Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Caspa на Spirit Of Burgas 2012


Caspa на Spirit Of Burgas 2012

1065

Приливът на електронната вълна на тазгодишното, пето издание на Spirit Of Burgas бе поверен на английския дъбстеп продуцент Гари МакКан (Gary McCann) - Каспа (Caspa).

С отдавна утвърдения си имидж на голямо сценично име той започва да оказва влияние не само върху стила, в който твори, но и на музикалната култура като цяло.

Някогашният назряващ баскетболист от Западен Лондон, чийто жизнен път съвсем нямаше да доведе до каквато и да било музикална кариера, е начело на три лейбъла (Storming Productions, Sub Soldiers и Dub Police) и се слави като водеща фигура в дъбстепа до момента. Превратностите на съдбата го лишават от потенциален шанс да мушка тройки на олимпиадата, но ето че го виждаме да разпъва чадъра пред многохилядна публика по музикални фестивали лятоска.

Най-напред го зърнахме снощи около полунощ, воден от Jamezz Bongg към бекстейджа докато Бъста Раймс (Busta Rhymes) зееше на поразия. Застъпвайки на пулта очаквахме басов силно насечен дъбстеп с изразени синтезатори. Каспа обаче ни изненада, селектирайки за своя траклист не само собствени утвърдени парчета, но и отминали чартпървенци от рода на Doctor P "Sweet Shop", La Roux – "In For The Kill", TC – "Tap Hoe", Deadmau5 – "I Remember" и много, много други. Разбира се, значителна част от тях бяха представени ремиксирани и издържани в типичната за Каспа широка стилистична рамка. Често пъти именно тези широки граници делят публиката на олдскуул консверватори и такива, приемащи ню ейдж вълната в развитието на дъбстеп музиката.

Каспа очевидно не признава мнения по адрес на своето творчество, което към днешна дата предизвиква множество противоречия между фенове, критици и "десетокласници". Някои го обвиняват, че излишно напъва Reason-a (софтуерът, с който той работи и миксира) и това резултира в твърде ярък контраст спрямо тракове от по-ранното му творчество. "Просто правя това, което умея. Не се опитвам да удовлетворя никого освен себе си, а и на кого му пука за хората пред мониторите. Всичко е за онези, които идват на партитата и концертите – the Sub Soldiers." – нарежда Каспа в едно свое интервю, приканвайки да си запишеш.

Каспа взаимства псевдонима си от филма Kids (1995), който след бърз чек се оказва една забравена лента за секс, наркотици и спинозни тийнейджъри. Един от напушеняците в нея се нарича Casper и вече се сещаш – Caspa е фонетично бритиш произношение на Casper.

Дъбстеп шоуто снощи бе допълнително разпенено от част от екипа на Platform Music. Летният коктейл, който те приготвяха, бе разклатен от Basscatz (Jamez Bongg, Monk) и Саундфория (Soundforia). Разбираемо, по това време зарядът на атмосферата видимо бе изгубил част от очарованието на изригващата тълпа. Важното е, че тези опашати, мустакати и сърцати платформисти ловко надушват кога не си на кеф и правят всичко възможно своевременно да задраскат минусите. Есента сме и на рожден ден.

Мисли му.

Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички