Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден

Флагманът на българския рок Кирил Маричков почина след трагичен инцидент


Флагманът на българския рок Кирил Маричков почина след трагичен инцидент

226

Почина българският певец, музикант и общественик Кирил Маричков - вокалист, виртуозен басист, композитор и автор на много от песните на Щурците.

Това е станало след инцидент във врачанското село Селановци, където е трябвало да се състои концерт на Фондацията, съобщи БНР.

При обстоятелства, които тепърва ще се изясняват, Маричков е паднал от сцената и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран. Инцидентът е станал около 18. 45 часа на 11 октомври. Същата вечер от 19.00 ч. супергрупата е имала участие за събора на най-голямото село в област Враца. Инцидентът с Кирил Маричков е станал при подготовката на концерта, малко преди началото му.

Очевидци от селото разказват: "Той е пресякъл сцената с ускорена и нестабилна крачка и е паднал по лице от сцената на пода". Очаква се повече подробности около трагичния инцидент да бъдат разкрити в следващите дни.

Незабавно е извикана линейка от Спешния център в Оряхово, която е пристигнала за 7 минути, каза доктор Галина Лещарска, директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Тя съобщи, че Кирил Маричков е починал при реанимационни мероприятия. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма. Доктор Лещарска не даде повече подробности, защото е образувано досъдебно производство, което да изясни всички обстоятелства.

Със същия аргумент отказаха да дадат повече информация и кметът на Селановци - Росица Койнова, и организаторите на събитието от местното читалище. Беше съобщено, че заради инцидента се отменят всички планирани мероприятия за почивните дни.

Както MySound.bg вече писа, патриархът на българския рок, който участва в първата наша рок група - Бъндараците, щеше да навърши 80 г. с голямо шоу на Фондацията в зала 1 на НДК на 30 октомври.  Подобен юбилеен концерт Фондацията и оркестърът на Опера Пловдив изнесоха в афиша на 40-ото издание на "Аполония" миналото лято. "Чувствам се късметлия, защото осъществих голяма част от мечтите си", сподели доайенът преди 5 години, когато с Фондацията отбелязаха заедно и 75-ия му рожден ден.

Кирил Кирилов Маричков е роден на 30 октомври 1944 година. Той е български певец, музикант и композитор. Свири на пиано от малък, но следва инженерство. През 1967 година заедно с Петър Цанков, с когото дотогава са част от Бъндараците, създават Щурците. Името на новата рок формация е избрано след конкурс в радиопредаване. Маричков е фронтмен, басист, певец и композитор. Сред най-популярните песни, създадени от него, са "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Клетва", "Хамлет"и "Вълшебен цвят". Щурците отпразнуваха своята 50-годишнина с паметен концерт в "Арена Армеец" през 2017 година.

Успоредно с музикалната си кариера -  солова и за Щурците, Кирил Маричков е и филмов композитор - филмите "Вчера" (с хита "Клетва"), "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири-таласъми", "Дунав мост" (с хита "Моят свят"). Автор е на музиката към 14 български филма. Заедно с Константин Марков основават  рок радио "Тангра" през 1992 година.  Сътвори повече от 150 песни.

Кирил Маричков беше удостоен с награда от Столичната община на "София Филм Фест" през 2019 година.

През 2013 г. Кирил Маричков (Щурците), Иван Лечев (ФСБ), Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Венко Поромански (Те) създават "Фондацията". Групата изпълнява песни на собствените си формации, като в репертоара им са повече от 20 от най-емблематичните песни на Дони и Момчил, ФСБ, група Те, Б.Т.Р. и Щурците, но в различен аранжимент.

С кончината на Маричков България губи един от своите най-ярки музикални таланти и културни икони. Новината за неговата смърт разтърси не само музикалните среди, но и цялото българско общество. Феновете и колегите му споделят своята скръб и спомени в социалните мрежи, отдавайки почит на неговото творчество и принос към българската култура. Неговото наследство ще продължи да вдъхновяват поколения напред, а харизматично му присъствие на сцената ще липсват на всички.

Високият мустакат мъж с детска усмивка, конска опашка, жива емблема на българския рок, рицар на доблестта, космополит и демократично настроен творец, остави своето име не само в българската музика, но изобщо в цялото културно пространство, променяйки цялото мислене и светоусещане на няколко поколения.

Той беше роден за сцената и много я обичаше. Тя си го прибра.

Поклон пред паметта на големия български музикант и интелектуалец!

Кирил Маричков от песента "Тъмен вятър", включена в последния му солов албум "75" по текст на Георги Константинов:

"В мен будува тревога необяснима.

И нощта извънземна

ме тегли навън...

Засега съществувам. Все още ме има.

След това ще изчезна

зад близкия хълм".

Снимка: Елена Ненкова за сп."РИТЪМ

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички