразно с позитивизъм и правилните послания. Където и да покълнат тези послания, те ще дадат плод, който ще бъде полезен за всички. В този смисъл, "любов" беше често споменавана дума по време на изпълнението на Atmosphere - любов между хората, любов към живота, любов към това, което правиш, за да бъде то истинско. В музиката на Atmosphere всичко е автентично, включително и краткия фрийстайл на Slug, а фойерверките бяха запазени за накрая. Големият хит на групата "Trying To Find A Balance" беше последната песен на фестивала, а балансът беше постигнат поне за една вечер.

Снимка: Елена Топлийска (скоро и стилни галерии)

Ден първи - ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички