Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

София диша: Музика чрез Mellow Festival на 9 юли


София диша: Музика чрез Mellow Festival на 9 юли

2600

Второто издание на Mellow Music се задава в столицата на 9 юли.

Фестивалът тази година съдържа три модула:

Mellow Open – открита безплатна сцена на поляната под Езерото с лилиите в Борисовата градина ще срещне българската публика с три шоукейса на чисто нови музикални проекти от България (на EXo, Сурбахар (Surbahar) и Mengeme), с френския бийтмейкър Onra и с пионерите на ейсид джаза Red Snapper (Warp Records).

София диша: Музика – улица "Шишман" и пресечките й ще бъдат затворени за движението на автомобили и отворени за най-колоритните улични музиканти, както и за някои от новите имена сред българските диджеи. Освен това ще има две сцени, на които ще свирят групи на живо.

Mellow Night – 6 клуба в района около НДК ("Елемент", Mixtape 5, Spacer, Twins, Culture Beat и Life House) ще отворят врати за над 20 хедлайнъра от България и Европа. Билетите за вход във всички тях са на цена 15 лева, а само за един – 8 лева.

В рамките на повече от 12 часа столичната публика ще се запознае с над 20 нови и интересни български изпълнители, групи и диджеи, допълнително ще бъдат представени 9 музикални проекта от Великобритания, Исландия, Италия, Испания и Франция, Полша, Австрия и Израел.

Чуждестранните изпълнители са ветераните на ейсид джаза Red Snapper (Warp Records) (вдясно на снимката), половинката от култовия полски проект SkalpelIgor Boxx Breslau Live! (Ninja Tune), новаторското диджей трио от Великобритания Dark Sky (Ninja Tune) и италианската група port-royal (вляво на колажа).

Специално внимание заслужава Carles Lopez Plays The Reactable Live! (Испания) - част от международната програма на Mellow Music Festival 2011. Проектът ще представи за първи път в България футуристична технология за композиране на електронна музика в реално време.

The Reactable е машина – нов музикален инструмент. Представлява цилиндрична кутия с чувствителен плот, върху който с помощта на приставки в различни форми, цветове и размери диджеят (в България - Carles Lopez) композира сет на живо (с променливи ритъм, темпо, звуци, мелодия, тоналност, динамика).

Разработката на Reactable започва през 2003 от екип инженери в един от най-добрите научно-технологични университети в света - Pompeu Fabra University в Барселона. Първата версия е представена с концерт на International Computer Music Conference през 2005. След успешната си премиера пред научната общност, създателите му го популяризират със серия клипчета в YouTube през 2006, гледани от над 4 милиона потребители. Björk го интегрира в световното си турне Volta (80 концерта в цял свят), на което на Reactable свири Деймиън Тейлър (Damian Taylor). Следват 150 презентации и концерта в над 30 страни, стотици телевизии, бурна реакция в блогосферата и статус на един от най-популярните и признати в глобален мащаб нови музикални инструменти на 21 век. Революционната технология ще бъде показана и у нас с ексклузивна премиера на Mellow Music Festival 2011.

Българската публика ще се наслади на The Reactable Live! - последната демонстрационна версия на инструмента с футуристични графики и приставки и многократно подобрена звукова карта. На него ще свири Carles Lopez – диджей, гостувал в над 30 страни по света, с участия на множество престижни фестивали (Sonar, Electrosonic, Electrowave Firenze, Sziget, Microwave Festival в Хонг Конг, Ars Electronica и др).  Композирал е музика и е работил с имена, като Алехандро Гонсалес Иняриту ("Кучката любов", "21 грама", "Вавилон", "Бютифул"), танцовата компания Sol Picó и един от най-известните испански съвременни артисти - Marcel.li Antúnez.

Carles Lopez е част от екипа на Reactable Systems, които развиват технологията, създават следващите й демо версии и я представят с концерти по света.

Видео:

Carles Lopez Plays The Reactable Live!@ Ibiza:

http://www.youtube.com/watch?v=kVTjrwqGnvQ&feature=related

Carles Lopez Plays The Reactable Live! @ Sonar Barcelona

http://www.youtube.com/watch?v=Ij7u1ZdB-Hs

Reactable Live! Introduction by Carles López

http://www.youtube.com/watch?v=JoUvqfxIqlU&feature=channel_video_title


Към тези гости ще се присъединят:

Onra - френски бийтмейкър от виетнамски произход, eдин от пионерите на бийт сцената, която създава мост между класическия хип-хоп и експерименталната електроника.

Ruxpin – исландски продуцент, който започва да продуцира още на 14. Твори в сферата на IDM/ембиънт електрониката, а звученето му е клубно, изчистено и позитивно. 

The Cloniоus - австрийски диджей и продуцент, работил с Алис Ръсел и номинираната за наградата "Грами" (Grammy) Muhsinah и повлиян еднакво силно от увлечените по математиката рок икони и съвременните фючър джаз, хип-хоп, фюжън и брейкбийт архитекти.

Kalbata – израелски артист, повлиян от ямайското реге, електрото, "въздушния" ейсид хаус, първия дигитален период на денсхола и най-дивото време на рейв сцената във Великобритания.

Сурбахар - музикален проект на Павел Стойчев (Tubifex Project), отправящ поглед към мистичната традиция на Индия с дебютния си албум "Тhe Om Remains Тhe Same" (Chill Om Records) и предстоящия - "Passenger Оf Тhe Galaxy" в стиловете дъб, биг бийт, даунтемпо, джънгъл.

EXo - технократ и меломан (H.M.S.U. и Mirizma), е забъркан в турболентния клубен ъндърграунд у нас повече от 10 години, като успешен експериментатор във футуристичните превъплъщения на модерния дръм-ен-бейс - дръмстеп, IDB и аутономик, с подправки на живо.

Mengeme - страничен проект на Андрей, който свири на бас китара и синтове в електронно-акустичния експериментален джаз проект Auditory Ossicles.

... и още над 20 улични музиканти, нови групи, диджеи и продуценти.

Специалното програмиране на тазгодишното издание на Mellow Music Festival ще поощри движението на публиката между различните сцени и то по всяко време. Амбицията на организаторите от ЕДНО е да осигурят на феновете достъп до музиката всички участници.

Акцент в програмата тази година е музикалното откривателство, а изборът на участниците е дело на новия артистичен директор на фестивала Тим Гюбел, но в колаборация със специална комисия от консултанти. 

"Смятам, че е грешно изборът на артистите в един фестивал, който има амбицията да запознае българската публиката с най-новото и интересното от европейската музикална сцена, да се основава на вкуса само на един човек. В същото време исках програмата на Mellow Music Festival да бъде не просто актуална на теория, но и на практика. Затова реших да се консултирам с младите и ентусиазираните меломани, които са истинските почитатели на тази музика, вместо с професионалистите от бизнеса. Амбицията ми е разнообразието на консултантите на фестивала в бъдеще да става все по-голямо", разкрива Тим.

Критериите, по които са избрани артистите, са:

 *всички те да представят музикални стилове, които не са се появявали на българската сцена до този момент
 *някои от тях са групи и диджеи с дълга история и репутация на пионери и иноватори в даден стил, но до този момент по една или друга причина са пропуснали българската сцена
 *проектите са известни на локално или глобално ниво с новаторския си поглед върху електронната музика
 *повечето проекти имат електронен подход към инструменталната музика, или обратното
 *българските артисти в селекцията на Mellow Open, Mellow Night и София диша: Музика са млади музикални авантюристи, често с договори с чуждестранни лейбъли или продуценти, но тотално непознати в собствената си страна.

Mellow Music Festival е платформа, която заслужено ще насочи прожекторите към тях.

Sofia Design Week, Mellow Music Festival, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week са серия международни фестивали, организирани от ЕДНО.

Чрез Sofia Design Week, Mellow Music Festival, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week ЕДНО застава зад кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички