Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

В търсене на Прабитие


В търсене на Прабитие

4398

Филмът "В търсене на Прабитие (В страната на догоните)" (In Search Of A Great Genesis (The Land Of The Dogons) ще бъде показан в Дома на киното в София от 18.30 ч. на 31 март.

Режисьори на 84-минутната продукция, представена в афиша на 17-то издание на Международния София Филм Фест, са Иван Иванов и Николай Иванов, известен авангарден художник и музикант, вдъхновител на арт-формация ОМ. Сценарият също е тяхно дело, като оператор се изявява Николай, който, разбира се, е и автор на музиката, а и продуцент.  

В ролите - Джейкъб Дуньо, Сейджу Дуло, Бенджамин Пудиуго и Мени Кодио. Продукция - Nivani Film, разпространител за България - Nivani Film.

"В търсене на Прабитие" е насочен към страната на догонските племена в Мали, Африка. Това е личен разказ за престоя на режисьора при догоните –  затворена племенна общност, съхранила архаични и уникални вярвания, митология, култура, бит и шаманистична организация на социума. Показани са  фрагменти от живота на догоните, техните ритуали, свързани със Сириус, и невероятната природа наоколо, заснети с документална и в повечето случаи "скрита" камера.

Всъщност филмът е многопластов, той проследява, от една страна, живота на тези хора и от друга – как съхранените вековни традиции се срещат с нахлуващите елементи на външната култура и "цивилизация". Разказът минава през тежките битови условия, липсата на ток и вода, бедната почва, невероятното място, където те живеят – 200-километровия скалист склон на платото и срещата му с пясъчната равнина.

Авторът интервюира различни местни хора, разказващи за аспекти от живота си, прекарва дни в дома на Мени Кодио, който е организирал движение срещу обрязването на жените, пее и свири с местните хора.

Митовете и древните знания, като в повечето от този род култури, са запазени в графични знаци и пиктограми. Така една значителна част от филма разказва и пресъздава историята в рисунки и анимация.

Като навсякъде другаде, и тук, в догонската земя, нещата са на ръба на промяната – консумативната ни технологична цивилизация поглъща всичко. Но енергията на Прабитието и отгласите му са все още живи, макар почти заглъхващи. Догоните живеят и оцеляват трудно, тайните на непристъпните сакрални места наоколо остават неразкрити, шаманите стоят тихо и мъдро пренасят дълго предаваните послания от Времената.

Земята наоколо вибрира с неподозирана енергия и сияйните очи на догоните и малките деца, припкащи с танцувална походка, горят с неизразима любов, обяснява Ники Иванов.             

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички