Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

На вълната на дъбстепа с Phaeleh и Von D в клуб Mixtape 5


На вълната на дъбстепа с Phaeleh и Von D в клуб Mixtape 5

3713

Наричат го с наименованието "интелигентен дъбстеп" - тази емблематична част от него, която изключва силните басови линии, мощни уобли, завъртулки и стържеща ламарина, а залага на леки и приятни рифове и мелодии.

Това щеше да е преобладаващото звучене в столичния  клуб Mixtape 5 в съботната бяла нощ. Ако не ви се учи за изпити и ви е писнало да се чудите къде аджеба да си скриете пищовите, ако сте кадърни по природа, но ви домързява, ако ви се хапва някоя сладка кифла – френска, с чаша горещ английски чай, или ако просто не ви свърта вкъщи, правилното място за вас е било именно тук.

Главни гости в афиша за вечерта бяха Phaeleh (произнася се Фела) (Matt Preston), идващ директно от кралска Англия, и французинът Von D (Jérôme Meyer). Двамата гастролираха у нас по покана на бързо утвърждаващия се сред музикалните среди промоутърски екип на Platform Мusic, членовете на който също завъртяха плочите. Партито се очертаваше като едно от най-запомнящите се за годината, а настроението, покачващо се с дни преди това, тръгна още от социалните мрежи.

Спомням си първия път, когато чух Фела (на снимката), а това не беше никак отдавна. Усещаш как музиката се влива в теб и нежните звуци просто завладяват душата. Това е неговият стил. Иска да те докосне и потопи в мелодията, докато не станеш част от нея. Нещо подобно направи и сега. Скромно, без много шум, изведнъж се появи на сцената и започна да разглежда CD-тата. Няколко минути бяха нужни, за да ни пренесе в съня, но за да не се унасяме прекалено, ни отваряше очите с някои басови ремикси на известни свои приказки. "In The Twilight" и всичко се обля в плавни движения на побягнали сънища. Ръцете бяха горе и го призоваваха. Със следващите тракове от феерията британецът намекна, че вечерта няма да премине само в мудно поклащане. Умело ни показа къде точно е пресечната точка на "интелигентния" дъбстеп и "обикновения" дъбстеп такъв, какъвто го познаваме. "Lament" подейства като успокоително преди поредната басова заливка за събуждане. Аз лично се надявах да чуем малко повече от него в автентичен вид. "Low" или "Should Be True" щеше да изненадат приятно, а "Fire" (feat Ngaio) би била истински ефир. Почитателите на Фела ще имат възможност да се понесат по вълните на новия му албум, който към момента е в продукция. Очакваме го по-късно тази година.

Вторият с мелодичните приказки - Von D, който пое читанката от Фела, не остава по-назад и залива тълпите с меки вокали и изящен чил-аут/чилстеп саунд, поръсени с фънки бийт, който те пренася във вълшебството. Ръцете ми треперят в ритъм докато пиша на фона на неговите "ASAP" и "Set Me Free" (feat Phephe), и не само от тях… Днес обаче на французина май не му беше до розовите очила. С изключение на "Show Me" и още няколко леки парчета, приказките останаха назад, а за идилията, идваща ви наум, когато чуете това имеq и дума не можеше да става. Винаги съм бил пристрàстен към артистите, които чрез сценичното си поведение допринасят за едно по-пълноценно поднасяне на музиката. Von D определено го притежава и това се усети от тълпата, която отговори с нестихващи танци.

Замалко да забравя да спомена едно лице, за което вече не знам има ли смисъл да се говори - Скилър (Skiller), с безупречния си бийтбокс на полувремето между гостите. Мисля си, че със затворени очи на всекиго би било трудно да различи него от повечето диджеи. Отсега нататък, когато ми се удаде случай отново да го спомена някъде, ще използвам само името му - SKILLER! Точка. Нека това говори само за себе си.

Като домакин на събитието, екипът на Platform крю също се изяви. Двойките WeeDesS b2b Soundwave и JamezBongg b2b Monk вдигнаха градуса още от началото. За съжаление ги слушах отвън, но това не означава, че не са се представили на ниво. Ще отбележа, че преди седмица, на едно огромно разбиване, Soundwave изпъкна с изкусна дъбстеп селекция като истински познавач. ЧРД пък на JamezBongg! Дано махмурлукът не е бил много силен днес.

В късните часове на нощта стана време за яката пуцалка - Soundforia, Dynamic a.k.a. Birben & Bashment. От "интелигентния" дъбстеп не остана и следа. Рендетата на Хорст Фукс са далеч назад, а такава сеч не бях наблюдавал скоро. Да им се чуди човек на някои хора откъде черпят тази енергия.

Отдаваме заслуженото и на диджеите в малко обезлюдената втора зала на клуба.  Algoriddim, Squadrum, -99 a.k.a. Soulslept, Harry UP и Harry Kash бяха хората, играещи на карамбол със скромното присъствие там. Последният от които пускаше на един-единствен човек пред пулта. И сам войнът е войн!

Няма да издребняваме и ще отчетем отлична работа на организаторите от Platform Мusic. Чакаме следващия им проект.

А дотогава - Move Forward!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички