Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Дичо: Дайте 30% ефир за българска музика!


Дичо: Дайте 30% ефир за българска музика!

4476

Дичо се обяви за законодателна промяна, която да задължи българските радиостанции да излъчват 30 % българска музика.

В голяма статия във вестник „Труд” от 24 август бившият вокал на D2 мотивира подробно предложението си.

„През последните години българската попмузика премина през тежък период”, констатира певецът. „Освен изкуство, музиката е и бизнес, различен от всеки друг. Музиката на един народ е част от неговата култура, тя отразява живота на хората в тази страна, огледало е на тяхното интелектуално равнище и интереси”.

„Ние, българите, и по-конкретно нашите правителства през последните години, обаче оставихме изкуството на заден план” пише с горчивина Дичо.

„Работата се разпадна дотам, че само целенасочена държавна политика може да съживи попмузиката и да даде сцена за нея”, категоричен е певецът.

Той припомня, че и досега у нас най-популярни си остават Щурците, Сигнал, ФСБ и другите групи от “онова” време.

„Не искам да звуча като баба ви, но някога е имало дирекция “Музика и концертна дейност” или нещо такова. Не съм запознат в детайли, но тогава държавата е имала грижа за музикалната култура на народа”, напомня Дичо.

„За българските музиканти днес животът е много труден, дори ако оставим кризата настрана”, констатира музикантът и задава въпроса: „Къде е държавата? Толкова много ли трябва, за да ни обърне внимание? Ако питате мен - в случая не става въпрос само за пари, а за разбиране”.

По-нататък в текста си Дичо твърди, че такова разбиране липсва у българските политици. Поп певецът дава примери какво все пак може да се направи при скромните условия у нас и призовава да трансферираме някоя успешна чужда практика, като потърсим средства и по европейски програми.

Основното му предложение обаче е да се въведе със закон задължително излъчване на 30% БГ музика от радиостанциите.

„Представете си само, че ако една радиостанция трябва по закон да излъчва например 30% българска музика, тогава музикалният й редактор ще има нужда от качествена такава. Ние, музикантите, на свой ред ще сме мотивирани да правим хубава музика, защото чрез ефира тя ще има възможност да достигне до хората. Ще налагаме хитове и хората ще искат да ги слушат по концерти. Колелото ще се завърти!”, убеден е Дичо.

Изявлението на Дичо в „Труд” идва само няколко дни след като кметът на Каварна Цонко Цонков призова за същото от страниците на същия вестник.

„За оцеляването на родния поп и рок изпълнител е нужна законодателна промяна. Трябва да се регламентира процентът на българската музика в ефира в сравнение с чуждата... Необходимо е и законите за авторските права да се спазват желязно... оттам биха могли да дойдат необходимите средства за нашите поп и рок изпълнители”, каза Цонко на 19 август.

Същевременно кметът на Каварна тогава призна и нещо, което до голяма степен показва пълното безсмислие на предлаганата идея.

„Да сравняваме българския поп и рок със западната музика в родния ефир е все едно да сравняваме “Реал Мадрид” с някой отбор от нашата “А” група и да се питаме защо българският тим е загубил от “Реал Мадрид”. Българската поп и рок музика отдавна изгуби битката със западната в родния ефир”, констатира градоначалникът.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички