Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Амир Гвиртцман, Алешандре Куня и нашите РомаНено взривиха Банско


Амир Гвиртцман, Алешандре Куня и нашите РомаНено взривиха Банско

1782

Полицейски кордони, големи кучета, проверки на лични карти...

Постранството около фестивалната сцена и читалището в Банско приличаше на кадър от филм, в който се разиграва полицейска акция. Учудени в първия момент заради липсата на обяснения от страна на лицата на реда, впоследствие чак по слухове гостите на фестивала научиха, че всичко е заради присъствието на израелския посланик. Г-н Шаул Камиса-Раз дошъл в Банско специално за гига на своя сънародник - мултиинструменталиста Амир Гвиртцман. Само по време на неговия концерт този път не валя, но гостът призна, че е приложил специална магия, за да задържи дъжда. "Извадих по време на саундчека своята индианска флейта, засвирих и се помолих дъжда да спре, и ето вижте – той спря специално за моя концерт", призна за магическите си способности Амир на публиката. Като същински маг той вадеше от голям калъф една след друга причудливи свирки и миниатюрни ударни играчки и със специална система за смесване на звуци в реално време произведе цял оркестър, наслагвайки един върху друг саунд от сакс, тромпет, тромбон, кларинет, индианска флейта, блок флейта, вувузела в ярко червено и електриково зелено. Сам човек – цял оркестър – с това започна предпоследната вечер на юбилейното, 15-то издание на Банско Джаз Фест.


По време на консервативните поляци от триото на Анджей Ягоджински, небето се навъси и пусна проливен дъжд. Въпреки това пианистът Анджей, заедно с басиста Адам Цегелски и барабаниста Чеслав Бартковски, изкараха концерта си до край на откритата сцена на градския площад. Студените едри капки, падащи от небето обаче разгониха публиката и организаторите преместиха пълните със слънце горещи бразилски ритми на Алешандре Куня бенд  на топло в читалищната зала. Инспирирани от многобразието на бразилската народна музика, музикантите от латино-американската банда засвириха еклектичен джаз, примесен с местния им фолклор, взел влияния и от европейската класическа музика и с щипка пикантен африкански лууп на перкусиите. Публиката започна да се трупа, леко се зараздвижва, стоплена от южняшките ритми, но фурорът бе предизвикан от последното участие на РомаНено Проджект (RomaNeno Project) (на снимката).

Тромпетистът Мишо Йосифов, лидер на българо-ромската формация, пускаше в типичния си стил шеги между ромските парчета, песни от репертоара на Горан Брегович и авторски пиеси. Лицето на бандата - Нено Илиев, караше стените на залата да вибрират от пълния му с емоция глас, а пръстите му играеха изключително чевръсто по клавишите на акордеона. Концертът продължи дълго, публиката се забавляваше от сърце със сгряващите ритми, танцуваше и пееше на познати мелодии като "Месечина" и "Едерлези". Шоуто на РомаНено, което продължи до към 1.30 тази сутрин, завърши с бис, който Нено посвети на барабаниста Стоян Янкулов-Стунджи, шеговито обявявайки името на песента като "Евровизия".

Нощта бе плътновлажна, когато върволицата от хора се заизнизва от читалището в центъра на Банско към поредния безсънен джем сешън в "Бъндера".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички