Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Sоfia Blues Meeting: испански блус от Mingo и Blues Intruders


Sоfia Blues Meeting: испански блус от Mingo и Blues Intruders

3450

Шестото поред издание на Sоfia Blues Meeting ще се проведе в Sofia Live Club от 20.00 ч. на 12 ноември.

Специални гости на събитието ще бъдат американците Moreland & Artbuckle. Със съдействието на Институт Сервантес – София, единствената проява, посветена изцяло на блус културата в България, ще представи испански блус под звуците на хиртуозните хармоникари - Mingo & The Blues Intruders. В срещата участие ще вземе и българската група Блус Трафик.

Блус от... Испания! В тази страна се слуша и харесва не само фламенко! Едно от доказателствата са музикантите от Mingo & The Blues Intruders. Domingo Balaguer е сред най-виртуозните хармоникари не само в Испания, но и в света. Започва да свири на хармоника 11-годишен. Първата си група  - Caledonia Blues Band, основава през 1985 и в продължение на 10 години покорява с нея много сцени в Испания и Франция. 1995 е начало на нов проект  – акустичното трио Bliesville, чийто репертоар освен собствени композиции включва и уникални интерпретации на  песни на велики блусмени като Muddy Waters и Little Walter. Следват няколко години с Blues Blasters – формация, съчетаваща експлозивността на чикагския блус с меланхолията на West Coast Blues, а след това се появява The Blues Intruders. Вече като Mingo & The Blues Intruders (на снимката) представят Испания на ежегодния фестивал European Blues Challenge в Берлин през март тази година.

Китаристът Aaron Moreland и хармоникарят и вокалист Dustin Arbuckle започват да свирят заедно в Канзас преди 10 години. И двамата са дълбоко повлияни от духа и вътрешната сила на блуса от 20-те години на миналия век, и двамата са страстни почитатели на  енергията на т.н ърбън блус – началото на електрик блуса в периода след Втората световна война. Тези отправни точки им позволяват да развият свой собствен съвременен стил, изкристализиращ до power garage rock-blues – мощен гаражен рок, съчетан с динамиката и енергията на Texas blues. Moreland & Artbuckle са свирили заедно с такиве легенди като ZZ Top, Johnny Lang, Buddy Guy, Robert Cray (Робърт Крей). През 2011 издават втория си албум за звукозаписната компания Telarc, който сполучливо назовават "Just A Dream" и считат за най-доброто, което някога са създавали. 

Една от малкото български групи, която от своето създаване никога не се е отклонявала от трафика пълен с блус. Музиката и цялостното им музициране са силно повлияни от двама легендарни блус китаристи: Стиви Рей Вон и Джони Уинтър. Повече от 10 години Блус Трафик са най-ревностните последователи в България на т.н тексаски блус и най-успешната българска група в този стил – отличаващ се с много динамика, мощен саунд и бързо менящи се китарни рифове. Двете китари (Краси Табаков и "Порто") се допълват изключително с невероятни рифове и винаги представят чудесни "диалози" помежду си, подкрепени от една солидна ритъм секция. 

Цените на билетите са 19.80 лв. в предварителна продажба и 25 лв. на входa в деня на събитието.

Още - на:

www.facebook.com/sofiabluesmeeting

Sоfia Blues Meeting притежава статут на "активен член" на European Blues Union (Брюксел) и има за мисия да съхранява и пази живи блус музиката и блус културата в България. Основна мисия е и желанието да спомага за "ренесанса" и реабилитирането на нормалните човешки ценности в нашето общество и да поддържа хедонистична нагласа у хората и не на последно място, да служи за платформа за контакти между български блус изпълнители и техни колеги от чужбина, както и различни блус организации.

Досега във форума са участвали имена като Ерик Сардинас, професор Владимир Радулов, Гай Дейвис (една от знаменитостите на световната акустична блус сцена, носител на редица престижни награди) с Кели Ръкър (Kellie Rucker), Васко Кръпката, Джоан Шоу Тейлър ("The Best Female Blues Singer In UK") (Joanne Shaw Taylor).

Организаторите винаги са се стремели да има група от млади музиканти, които да са доказателство, че блусът има своето място в културата и не е ограничен възрастово.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички