КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

На разходка до "Небесния хълм" с Moon Safari и Сергей Шишов


На разходка до "Небесния хълм" с Moon Safari и Сергей Шишов

781

Сред заглавията в прогресив рок музиката за 2023 година се откроява албумът "Himlabacken Vol. 2" ("Небесен хълм част 2") на шведската група Moon Safari, ето какво заявява по този повод бившият пианист на легендарната група Тhe Flower Kings - Tomas Bodin:

"Рядко говоря за прогресив рок и специално за нови издания, сега обаче наистина трябва да подчертая важността на "Himlabacken Vol. 2". От него слушам песента "Teen Angel Meets The Apocalypse" и първо ме порази колко добре обмислена, брилянтна и зряло представена е композицията. И това е само една песен! Честно казано, аз съм поразен и покорен от майсторството и изпълнението в този албум!"

Групата Moon Safari е сравнително слабо позната у нас за широката аудитория, тя е създадена в Skellefteå, град в североизточна Швеция, през 2003 г. и веднага прави впечатление със стила си, който е предимно симфоничен рок, въпреки че музиката им включва и други влияния. Общата характеристика на техния звук представя сложна вокална хармонизация от 6 гласа, акустични или електрически инструменти и умело подбрани тонални структури.

В албума "Небесен хълм част 2" музикантите се връщат към спомените си от детските години и ни предлагат откровен поглед към очарованието от детството си с широко отворени очи и подчертават важността никога да не изпускаме от този поглед невинността, когато зрелостта и отговорностите ни завладеят.

Певецът Petter Sandstrom обяснява заглавието на албума: "Himlabacken" е хълм, недалеч от  Skellefteå, където премина голяма част от нашето детство, това беше мястото, където ходехме да караме шейните си" – и продължава: "В този албум се фокусираме върху децата, върху това как да направим така, че да имат същото страхотно игриво детство като нас. Погледът ни е обърнат към тях, вместо към себе си. И  тъй като голяма част от текстовете ни са за днешния свят и грешките по пътя, по който е поел, а нашите деца са в него, ние споменаваме човешките недомислици и че има много лоши неща в този свят, но най-важното е децата да знаят как да открият добрата страна в бъдещия свят. Може би могат да го променят към по-добро един ден, ако продължат да вярват в доброто на този свят. По тази причина част от текстовете са по-мрачни, естествено е музиката да следва посланието на текста и обратно, затова ще откриете метъл звучност на места.

От друга страна ние си спомняме нашето детство като класически филм на Stephen Spielberg. Представете си млади, жадни за творчество деца на своите велосипеди от 80-те години, които имат целия свят в краката си, където нищо не е невъзможно. В песента "Epilog" например ще уловите атмосферата на нашето детство, още повече, че всички в групата сме от едно и също малко село "Bergsbyn" (планинско село), предградие на град Skellefteå. Всички сме имали едни и същи преживявания, ходехме в една и съща малка църква. Имахме това вълшебно усещане, когато седиш в църквата през последния ден в училище, само минути преди излизането до безкрайната лятна ваканция. Усещането, което изпитвате от тази песен, е усещането, което имахме по онова време, преди много години, но все още изглежда съвсем скоро за нас", завършва Petter Sandstrom.

Сергей Шишов ще представи "Himlabacken Vol. 2" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт", в събота, 18 май, след новините от 16.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички